Gyógyszerek, vizsgálatok, kezelések a szoptatás időszakában

Guidelines for Diagnostic Imaging During Pregnancy and Lactation

The American College of Obstetricians and Gynecologists’ Committee on Obstetric Practice
Committee Opinion Number 656, February 2016

ABSTRACT: Imaging studies are important adjuncts in the diagnostic evaluation of acute and chronic conditions. However, confusion about the safety of these modalities for pregnant and lactating women and their infants often results in unnecessary avoidance of useful diagnostic tests or the unnecessary interruption of breastfeeding.

Quality initiatives: guidelines for use of medical imaging during pregnancy and lactation.

Tremblay E, Thérasse E, Thomassin-Naggara I, Trop I.
Radiographics. 2012 May-Jun;32(3):897-911. doi: 10.1148/rg.323115120.

Abstract

The use of computed tomography (CT) and magnetic resonance (MR) imaging has increased tremendously in the past 2 decades. Hence, pregnant and breast-feeding women, although generally healthier than the population at large, are also more likely to require contrast material-enhanced imaging. When a contrast-enhanced CT or MR imaging study is being considered for a pregnant or lactating patient, the potential risks to the fetus related to exposure to radiation, high magnetic fields, or contrast agents must be considered and weighed carefully against the risks of potential misdiagnosis due to withholding contrast agents and imaging studies.

Az allergia kezelése szoptató anyáknál

Rengetegen küzdenek az allergia kellemetlen tüneteivel, főleg augusztus, szeptember hónapban, amikor a parlagfű és a fekete üröm ontja a virágporát. A légúti allergiák tünetei kínzóak, az allergének többnyire nem elkerülhetők. Sok allergiás számára az egyetlen lehetőség az enyhülésre a gyógyszeres kezelés. Sajnos sok szoptató anya azt az információt kapja, hogy a gyógyszeres terápia tilos szoptatás alatt. Ki kell bírni, vagy válassza el a kisbabát.

Szoptatás és gyógyszerszedés

A betegség soha nem jön jókor, de fokozott aggodalmat válthat ki, ha egy szoptató anya betegszik meg. Márpedig ez nem annyira ritka, mint gondolnánk, mivel a szoptatási időszak akár éveket is felölelhet, és ennyi idő alatt szinte lehetetlen, hogy elkerüljünk minden fertőzést.

Vannak, akik már a várandósságnak régóta ismert, krónikus betegséggel vágnak neki, hiszen egy jól karbantartott pajzsmirigy-, vagy cukorbetegség, illetve más hosszan tartó betegség nem akadálya az egészséges gyermek születésének.

Szoptatás műtéti altatás után

Előfordul, hogy a szoptató anya műtéten esik át. Ilyenkor majdnem mindig felmerül a kérdés, hogy vajon biztonságos-e kisbabája szoptatása altatás után. A közhiedelem úgy tartja, hogy az altatószerek erős hatásúak és veszélyesek, így jelenlétük az anyatejben erőteljes káros hatással lehet annak a kisbabának az egészségére, aki ezt a tejet elfogyasztja. Ennek megfelelően az anyáknak általában azt javasolják, hogy műtét után 24 órára függesszék fel a szoptatást, és ezalatt fejjék és öntsék ki a tejüket. De vajon helytálló-e ez a tanács? Biztonságos a szoptatás altatás és műtét után?

Medications for patients who are lactating and breastfeeding: a decision tree

Joy Noel-Weiss, Susan Lepine
Open Med. 2014; 8(3): e102–e104.

Breastfeeding rates have increased dramatically in Canada, from lows in 1963 (38%) and 1973 (36%) to current national initiation rates averaging 89%. About 22% of breastfed children continue nursing after 9 months of age. Canada's Infant Feeding Joint Working Group has stated that "Breastfeeding— exclusively for the first six months, and continued for up to two years or longer with appropriate complementary feeding—is important for the nutrition, immunologic protection, growth, and development of infants and toddlers." Breastfeeding also has benefits for patients, and the benefits for both patient and child are dose related (i.e., the benefits increase with increased breastfeeding). With higher rates of breastfeeding initiation and duration and with the recommendation to continue breastfeeding for 2 years or longer, lactating and breastfeeding patients are increasingly seen in many areas of health care, including emergency departments, radiology suites, surgical departments, and other nonobstetric settings.

Milyen gyógyszert kaphat akut derékfájdalom esetén a szoptató kismama?

Gerincgyógyászati rendeléseinket gyakran keresik fel szoptatós kismamák akut derékfájdalom miatt. Melyik fájdalomcsillapítót adhatjuk a szenvedő anyukának, hogy a szoptatott csecsemő számára is teljesen biztonságos legyen?

A szülés során fokozott megterhelés éri a gerinc ágyéki, keresztcsonti és farokcsonti régióját, ami forrása lehet az akut derékfájdalomnak, a gerincsérvnek, a farokcsont és a keresztcsont stressztörésének is, akár mozgásképtelen állapotot is eredményezve. Ezekben az esetekben nagyon fontos tudni, melyik fájdalomcsillapító a legbiztonságosabb a baba számára. A kérdést dr. Kiss Eleonórának, a Péterfy Sándor utcai Kórház Neonatológiai- és Csecsemőosztály adjunktusának, az IBCLC, vagyis a Laktációs Szaktanácsadók Nemzetközi Szervezete Magyarországi Csoportja tagjának tettük fel.

Breast Is Still Best: No Harmful Effects of Breastfeeding in Women Taking Antiepileptic Drugs

The benefits of breastfeeding continue to be discovered. The current guidelines of the American Academy of Pediatrics recommend breast milk as the primary source of nutrition for the first 6 months and as a supplement for at least the first year. Breastfeeding has been shown to reduce the incidence of infections, autoimmune disorders, sudden infant death syndrome (SIDS), and infant mortality. The greatest benefits were observed in children breastfed for more than 6 months, but any human milk is beneficial. Multiple studies associate breast-feeding with increased cognition, specifically verbal cognition, in preschool and school-age children. However, breastfeeding can be contraindicated in some cases, such as an infant with a metabolic disorder or maternal infections, or maternal medications that may be harmful.

Antiepileptic drugs and breastfeeding.

Davanzo R1, Dal Bo S, Bua J, Copertino M, Zanelli E, Matarazzo L.
Ital J Pediatr. 2013 Aug 28;39:50.

Abstract

INTRODUCTION: This review provides a synopsis for clinicians on the use of antiepileptic drugs (AEDs) in the breastfeeding mother.

METHODS: For each AED, we collected all retrievable data from Hale's "Medications and Mother Milk" (2012), from the LactMed database (2013) of the National Library of Medicine, and from a MedLine Search of relevant studies in the past 10 years.

The Transfer of Drugs and Therapeutics Into Human Breast Milk: An Update on Selected Topics

Many mothers are inappropriately advised to discontinue breastfeeding or avoid taking essential medications because of fears of adverse effects on their infants. This cautious approach may be unnecessary in many cases, because only a small proportion of medications are contraindicated in breastfeeding mothers or associated with adverse effects on their infants. Information to inform physicians about the extent of excretion for a particular drug into human milk is needed but may not be available. Previous statements on this topic from the American Academy of Pediatrics provided physicians with data concerning the known excretion of specific medications into breast milk. More current and comprehensive information is now available on the Internet, as well as an application for mobile devices, at LactMed (http://toxnet.nlm.nih.gov).

A terhesség és szoptatás során azathioprin expozíciónak kitett gyermekek követése

Dr. Kazai Anita

A fenntartó azathioprin-terápiában részesülő anyák és csecsemőik egészsége szempontjából is hasznos a szoptatás, nem nő a fertőzéses és tumoros megbetegedések kockázata a gyermekek között.

A gyulladásos bélbetegség (IBD) gyakran manifesztálódik fogamzó korú nőkben. A fogamzás vagy a terhesség alatti aktív betegség növeli a spontán abortusz, a halvaszületés, a koraszülés, az alacsony születési súly és a fejlődési rendellenességek kockázatát. Mindez azt igazolja, hogy nagyon fontos a klinikai remisszió elérése a fogamzás előtti időszakban és hatékony fenntartó kezelés alkalmazása a terhesség során. Az azathioprint (AZA) és metabolitját, a 6-merkaptopurint (6-MP) az IBD-betegek széles körében alkalmazzák fenntartó terápiaként, és napjainkban már a terhesség során is ajánlják folyamatos használatukat. Mindazonáltal, kevés adattal rendelkezünk a szoptatás alatti anyai immunszuppresszív terápia csecsemőre gyakorolt hatásával kapcsolatban, ezért a téma a klinikai gyakorlatban kiterjedt vita tárgya. Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) azt javasolja, hogy a szoptatás során az IBD-s édesanyák annak tumorkialakulást elősegítő hatása miatt ne fogyasszanak AZA-t. A másik ok, ami miatt az AZA-szedő nőket általában lebeszélik a szoptatásról, az a feltételezés, hogy a szer növelheti az újszülöttek fertőzésre való hajlamát. Azonban az Európai Crohn és Colitis Szövetség (European Crohn's, Colitis Organisation, ECCO) bizonyíték alapú konszenzusa javasolja a szoptatást fenntartó AZA-terápia esetén, mivel az anyatejben csak nagyon kis mennyiségű AZA és 6-MP jelenik meg. A jelen összefoglalóban ismertetett tanulmány (Long-term follow-up of babies exposed to azathioprine in utero and via breastfeeding, Sieglinde Angelberger és munkatársai, Journal of Crohn's and Colitis (2011) 5, 95–100, doi:10.1016/j.crohns.2010.10.005) arra vállalkozott, hogy megállapítsa: növeli-e a fertőzések kockázatát a gyermekben, ha az IBD-s anya a szoptatás során fenntartó AZA-terápiában részesül.

Hangulati betegségek és azok kezelése a terhesség alatt és a szülés után – áttekintés

Félegyházy Zsolt és Mats Adler
Neuropsychopharmacol Hung. 2013 Mar;15(1):40-8.

Abstract

A hangulati betegségek terhességgel összefüggő kezelése, gondozása még mindig nem kap elég figyelmet és hangsúlyt. Mindemellett továbbra is sok a téves vagy félinformáció, esetenként a teljes tudatlanság ebben a témában, és a szakmák (pszichiátria- szülészet-nőgyógyászat) képviselői, művelői is gyakran ellentmondásos információkkal látják el a betegeket, vagy sokszor egymásra mutogatnak az információ átadásával kapcsolatban, sok esetben a témában való hiányos ismeretek miatt. Azonban gyűlnek az olyan információk és adatok, amelyekből már konkrét következtetéseket lehet levonni, és ezekre alapozva adekvát és hiteles tájékoztatást lehet adni a terhes nőnek vagy a családtervezés előtt álló párnak. Összefoglalásunk ebben kíván segítséget nyújtani, felhasználva a legújabb adatokat.

Administration Of Contrast Media To Women Who Are Breast-Feeding

ACR Manual on Contrast Media, Version 10.2 (2016)
American College of Radiology Committee on Drugs and Contrast Media

Imaging studies requiring either iodinated or gadolinium-based contrast media are occasionally required in patients who are breast feeding. Both the patient and the patient’s physician may have concerns regarding potential toxicity to the infant from contrast media that is excreted into the breast milk.

Discontinuation Syndrome in Newborns Whose Mothers Took Antidepressants While Pregnant or Breastfeeding

Hale TW, Kendall-Tackett K, Cong Z, Votta R, McCurdy F.
Breastfeed Med. 2010 Dec;5(6):283-8.

Abstract

OBJECTIVEThis study compared mothers' report of symptoms of discontinuation syndrome in infants exposed to antidepressants both in utero and during lactation to infants who were exposed only during lactation.

The Use of Antidepressants in Pregnant and Breastfeeding Women: A Review of Recent Studies

Kendall-Tackett K, Hale TW.
J Hum Lact. 2010 May;26(2):187-95.

Abstract

Antidepressants are one of the most commonly prescribed medications for pregnant and lactating women. However, there have been some recent concerns about their safety. This article summarizes recent research on the impact of untreated depression on the baby, the effects of antidepressants on the baby when prescribed during pregnancy, the short- and longer-term effects of prenatal exposure on infants and children, and the passage of medications into breast milk.

Safety of antihistamines during pregnancy and lactation

Miranda So, Pina Bozzo, Miho Inoue and Adrienne Einarson
Can Fam Physician Vol. 56, No. 5, May 2010, pp.427 - 429

QUESTION Many of my pregnant and breastfeeding patients suffer from allergies and frequently ask me about the safety of antihistamines during pregnancy and breastfeeding. Should I advise them to use the older sedating medications? I have heard that they might be safer than the newer nonsedating class of drugs. Or have the newer ones been studied as well?

Serotonin Transport and Metabolism in the Mammary Gland Modulates Secretory Activation and Involution

Aaron M. Marshall, Laurie A. Nommsen-Rivers, Laura L. Hernandez, Kathryn G. Dewey, Caroline J. Chantry, Karen A. Gregerson and Nelson D. Horseman
J Clin Endocrinol Metab. 2010 Feb;95(2):837-46.

Abstract

Context: Serotonin [5-hydroxytryptamine (5-HT)] is an important local regulator of lactation homeostasis; however, the roles for the serotonin reuptake transporter and monoamine oxidase have not been known.

Feliratkozás RSS - Gyógyszerek, vizsgálatok, kezelések a szoptatás időszakában csatornájára