Hírek

Segítség a kórházi munkában

Frissen diplomázott védőnőként munkába állni egy olyan intézmény szülészetén, mely az elsők között szerezte meg a Bababarát Kórház címet, nagy kihívást jelentett. Éppen a kollégák hatalmas ismerete és mindennapos gyakorlata, amivel a nálunk megszült édesanyákat és gyermeküket támogatták, ösztökélt arra, hogy én is szélesítsem ismereteimet a szoptatás, az anyatejes táplálás területén.

Eközben találkoztam a Szoptatásért Magyar Egyesülettel és szereztem tudomást a Semmelweis Egyetemen induló képzésről, melyre sok támogatást, biztatást kapva jelentkeztem. Ezúton is köszönet érte mindenkinek!

Mit adott nekem, védőnőnek a laktációs képzés?

Két gyermek összesen 32 hónap boldog szoptatása és 5 év körzeti védőnői gyakorlat, szívemhez különösen közel a várandós és szoptató édesanyák gondozása rádöbbentett, hogy milyen keveset tudok. Mennyivel hatékonyabban tudnék segíteni a hozzám fordulóknak, ha több tudás lenne a tarsolyomban?

Nagy álmom volt a szoptatási szaktanácsadó (IBCLC) cím megszerzése. Kezdetben a 40 órás tanfolyammal kacérkodtam gondolatban, de mikor megláttam a Védőnő újságban a Semmelweis Egyetem képzését, már nagyon tudtam, hogy ez a cél. Mivel angoltudásom nem túl alapos, a nemzetközi vizsgára való felkészülés elérhetetlennek tűnt korábban. Ez a képzés ennek áthidalásában is hatalmas segítséget jelentett.

"Ez az, amit én akarok!"

Két gyerek, a munka és a háztartás mellett nem igazán akartam komolyan tanulni. De amikor megtudtam, hogy a Semmelweis Egyetem Laktációs szaktanácsadói képzést indít, felcsillant a szemem: ”Ez az, amit én akarok!” Aztán elkezdtem higgadtan gondolkodni: tanulni, vizsgázni, egy évig havonta 2 napot az egyetemen tölteni nem kis feladat a számomra. Alaposan átgondoltuk, átbeszéltük a családban, és belevágtam: elmentem felvételizni!

2013 márciusában ismét 40 órás!

A "Szoptatásért" Magyar Egyesület 2013 márciusában ismét megrendezi népszerű "Korszerű szoptatási ismeretek" című 40 órás tanfolyamát. A továbbképzésre várnak minden olyan egészségügyi dolgozót, aki szoptató anya-baba párosokkal foglalkozik, valamint mindazokat a szakembereket és érdeklődőket, akik szeretnének többet megtudni a humán laktációról és a szoptatás támogatásának lehetőségeiről.

Elsevier Journals Support World Breastfeeding Week 2010

In support of World Breastfeeding Week 2010, Elsevier - the world-leading publisher of scientific, technical and medical information products and services - is pleased to open access to selected articles related to breastfeeding from the Journal of Midwifery & Women's Health, Midwifery and the Journal of Pediatric Health Care. Midwives and pediatric nurse practitioners play a central role in supporting and advocating for breastfeeding.

Vadonatúj szaklap!

2006 márciusában Breastfeeding Medicine címmel új tudományos orvosi folyóirat látott napvilágot.
A folyóiratot szerkesztői azért indították útjára, hogy segítsék az orvosokat a szoptatás valamennyi bonyolult összefüggésének és hasznának megértésében.
A Breastfeeding Medicine felöleli a szoptatás összes – mind az anyával, mind a csecsemővel kapcsolatos - orvosi vonatkozását.

"Korszerű szoptatási ismeretek" tanfolyam - újra januárban

A 44 órás tanfolyam következő időpontja:

  • 2006. január 23. (hétfő)
  • január 24. (kedd)
  • február 1. (szerda)
  • február 2. (csütörtök)
  • február 3. (péntek)
  • február 6. (hétfő)

Minden nap 9-17 óráig, ebédszünet 12.30-13.15, 6-án hétfőn csak 9-13 óráig.

Helyszín: Aranytíz Ifjúsági Központ, Budapest, V. ker. Arany János utca 10., vagy ha időközben más helyszínt találunk, értesítjük a résztvevőket.

Ismét indul a "Korszerű szoptatási ismeretek" tanfolyam!

Idén ősszel három helyszínen indul újra A "Szoptatásért" Magyar Egyesület Korszerű szoptatási ismeretek című, 40 órás, akkreditált tanfolyama.

A tanfolyamot védőnőknek, csecsemőgondozóknak, gyermekápolóknak, szülésznőknek, szülészorvosoknak, gyermekorvosoknak, szociális munkásoknak, dietetikusoknak, gyógyszerészeknek, biológia szakos tanároknak, szoptatási szaktanácsadói vizsgára készülőknek és szoptató édesanyáknak ajánljuk.

Helyszínek és időpontok

Nyíregyháza

A WHO és az UNICEF a csecsemők megfelelő táplálásának támogatására szólít fel a jelenlegi katasztrófahelyzetben

2005. január 11.

A WHO és az UNICEF a csecsemők és kisgyermekek megfelelő táplálásának támogatására szólít fel a jelenlegi ázsiai katasztrófahelyzetben, és óvatosságra int a tejtermékek szükségtelen használatával kapcsolatban

A hibás tápszerrel táplált csecsemőket idegrendszeri károsodás miatt még mindig kezelik

A két, kizárólag szójatápszerrel táplált, és B1 vitamin (tiamin) hiány miatt encephalopathiában meghalt izraeli csecsemő halála után egy évvel, kilenc gyermeket súlyos idegrendszeri károsodás miatt még mindig kezelnek.
Bár rendszeresen vesznek tőlük vért és vannak kitéve egyéb vizsgálatoknak, többük nem érez fájdalmat és sohasem sír. Egy némrég készült izraeli dokumentumfilm bemutatta a legsúlyosabban sérült gyermekeket, akik csak bámulnak a semmibe, és alig képesek mozogni. Míg néhány kezelt gyermek állpota javul, mások károsodása visszafordíthatatlannak látszik.

A szoptatás védelmében

Előadássorozat az új tápszertörvény gyakorlati megvalósításáról

A hét órás előadássorozatot a gyermekellátás területén tevékenykedő egészségügyi dolgozóknak ajánljuk.
Az Egészségügyi Szak- és Továbbképzési Bizottság, Szociális, Család- és Egészségügyi Minisztérium által jóváhagyott, akkreditált tanfolyam 8 pontot ér.

Legközelebbi tanfolyam: Esztergom, 2005. június 2.
Jelentkezés: az oktatas kukac szoptatasert pont hu címen

Korszerű szoptatási ismeretek - tanfolyam

A budapesti tanfolyam befejeződése után "A Szoptatásért" Magyar Egyesület 40 órás, akkreditált tanfolyama újra indul az ország több pontján.

A tanfolyamot védőnőknek, csecsemőgondozóknak, gyermekápolóknak, szülésznőknek, szülészorvosoknak, gyermekorvosoknak, szociális munkásoknak, dietetikusoknak, gyógyszerészeknek, biológia szakos tanároknak, szoptatási szaktanácsadói vizsgára készülőknek és szoptató édesanyáknak ajánljuk.

Helyszínek és időpontok:

Székesfehérvár

Feliratkozás RSS - Hírek csatornájára