Mesterséges táplálás

A tápszer marketing legfőbb célpontjai engedhetik meg maguknak legkevésbé a mesterséges táplálást

A Guardian és a Save the Children alapítvány legújabb felmérése szerint a tápszercégek továbbra is agresszív, alattomos és gyakran illegális módszereket alkalmaznak annak érdekében, hogy a világ legszegényebb területein élő anyákat meggyőzzék arról, hogy csecsemőiket szoptatás helyett tejporral táplálják.

A tejalapú tápszerek kereskedelmi forgalmának globális trendjei: példátlan csecsemő- és kisgyermek táplálási változások vannak folyamatban?

A csecsemők/kisgyermekek számára készült tejalapú tápszerek marketingje hozzájárul ahhoz, hogy a szoptatás világszerte elmarad az optimálistól, továbbá negatívan befolyásolja mind a gyermekek, mind az anyák egészségét. Ugyanakkor keveset tudunk a tápszerpiac legutóbbi változásairól.

Egy a Public Health and Nutrition c. folyóirat 2016 októberi számában megjelent tanulmány arra vállalkozott, hogy összefoglalja a tápszerkereskedelem globális, regionális és országos szintű, jelenkori trendjeit.

A tanulmány a cégektől származó adatokból számított, leíró statisztikákat tartalmaz a tejalapú tápszerek eladott mennyiségéről a 2008-tól 2013-ig tartó időszakra vonatkozóan, és előrejelzéseket a 2018-as évre vonatkozóan.

A 80 vizsgált országot gazdasági fejlettség, régió és csecsemő/gyermek populáció szerint kategorizálták. A tápszereladásokat teljes (0-36 hó), csecsemőtápszer (0-6 hó), követő tápszer (7-12 hó), gyermekital (13-36 hó) és speciális tápszer (0-6 hó) kategóriákban elemezték.

2008 és 2013 között a világ összes tejalapú tápszer eladása 40,8%-kal nőt 5,5 kg/gyermek/év mennyiségről 7,8 kg/gyermek/év mennyiségre. 2018-ra további növekedés várható, ami eléri a 10,8 kg/gyermek/év tápszereladási mennyiséget. A növekedés Kelet-Ázsiában, különösen Kínában, Indonéziában, Thaiföldön és Vietnamban volt a legnagyobb, és elsősorban a csecsemő- és követő tápszerek forgalomnövekedése generálta. A csecsemőkre/gyermekekre osztott eladási mennyiség pozitív összefüggést mutat az ország jövedelmi helyzetével, bár ebben a tekintetben nagy különbségek vannak.

Az eredményekből az látszik, hogy a csecsemők és kisgyermekek étrendje világszerte olyan módon változik, hogy a tejalapú tápszerek egyre nagyobb arányban kapnak szerepet benne, és ez a változás még nem állt meg, hanem rohamos ütemben folytatódik. A tápszereladás megfigyelt növekedése világszerte súlyos aggodalmakat vet föl a gyermekek és anyák egészségével kapcsolatban, és megkérdőjelezi az optimális csecsemő és kisgyermektáplálás védelmében felállított, jelenlegi szabályozás hatékonyságát. A jelenlegi monitorozási rendszer ugyanis nem tudta tetten érni a folyamatban lévő változásokat.

Marketing Breastfeeding—Reversing Corporate Influence on Infant Feeding Practices

Deborah L. Kaplan and Kristina M. Graff
J Urban Health. 2008 Jul; 85(4): 486–504.

Abstract

Breast milk is the gold standard for infant nutrition and the only necessary food for the first 6 months of an infant’s life. Infant formula is deficient and inferior to breast milk in meeting infants’ nutritional needs. The infant formula industry has contributed to low rates of breastfeeding through various methods of marketing and advertising infant formula. Today, in New York City, although the majority of mothers initiate breastfeeding (~85%), a minority of infants is breastfed exclusively at 8 weeks postpartum (~25%). The article reviews the practices of the formula industry and the impact of these practices.

Hydrolysed formula and risk of allergic or autoimmune disease: systematic review and meta-analysis

Boyle RJ et al.
BMJ 2016; 352 :i974

Abstract

OBJECTIVE: To determine whether feeding infants with hydrolysed formula reduces their risk of allergic or autoimmune disease.

DESIGN: Systematic review and meta-analysis, as part of a series of systematic reviews commissioned by the UK Food Standards Agency to inform guidelines on infant feeding. Two authors selected studies by consensus, independently extracted data, and assessed the quality of included studies using the Cochrane risk of bias tool.

Hogyan vásárolta meg a tápszeripar Kínát?

(Reuters - 2013. november 7.)

Két nappal azután hogy Lucy Yang életet adott gyermekének a Pekingi Egyetem 3. sz. Klinikáján, az orvosok és nővérek közölték a 33 éves vezető beosztásban dolgozó anyával, hogy bár az anyatej a legjobb táplálék, ő nem termel eleget belőle. Azt tanácsolták, hogy kezdje el a kisfiát a Nestlé által forgalmazott tápszerrel etetni.

A kórház csak ezt a márkát támogatja, és nem engedi, hogy mással etessék a babát. A nővérek azt mondták, ne használjuk az általunk hozott tápszert, mert ha bármi történik a babával, nem vállalnak felelősséget érte – meséli Yang.

A Nestlé és a többi tápszert előállító cég üzleti lehetőségeit csupán egy dolog nehezíti Kínában: egy 1995-ös rendelet, amelybe belefoglalták az orvosok pártatlanságát a csecsemők egészségvédelme érdekében. Ez megtiltja, hogy a kórházi személyzet a 6 hónapnál fiatalabb csecsemők részére a tápszer adását javasolja, kivéve, ha az anya nem termel elegendő anyatejet, vagy egészségügyi okokból nem szoptathat. A Nestlé azt nyilatkozta a Reuters-nek, hogy támogatja ezt a szabályt és segíti a végrehajtását. A pekingi 3. számú egyetemi klinika többszöri kérésre sem volt hajlandó nyilatkozni.

A csecsemőkori kólika probiotikumokkal történő kezelése nem hatékonyabb, mint a placebo

A British Medical Journal-ben nemrég megjelent tanulmány az eddig elvégzett legnagyobb esetszámú, randomizált, kettső vak, placebo-kontrollált vizsgálat. Az eredmények szerint a Lactobacillus reuteri probiotikummal történő kezelés nem csökkentette jobban a kólikás csecsemők sírását és a nyűgösségét, mint a placebo.

Formula milk versus donor breast milk for feeding preterm or low birth weight infants.

Quigley MA, Henderson G, Anthony MY, McGuire W.
Cochrane Database Syst Rev. 2007 Oct 17;(4):CD002971.

Abstract

BACKGROUND: When sufficient maternal breast milk is not available, the alternative sources of enteral nutrition for preterm or low birth weight infants are donor breast milk or artificial formula milk. Feeding preterm or low birth weight infants with formula milk might increase nutrient input and growth rates. However, since feeding with formula milk may be associated with a higher incidence of feeding intolerance and necrotising enterocolitis, this may adversely affect growth and development.

OBJECTIVES: To determine the effect of formula milk compared with donor human breast milk on growth and development in preterm or low birth weight infants.

Information concerning the use and marketing of follow-up formula

World Health Organization, 17 July 2013

The use of follow-up formula

The World Health Organization (WHO) recommends that infants be exclusively breastfed for the first six months of life to achieve optimal growth, development and health. Mothers should continue to breastfeed their children beyond the age of six months, until they are two years of age or older, at the same time providing them with safe and appropriate complementary foods to meet their evolving nutritional requirements.

The Association of Prenatal Media Marketing Exposure Recall with Breastfeeding Intentions, Initiation, and Duration

Zhang Y, Carlton E, Fein SB.
J Hum Lact. 2013 May 17.

Abstract

Background: Infant formula marketing, either directly to consumers or through health care providers, may influence women’s breastfeeding intentions, initiation, and duration. However, little is known about the impact of different types of media marketing on infant feeding intentions and behavior.

Objective: This study investigated whether different types of recalled prenatal media marketing exposure to formula and breastfeeding information are related to breastfeeding intentions and behavior.

Milk sharing and formula feeding: Infant feeding risks in comparative perspective?

Gribble KD, Hausman BL.
Australasian Medical Journal, Vol 5, No 5 (2012)

Abstract

The advent of Internet forums that facilitate peer-to-peer human milk sharing has resulted in health authorities stating that sharing human milk is dangerous. There are risks associated with all forms of infant feeding, including breastfeeding and the use of manufactured infant formulas.

Infant milks in the UK

Bár ez a dokumentum az Egyesült Királyságban forgalmazott csecsemőtápszerekről szól, a benne lévő sok általános információ és javaslat minden további nélkül alkalmazható a Magyarországon forgalmazott tápszerekre is. A dokumentum igen nagy jelentőségű amiatt is, hogy ez az első ilyen mélységű és terjedelmű, kereskedelmi érdekektől független, objektív összefoglaló a csecsemőtápszerekről.

Helen Crawley and Susan Westland
The Caroline Walker Trust 2011

Executive summary and recommendations

This report provides information about infant milks available in the UK. The stimulus to produce this report was the lack of any clear, objective and comprehensive information for health professionals about the composition of infant milks and how they are monitored and regulated. The main aim of producing the report is to encourage the relevant health departments of the UK to take greater responsibility in advising health professionals about infant milks, to ensure parents and carers have consistent information when making choices about infant feeding. The world infant formula market is rapidly expanding with a 9% per annum increase globally, reflecting changing infant feeding patterns across the world, and in particular in Asia. It is important that manufacturers in this global market are held to account about the composition of their products which are the sole source of nutrition for many millions of infants around the world.

There is (still) too much aluminium in infant formulas

Shelle-Ann M Burrell and Christopher Exley
BMC Pediatrics 2010, 10:63

Abstract

Background
Infant formulas are sophisticated milk-based feeds for infants which are used as a substitute for breast milk. Historically they are known to be contaminated by aluminium and in the past this has raised health concerns for exposed infants. We have measured the aluminium content of a number of widely used infant formulas to determine if their contamination by aluminium and consequent issues of child health persist.

Serum lutein concentrations in healthy term infants fed human milk or infant formula with lutein.

Bettler J, Zimmer JP, Neuringer M, DeRusso PA.
Eur J Nutr. 2010 Feb;49(1):45-51.

Abstract

Background Lutein is a carotenoid that may play a role in eye health. Human milk typically contains higher concentrations of lutein than infant formula. Preliminary data suggest there are differences in serum lutein concentrations between breastfed and formula-fed infants.

Aim of the study To measure the serum lutein concentrations among infants fed human milk or formulas with and without added lutein.

Bottle feeding simulates child loss: Postpartum depression and evolutionary medicine

Gordon G. Gallup Jr., R. Nathan Pipitone, Kelly J. Carrone and Kevin L. Leadholm
Med Hypotheses. 2010 Jan;74(1):174-6.

Summary

At the level of a mother’s basic biology, the decision to bottle feed unwittingly mimics conditions associated with the death of an infant. Child loss is a well documented trigger for depression particularly in mothers, and growing evidence shows that bottle feeding is a risk factor for postpartum depression.

Presence of Soil-Dwelling Clostridia in Commercial Powdered Infant Formulas

Barash JR, Hsia JK, Arnon SS.
J Pediatr. 2010 Mar;156(3):402-8.

Abstract

Objective Because Clostridium botulinum was isolated from powdered infant formula (PIF) fed to an infant in the United Kingdom who subsequently developed infant botulism and from unopened PIF from the same manufacturer, we tested PIF manufactured in the United States for the presence of clostridial spores.

The Risks of Not Breastfeeding for Mothers and Infants

Alison Stuebe, MD, MSc
Rev Obstet Gynecol. 2009 Fall; 2(4): 222–231.

Abstract

Health outcomes in developed countries differ substantially for mothers and infants who formula feed compared with those who breastfeed. For infants, not being breastfed is associated with an increased incidence of infectious morbidity, as well as elevated risks of childhood obesity, type 1 and type 2 diabetes, leukemia, and sudden infant death syndrome.

Perchlorate exposure from infant formula and comparisons with the perchlorate reference dose

Joshua G Schier, Amy F Wolkin, Lisa Valentin-Blasini, Martin G Belson, Stephanie M Kieszak, Carol S Rubin and Benjamin C Blount

Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology advance online publication 18 March 2009; doi: 10.1038/jes.2009.18

Perchlorate exposure may be higher in infants compared with older persons, due to diet (infant formula) and body weight versus intake considerations. Our primary objective was to quantitatively assess perchlorate concentrations in commercially available powdered infant formulas (PIFs). Secondary objectives were: (1) to estimate exposure in infants under different dosing scenarios and compare them with the perchlorate reference dose (RfD); (2) estimate the perchlorate concentration in water used for preparing PIFs that would result in a dose exceeding the RfD; and (3) estimate iodine intakes from PIFs.

‘Voldemort’ and health professional knowledge of breastfeeding - do journal titles and abstracts accurately convey findings on differential health outcomes for formula fed infants?

Julie P Smith, Mark D Dunstone and Megan E Elliott-Rudder

Australian Centre for Economic Research on Health Working Paper Number 4, December 2008

ABSTRACT

Effective promotion of breastfeeding is constrained if health professionals' knowledge on its importance is deficient. This study asks if findings are easily accessed by health professionals; that is, whether formula feeding is ‘named’ as the risk factor in published research, or whether — like ‘Voldemort’ in Harry Potter —it is ‘He Who Shall Not Be Named’.

Feliratkozás RSS - Mesterséges táplálás csatornájára