Bababarát kórház

Készülj kisbabád szoptatására!

"A szülésfelkészítő tréningemen és itt, a Dúla blogon is igen fontosnak tartom, hogy sok szó essen a szülés utáni első pár hétről, a kórházi gyermekágyas napokról, a kolosztrum jelentőségéről, a baba-mama egység támogatásáról. Ezekről a témákról kérdeztem dr. Kun Judit IBCLC szoptatási tanácsadót, A “Szoptatásért” Magyar Egyesület elnökét."- írja Lénárd Orsi, dúla

WHO Kódex Akció Nap

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1981. május 21-én fogadta el „Az anyatejet helyettesítő készítmények marketingjének nemzetközi kódexét”. A Kódex célja, hogy védje a csecsemők és kisgyermekek egészségét azáltal, hogy korlátozza az anyatejet és szoptatást helyettesítő termékek marketingjét. A Kódex ajánlás, nem kötelező érvényű, mindazonáltal 118 ország (köztük Magyarország) ratifikálta.

A Kódex rendelkezéseit csak kevés állam emelte törvényerőre, ez az oka annak, hogy az elmúlt 35 évben a cégek folyamatosan megsértik a benne megfogalmazott szabályozást.

A Kódex aláírásának évfordulóján számos nemzetközi közösség tett közzé felhívást annak érdekében, hogy a nagyközönség, a családok emeljék fel szavukat a csecsemők védelmére.

A korai bőrkontaktus támogatása 10 lépésben - gyakorlati útmutató családoknak, szakembereknek

A korai kötődés, azaz bonding – már a születés, szülés előtt, illetve a szül(et)és pillanatában megkezdődik. Elengedhetetlen, hogy a gyermek és az anya elválasztását meggátoljuk az élet első pillanataiban, óráiban, napjaiban. A korai kapcsolat támogatása alapvető fontosságú minden gyermeknél, de ennél is lényegesebb a koraszülötteknél és császármetszéssel világrajötteknél, traumatizált anyáknál. A szül(et)éssel egyaránt megváltoznak mind a gyermek, mind az anya neuropszichológiai mechanizmusai. A bőrkontaktus elősegíti a szülővé válást, az újszülött adaptálódását, a természetes, egészséges bio-pszicho-szociális, spirituális folyamatok kibontakozását, megvalósul a kolonizáció, immunológiai, fiziológiai szempontból is az ideális kezdetet kapja meg a kisbaba.

Így segít a bababarát kórház

Első gyermekünket várva kevesen vagyunk tudatában, milyen nagy jelentősége van a szoptatás megalapozásában a kórház választásnak. Legtöbben a ránk váró nagy ismeretlent csak a szülésig tudjuk elképzelni. Pedig az utána következő órák, napok is éppolyan fontosak!

Nem mindegy, mi történik a szülés után!

Bár Magyarország már 1992-ben csatlakozott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az UNICEF által életre hívott Bababarát Kórház Kezdeményezéshez, mely a szülészeti intézmények szemléletének és gyakorlatának átformálására törekszik, még ma is kivételesnek számít hazánkban az a tizenhét kórház, mely jelenleg jogosult viselni ezt a minőségbiztosítást garantáló címet.

Miért, lehet ezt másképp is?

Az Egészségügyi Világszervezet 1991-ben hirdette meg a Bababarát Kórház Kezdeményezést. Európában elsőként a debreceni női klinika nyerte el a címet!

A cél a szoptatás támogatása volt és maradt azóta is. És mivel ez a történet jó esetben a szüléssel kezdődik, és a szülések zömének kórház a helyszíne, a kezdeményezés lényege az, hogy a szoptatást elkezdését és begyakorlását nehezítő, akadályozó tényezőket, az információhiányt a lehető leghatékonyabban kiküszöbölje.

A szülészet újjászületése

A Semmelweis Mozgalom 2012-ben konferencia sorozatot indított azzal a céllal, hogy az érdeklődő szakmai közönségnek bemutassa az AnyaBaba-barát szü­lé­szeti ellá­tási model­lt, és azokat a kuta­tá­si eredményeket, szak­mai infor­má­ci­ók­at, amelyek ezt az ellá­tási modellt alá­tá­maszt­ják, ezzel elő­se­gítve az AnyaBaba-barát szü­lé­szeti ellá­tás elter­je­dé­sét Magyarországon.

A Mozgalom által közzétett videófelvételeken megtekinthető a 2013. február 28-án a Jahn Ferenc Kórházban tartott továbbképzés teljes anyaga.

Császár után

Egy éve dolgozom az egészségügyben. Egy év alatt annyit tanultam, mint azelőtt összesen. Többek között azt, milyen fontos néha csak ülni valahol, és nem csinálni semmit. Ilyen helyzet, amikor anya és baba először találkoznak.

Eddig bába és szülész ismerőseimtől hallottam arról, mekkora művészet valahol csak ott lenni, nem is szólni, szinte észrevétlenül belesimulni a környezetbe, csak annyira látszani, hogy az anya biztonságérzete meglegyen. Sokan erre képtelenek, úgy érzik, tenni kell valamit, különben miért is lennének ott. Vagy tenni kell valamit a fizetésükért/fizetségükért. Vagy azért, hogy bebizonyítsák: itt szükség van a szaktudásukra. Vagy azért, hogy végre történjen már valami. Pedig néha fontos, hogy úgy legyünk az anya mellett, mintha ott sem lennénk.

Angliai gyermekgyógyászok állásfoglalása a szoptatásról

Az angliai Gyermekgyógyászati és Gyermekegészségügyi Királyi Kollégium (RCPCH) a napokban állásfoglalást adott ki a szoptatásról.

Az állásfoglalás megállapítja, hogy „a szoptatásnak fontos szerepe van a gyermekek egészségének védelmében.” További kutatások elvégzésére hívja a szakembereket, amelyek hozzájárulhatnak annak megállapításához, hogy „a szoptatás milyen mértékig csökkenti a cukorbetegség, a magas vérnyomás, az aszthma, az allergia és más atópiás megbetegedések kockázatát, és hogyan befolyásolja a gyermekek magatartását.”

Már 16 kórház bababarát!

Sződy Judit

A Kismama mindent megtett, hogy minél több anya és baba élvezhesse az anyatej áldásait, és munkatársaink is részt vettek a felmérésben: eddig összesen 16 szülészet kapott bababarát címet!

Ha még a szülés előtt állsz, talán fel se merült benned, van-e jelentősége annak, hogy választott kórházad bababarát-e. Többségünk orvost választ, s ehhez képest másodlagosnak tűnik az, amit a szülészet nyújtani tud. Most, amíg a baba még a pocakodban van, elsősorban az foglalkoztat, hogyan fog kijutni onnan.

Ki a babák barátja?

Dr. Sinkó Melinda

Bababarát festék, bababarát szállás, bababarát áruház, bababarát főiskola, lépten-nyomon találkozhatunk ezekkel a kifejezésekkel. De mitől lesz bababarát egy kórház? Ennek szigorú szabályai vannak!

Várandósság idején fontos, hogy megtaláljuk azt a helyet, ahol biztonságban érezzük magunkat, és kiválaszthassuk azokat a segítőket, akik figyelnek ránk. Érdemes arra is tekintettel lenni, hogy a szülés utáni napokban szintén a legkorszerűbb ellátást kapjuk.

Konferencia az anya- és bababarát szülészeti ellátásért

Több mint 200 szakember és érdeklődő vett részt december 2.-án a Semmelweis Mozgalom által szervezett "A szülészet újjászületése, avagy az anya és babarát szülészeti ellátás lehetőségei" című konferencián, ahol szakpolitikusok és szakemberek járták körbe az anya- és bababarát szülészeti ellátás magyarországi megteremtésének lehetőségeit.

Két új „Bababarát Kórház” a családok szolgálatában

Augusztus 1-7. között tartják a világ 120 országában – így hazánkban is – a Szoptatási Világhetet. Ebből az alkalomból a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság 2010. július 28-án szakmai konferenciát tartott az Országos Tisztifőorvosi Hivatalban. A program keretében dr. Cserháti Péter Egészségügyért felelős helyettes államtitkár adta át a „Bababarát Kórház” és „Bababarát Terület” táblákat, amelyeket az érintettek három évig használhatnak.

Hálapénz helyett anya- és bababarát szülészeteket!

Sajtóközlemény, Budapest, 2010. július 8. - A szülés a szülő nő életének és családjának kivételes eseménye, melynek körülményei mind a gyermek életkezdését, mind a nő anyává válásának folyamatát, lelki egészségét alapvetően befolyásolják. A szülés kiemenetele, a szülést követő, kórházban töltött időszak és a kapott ellátás pedig meghatározó a szoptatás sikere – vagyis a csecsemő egészsége – szempontjából. Az apák kötődését, a család összetartozását, a nők gyermekvállalási kedvét is nagyban befolyásolja a szülés milyensége.

Aláírásgyűjtés az anya- és bababarát szülészetekért

A kezdeményezés hivatalos logoja

Sajtóközlemény, Budapest, 2010. június 3. – 15 nőszervezet kezdett aláírásgyűjtésbe az anya- és bababarát szülészetekért. Olyan szülészeteket szeretnének, ahol egyenrangú félként, partnerként áll egymás mellett az élet kezdetén az életet adó nő és családja, és az egészségügyi ellátórendszer.

Elképzeléseik a Nemzetközi Anya- és Bababarát Szülészeti Ellátásért Kezdeményezés 10 lépésén alapulnak, melyek nemzetközi kutatásokra támaszkodva, a jó gyakorlat mentén kialakított protokollokkal, az édesanyák, újszülöttek és családok igényeit figyelembe véve nyújtanak megoldást.

13 "Bababarát Kórház" van Magyarországon - melyek ezek?

A szüléskor és az azt követő napokban is a csecsemő optimális életkezdését biztosítja az a 13 magyarországi szülészet, amely most vette át először, vagy tartotta meg a "Bababarát Kórház" címet, melyre a pályázatot februárban írta ki a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság az Egészségügyi Minisztérium pénzügyi támogatásával.

A kórházi rutin jelentősen befolyásolja a szoptatás sikerét

Az American Journal of Public Health c. folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerint az újszülöttek kórházi gondozásának módja nagyban befolyásolja, hogy az édesanyáknak sikerül-e megvalósítaniuk a szoptatással kapcsolatos elképzeléseiket.

A vizsgálatban résztvevő édesanyák 70%-a szerette volna kizárólagosan szoptatni kisbabáját, de az első hét végére már csak 50%-uk számolhatott be arról, hogy ez sikerült is. Az eredmények szerint a kórházi rutin jelentősen hozzájárult ehhez a sikertelenséghez.

Feliratkozás RSS - Bababarát kórház csatornájára