Éjszakai gondoskodás

Negyedik trimeszter, avagy miért utálják az újszülöttek, ha leteszik őket?

"Csak kézben alszik el, mit csinálok rosszul?!" - kérdezi sok szülő.

A születés utáni első három hónap a legnehezebb a csecsemő számára. Ilyenkor sok orvos hasfájást diagnosztizál, pedig általában arról van szó, hogy fogalmuk sincs, mi baja a babának, csak vigasztalhatatlanul sír.

Jobb-e a babának, ha külön alszik?

Nyugati kultúránkban úgy tartjuk, az a jó baba, aki a szülőtől külön, egyedül alszik el és átalussza az éjszakát. A világ népeinek többségében azonban a csecsemők szoptatás közben szenderülnek el és egész éjjel az anyjukkal maradnak, időnként megébredve. Miből erednek ezek a különbségek és melyik lehet az üdvözítő, kevésbé veszélyes, és önállóbb felnőttet eredményező megoldás?

Igény szerinti szoptatás – hordozás – együtt alvás. Ez valami szekta, vagy mi?

Az, hogy régen (vagy a világ sok pontján ma is) nők milliói kizárólag anyatejjel és szoptatás révén táplálták babájukat; éjszaka saját testükkel óvták, melegítették őt, nap közben pedig valamilyen eszköz segítségével magukra kötve, születés előtti időket idéző egységbe forrva élték életüket, nem holmi hippi-hóbort volt ám, hanem a túlélés záloga.

7+1 tipp a hirtelen bölcsőhalál megelőzésére

Bár a SIDS (Sudden Infant Death Syndrome) pontos okát nem tudjuk, ezért elkerülésének módjáról is nehéz biztosat mondani. Ugyanakkor számos olyan tényezőre fény derült az idők folyamán, amelyek növelik vagy éppen csökkentik a kockázatot. A hirtelen bölcsőhalál 2-9 hónapos kor között fordul elő a leggyakrabban, Magyarországon évente a megszületett kisbabák 33 ezrelékét érinti. Nézd meg, mire érdemes figyelni!

Co-Sleeping With Infants: Science, Public Policy, and Parents Civil Rights, with James McKenna, PhD

Dr. James J. McKenna, PhD, director of the Mother-Baby Behavioral Sleep Laboratory at the University of Notre Dame shares:

  • the science and history of co-sleeping,
  • the need to define the terminology
  • why public policy is based on social norms instead of science,
  • why public policy is unethical, as it withholds information about cosleeping
  • WHY THIS IS ALL GETTING READY TO CHANGE AS BREASTFEEDING RATES INCREASE
  • and how parents can become empowered and stand up for what is essentially a civil right: to make your conscious parenting choices according to science and not unethical public policy and uninformed social norms.

Lisa Reagan, interviewed Dr. McKenna at the More than LATCH conference in Chesapeake, Virginia.

Négy hasznos babás kiadvány, amit ingyen letölthetsz

Amikor az első gyereked születik, talán azzal a legnehezebb megbirkózni, hogy mindenki ellát tanácsokkal – csak éppen homlokegyenest ellenkezőekkel. Nagyon elbizonytalanító, hogy esetleg fogalmad sincs, kinek higgyél! Anyukádnak, aki téged és két testvéredet is felnevelte? Vagy anyósodnak, akinek négy gyereke van, köztük a párod? Vagy a barátnődnek, akinek már kettő van? Vagy az idős gyerekorvosnak, aki már sok gyereket látott, gyógyított? Vagy a védőnőnek, akinek meg ez a szakterülete?
Vagy egyszerűen kérdezd meg egy facebook csoportban, aztán szűrd le a hetvenhét válaszból, melyik lehet a jó?

Hason vagy háton?

Ha 25-30 évvel ezelőtt teszed fel ezt a kérdést, és arra vagy kíváncsi, hogyan is célszerű fektetni a kisbabát, ha leteszed, az esetek többségében azt a választ kaptad volna, hogy természetesen HASRA! Arra hivatkoztak volna, hogy így nyugodtabban, mélyebben alszik, amíg ébren van, sokat erősödik, mert többször kinyomja magát, emelgeti a fejét és csípőízülete is optimális terpesztartásban van, és minden bizonnyal azt is hozzátették volna, hogy így kifolyik a szájából a tej, ha bukik vagy hány, nem fog megfulladni. A mai nagyszülők generációja még minden tanácsadó könyvben a hasonfekvés előnyeiről olvashatott.

Az éjszaka átalvása és a szoptatás

Valószínűleg nem nagyon akad olyan felnőtt, aki önként azt választaná, hogy szeretne éjszaka többször is felkelni ahelyett, hogy aludna, mint a bunda. Csecsemők, kisgyerekek mellett azonban rendszerint úgy alakul az élet, hogy többször is kénytelenek vagyunk felébredni. Logikus a feltételezés, hogy a nyugalom érdekében célszerű minél előbb rászoktatni a babát az éjszaka átalvására. Léteznek is olyan könyvek, módszerek, amelyeknek az a lényege, hogy egyre kevésbé reagálunk a baba sírására, mire ő majd megérti, hogy fölöslegesen próbálkozik, és helyette szépen aludni fog.

Visszafelé sült el az együttalvást tiltó ajánlás

Nincs olyan új szülő, aki ne hallotta volna a figyelmeztetést: Soha ne aludjon együtt a kisbabájával!

Az állami és helyi egészségügyi szervek Massachusettsben és szerte az Egyesült Államokban az egyik legfontosabb feladatuknak tekintik ennek az üzenetnek a közvetítését azóta, hogy az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) 2011-ben hivatalos ajánlásában megfogalmazta. Dollármilliókat költöttek a hirdetésére és még több milliót arra, hogy kiságyakkal lássák el a szegény családokat.

Életet ment az anyai ölelés

Ölelj annyiszor, ahányszor csak lehet, mert ez majdnem olyan fontos a fejlődésed, egészséged és boldogságod szempontjából, mint az evés és az alvás. Az anyai ölelés pedig valódi létszükséglet a babának, de még a nagyobb gyermeknek is, ezért sose tagadd meg tőle!

A csecsemők már két hónapos korukban előre megérzik az édesanyjuk mozdulataiból, ha az meg akarja őket ölelni, és felkészülnek az eseményre: testüket megmerevítik, hogy könnyebb legyen őket felvenni. Egy tanulmány szerint ilyenkor a baba tekintete az anya arcáról – ahova egyébként a legtöbbször néz – a karjára vándorol, kezét széttárja, a lábait kinyújtja és megmerevíti, így könnyítve meg az édesanyának, hogy megölelje és a karjaiba vegye a csöppséget.

Gond van babád alvásával? Vagy pont ez a normális?

Anya-baba alvásszakértők álláspontja a normális csecsemőalvásról

A legtöbb újdonsült szülő alváshiányról panaszkodik. Sokan arról is meg vannak győződve, hogy babájuknak alvászavara van, és hogy az, amit tapasztalnak, nem normális. Így hát könyveket keresnek, megkérdezik a barátokat és a családot – vagy éppen orvosukat –, hogy mit tegyenek gyermekük problémás alvási szokásaival. És aggódnak miatta, mégpedig sokat.

Ennek a járványszerű szülői aggodalomnak egy része abból ered, hogy olyan kultúrában élünk, amelyben a szülőknek mindegyre azt mondogatják, hogy aggódniuk kell gyermekük alvása miatt, hogy rettenetes következménye lesz annak, ha gyermekük nem alszik eleget. A másik probléma, hogy a legtöbb újdonsült szülő, akinek kevés tapasztalata van gyerekekkel, mielőtt a sajátja megszületne, kevéssé van tudatában annak, hogy mi is számít normálisnak akkor, amikor a csecsemő alvásáról van szó.

Veszélyes együttalvás

Remek összefoglalás Szegi-Holtzinger Zita, fejlesztőpedagógus, baba- és gyermekhordozási tanácsadó, tanfolyamvezető blogjából.

Nem kifejezetten friss a hír, az eset még kevésbé az, és bizonyára hamarosan nálam hozzáértőbbek is fognak reagálni rá, de annyira dolgozik bennem a téma, hogy muszáj írnom róla.

Tehát a hír:
“A fiatal édesanya, akit kedden jogerősen bűnösnek találtak gondatlan emberölésben, egy ágyban aludt a két hónapos kisfiával, és álmában véletlenül elzárta a levegőt a csecsemő elől. Tehette volna külön kiságyba is, mert volt ilyen a házban, de ő úgy gondolta, együtt aludni jobb.”

A biztonságos együtt alvás szabályai

Újabb hír járta körbe a sajtót az együtt alvás veszélyéről. És egy hír arról, hogy gombamérgezésben halt meg egy férfi. Hogy mi köze ennek egymáshoz?

"Megint emberéletet követelt a tányérból evés!
Csengerbősön egy asszony közös asztalon terített a családjának, melynek végzetes következménye az apa halála volt. Az adott napon az ebédet a délelőtt szedett erdei gombából készítették, melyet nem vizsgáltattak be. Utóbb szakértők megállapították, hogy a gombapörkölt egyik alapanyaga légyölő galóca volt, és a pörkölthöz adott salátába medvehagyma helyett gyöngyvirágleveleket is szeleteltek. Mindenki rosszul lett, de az amúgy is rossz egészségi állapotú apa nem élte túl az ebéd következményeit. A tányérból evésnek évente több ezer áldozata van, hiszen kerülhet a tányérba üvegszilánk, patkányméreg, beléndek és még sok más veszélyes dolog. Az orvosi kamara fontolgatja, hogy közleményt adjon ki a tányérból evés veszélyeiről."
Hát, ez elég hülyén hangzik, persze, üvölt róla, hogy én találtam ki az imént.

„Vedd az öledbe a babát, ringasd, és megnyugszik” – beszélgetés dr. Bagdy Emőkével

Missziója, hogy minél többünkkel megismertesse, hogyan működik az emberi lélek. Megszervezte a Szülők Iskoláját és a Pedagógusok Akadémiáját, hogy megmutassa a nagyoknak, mit éreznek a kicsik. Dr. Bagdy Emőkével beszélgettünk arról, hogyan neveljük a gyermekeinket.

Költözés saját szobába

Vajon mikor jön el az ideje, hogy a gyereknek külön szobája legyen? És amikor szerinted itt az idő, hogy érheted el, hogy ő is örüljön a változásnak, és ne azt érezze, hogy kihajították a fészekből?

Mivel szoptatási tanácsadóként gyakran nekem szegezik ezt a kérdést, először is magyarázattal tartozom, hogy mi köze ennek a szoptatáshoz. Hát csak annyi, hogy tapasztalataim szerint számos szoptatási probléma gyökere az, hogy nem tartjuk tiszteletben vagy nem tudatosítjuk eléggé az egyik legalapvetőbb tényt: az anya és a csecsemő biológiai egységet alkot. Ez a nap 24 órájában testi közelséget, együttlétet jelent, vagyis az éjszaka sem kivétel.

Útmutató a biztonságos együttalváshoz

A csecsemők alvás közbeni maximális biztonságának megteremtése külön- és együttalvásnál (különösen az egy ágyban alvásnál)

Írta: James J. McKenna

Az alábbiakban összefoglaltam és kiemeltem néhány olyan szempontot, kérdést, amivel tisztában kell lennünk, amikor eldöntjük, hol és hogyan aludjon a csecsemőnk.

Mi számít biztonságos fekhelynek, függetlenül attól, hogy a csecsemővel együttalszunk-e vagy külön?

alvó újszülöttA biztonságos alvás az anyaméhben kezdődik: az egészséges várandósság alatt kiemelten fontos, hogy a magzatot már ekkor se tegyük ki az anyai dohányzás ártalmainak.

A szoptatás jelentősen csökkenti a csecsemőhalál valószínűségét: mind a hirtelen csecsemőhalálét (SIDS, bölcsőhalál), mind a másodlagos betegségből és/vagy veleszületett rendellenességből származó halálét.

A születés utáni biztonságos alvás legelőször is ott kezdődik, hogy a kisbabának tájékozott, szoptató, elkötelezett édesanyja vagy tájékozott és elkötelezett édesapja van.

A csecsemő aludjon háton fekve, kemény és tiszta felületen, füstmentes környezetben, vékony takaró alatt és a fejét soha ne takarjuk be.

Az ágyban ne legyen plüssállat, se párnák a csecsemő körül és a kisbabát soha ne fektessük párná(k)ra.

Ne legyen a csecsemő alatt báránybőr vagy más bolyhos anyag, legfőképpen ne babzsákmatrac. A vízágyak is veszélyesek lehetnek. A matrac szorosan illeszkedjen az ágykeretbe. A kisbabát soha ne altassuk heverőn vagy kanapén (se szülővel együtt, se egyedül), mert fejjel előre becsúszhat a résekbe vagy a kanapé háttámlájának szorulhat.

Miért utálják a gyerekek az esti lefekvést: egy evolúciós összeférhetetlenség története

A gyerekek utálják a lefekvést, mert olyankor a papa meg a mama összebújnak, őt meg egyedül hagyják egy sötét szobában. Az evolúciós mismatch, azaz kőkori génjeink össze nem illése környezetünkkel és kultúránkkal látszólag ilyen egyszerű dolgokban is megnyilvánul.

Feliratkozás RSS - Éjszakai gondoskodás csatornájára