Gyógyszerszedés szoptatás alatt

Márpedig a szoptatást abba kell hagyni!

Néhány napja felhívott egy édesanya, hogy elmesélje korántsem kellemes élményeit. Betegsége miatt járt orvosnál, felülvizsgálaton. Már nem első gyermekét szoptatja, évek óta tájékozódik, olvas, ha kell, szakszerű segítséget kér szoptatási tanácsadótól. Ennek is köszönhetően az orvos tanácsa nem tudta elbizonytalanítani, mégis felzaklatta, így érzéseit, felháborodását megosztotta velem.

Arra a kérésemre, hogy osszátok meg velem hasonló tapasztalataitokat, amikor valamilyen szakorvosi vizsgálaton a szoptatás felfüggesztését tanácsolták, több levelet is kaptam. Természetesen nekem is van erről élményem anyaként, illetve az elmúlt években szakemberként is kérték ki édesanyák a véleményemet, így kialakult erről egy képem. Ezt a képet erősítették, árnyalták még tovább a levelek. Mivel nem minden anya áll erősen, szakértő támogatókkal felvértezve, és magabiztosan egy ilyen helyzetben, úgy gondolom, hasznos lehet, ha összefoglalom, mire is lehet számítani.

A szoptató anyák által szedett kodeintartalmú tabletták néhány esetben veszélyesek lehetnek a kisbabára

TORONTO, 2008 augusztus 20. — Néhányan azok közül az újszülöttek közül, akiknek édesanyja szülés után fájdalomcsillapítóként kodeint kap, veszélybe kerülhetnek, mivel édesanyjuk tejében szokatlanul magas lehet a kodein lebontásából származó morfin koncentrációja – figyelmeztetnek egy nemrégen megjelent tanulmány szerzői.

A vércukorszintet csökkentő gyógyszer jelentéktelen mennyiségben választódik ki az anyatejbe

NEW YORK (Reuters Health) – Újabb kutatási eredmények azt bizonyítják, hogy megnyugodhatnak azok a szoptató édesanyák, akik metformin hatóanyagú, vércukorszintet csökkentő gyógyszert szednek: a gyógyszer nem árt a babájuknak.

A metformin kiválasztódik az anyatejbe, de mennyisége túl kevés ahhoz, hogy hátrányosan befolyásolja a szopó csecsemő vércukorszintjét, állapította meg egy kisszámú résztvevővel elvégzett vizsgálat, amelynek eredménye nemrég jelent meg az Obstetrics & Gynecology c. orvosi folyóiratban.

Anyai gyógyszerszedés és szoptatás

A legtöbb anya és egészségügyi szakember tudja, hogy az anya által szedett gyógyszerek megjelenhetnek az anyatejben. Így tehát, senki sem csodálkozik el azon, amikor egy orvos egy rövid körmölés és a recept átnyújtása közben azt is közli, hogy az anyának el kell választania a babáját. Ennek a megoldásnak azonban senki sem örül. A hirtelen elválasztás anya és baba számára egyaránt jelentős egészségi kockázattal és érzelmi stresszel jár együtt. Ha a beteg és orvosa közötti beszélgetés itt végződik, akkor az további nehézségeket von maga után.

Amikor a szoptatás nem ellenjavallt

Orvosként, aki szoptatási problémákkal küszködő édesanyáknak próbál segíteni, két nagy (és sok apró) aggodalmam van. Az egyik az, hogy azoknak a nehézségeknek, amikkel én találkozom, a döntő többsége könnyen megelőzhető lenne, ha képzett szakemberek segítenének az első napokban. A másik, hogy amikor betegség, gyógyszeres kezelés vagy a kisbaba állapota miatt a szoptatás felfüggesztését vagy abbahagyását javasolják, az szinte mindig szükségtelen.

Feliratkozás RSS - Gyógyszerszedés szoptatás alatt csatornájára