Koraszülöttek szoptatása

"Ilyenkor azt érzem, vissza tudtunk hozni valamit abból, amit a koraszülés elvett"

Az anyatejes táplálás és szoptatás állandó kérdéskör anyák és nagymamák között. Orvosok és nővérek közt pedig azért is kiemelten fontos téma, mert a koraszülött-ellátásban életeket menthet az, ami a természet által adatott. Ma Magyarországon minden tizedik baba a 37. gesztációs hét előtt születik, így a koraszülés népbetegségnek számít. Szerencsére az utóbbi időben sokat emlegetett magyar egészségügyben léteznek olyan szakemberek, akik munkájukban nemcsak feladatokat, hanem hivatást is látnak.

„A kenguruzó babák nyugodtabbak, egészségesebbek és jobban fejlődnek” – beszélgetés dr. Schill Beáta neonatológussal

Létezik egy módszer, amelyet a természet adott. Létezik egy orvos, akinek nem is életcélja, hanem inkább az élete, hogy minél több koraszülöttnek legyen esélye az egészséges életre. Egy tudományosan igazolt módszerről van szó, amelyet egyre több magyarországi koraszülött intenzív osztályon is használnak. De még mindig nem mindenütt. Dr. Schill Beáta, tavaly Aranyanyu-díat is nyert a munkájával, bátor nő, az elvei mellett kiálló ember, aki oroszlánként harcol azért, hogy a keze alatt cseperedő babák a lehető legjobb ellátásban részesüljenek. Jelenléte nyugalmat sugároz, hitet ad, és lássuk be, ez nem könnyű feladat a mai magyar egészségügyben. Rohr Linda beszélgetett vele a kenguruzás világnapja és a „kenguruverseny” alkalmából.

Korababákkal a PIC-en

Kismamaként mindannyian arról álmodozunk, hogy kilenc hónapnyi békés várakozás után egészséges, érett, egészséges újszülöttet hozunk a világra. Ha jóval a 37. hét előtt jön világra a kisbaba, ezek az álmok mind bizonytalanná válnak. Állapota hetekig esetleg hónapokig igényli a modern orvostudomány vívmányait. Ez az időszak kemény próbatétel mind a szülők, mind a koraszülöttek számára. Lehet ezen könnyíteni?

Koraszülöttek közt: A fészek melege

Ahhoz, hogy egy hatszáz grammal született gyerek lélegezni, enni, fejlődni tudjon, nem csupán a legkorszerűbb berendezésekre, gyógyszerekre van szüksége. Arra is, hogy akinek a testéből idő előtt szakadt ki, attól mégse szakadjon el. A Honvédkórházban tudják ezt...

Tavaly az 1500 gramm alatti koraszülöttek közül négy babát veszítettek el, de nyolcvanat egészségesen hazaadtak. A modern módszereknek, az anyatejes táplálásnak, a korszerű légzéstámogatásnak és a szülők jelenlétének, a kengurumódszernek köszönhetően alig van tüdőkárosodás, egyáltalán nincs agyvérzés és vakság. Vagyis az egy kiló alól induló babák is nagy eséllyel teljes értékű emberekké nőnek.

Inkubátor helyett édesanyjukon pihennek a koraszülött babák

Szeged - Inkubátor helyett akár napi tíz órát is szüleik mellkasán tölthetnek azok a koraszülött kisbabák, akiknek állapota ezt engedi. A szegedi újszülött intenzíven bevezetett kengurumódszer csak egy az elmúlt esztendő fontos újításai közül. A Korábban Érkeztem alapítvány egy év alatt számos támogatót gyűjtött, nekik köszönhetően is könnyebb lett az élet az osztályon.

Az anyai test mint inkubátor – így maradhatnak meg a koraszülött babák

A koraszülött babák szinte az összes időt inkubátorban töltik, pedig van, ahol sokkal jobb helyen lennének: az édesanyjuk testén. Számos kutatás állítja, hogy azok a babák, akiket naponta a szülő mellkasára tesznek, sokkal jobban fejlődnek inkubátorban elhelyezett társaiknál.

Takács Eleonóra és férje három évig vártak kislányuk érkezésére. A várandósság teljesen problémamentes volt, legalábbis az első hat hónapban. A 26. hét környékén azonban hirtelen elkezdett szivárogni a magzatvíz, és mivel Eleonóráék és az orvosok versenyfutása az idővel sikertelennek bizonyult, Bogi alig több mint hat hónaposan meg is született. Testsúlya ekkor 760 gramm volt.

A szeretettől is gyarapszik

A koraszülött baba éretlen szervezete különleges gondozást igényel. Inkubátorban, műszerekkel testhőmérséklete és életfunkciói megfelelő szinten tarthatóak. De ki törődik a lelkével? Szerencsére egyre többen.

Ma már tisztában vagyunk azzal, hogy a koraszülöttek ellátásában nem szabad pusztán a higiénés követelmények betartására és az életfunkciók fenntartására összpontosítani. Az idő előtt érkezett babának sokkal jobbak az életkilátásai, ha kényeztetjük is egy kicsit. Bebizonyosodott, hogy koraszülött gyarapodását és jól létét a szeretet is befolyásolja.

A csak humán tejet tartalmazó táplálék csökkenti a nekrotizáló enterokolitisz kockázatát a koraszülötteknél

NEW YORK (Reuters Health) Január 15. – Az extrém kis súlyú koraszülöttek kizárólag humán tej alapú táplálása csökkenti a nekrotizáló enterokolitisz előfordulását és súlyosságát a humán és tehéntejalapú kevert táplálással összehasonlítva – állítja egy új tanulmány.

Kenguru módszer

Hogyan könnyítsük meg gyermekünk megérkezését e világra?

Első unokám, Sebastian 8 héttel hamarabb született és légzési nehézségei voltak. Napokig szinte minden idejét inkubátorban töltötte, lélegeztető gépre kapcsolva, miközben mi csak a műanyag falakon keresztül nézhettük őt vágyakozva arra, hogy végre megérinthessük és a kezünkben tarthassuk.

Koraszülöttek anyatejes táplálását segítő honlap indult a napokban

A Kaliforniai Egyetem San Diegoi Egészségügyi Központja a napokban új honlapot indított útjára, aminek célja, hogy értékes ismereteket adjon át a családok és az egészségügyben dolgozók számára arról, hogyan lehet humán tejjel tápláni a koraszülött és kis súylú csecsemőket. A honlap létrejöttét a March of Dimes Alapítvány 10 000 dolláros adománya segítette.

Lehetséges, hogy a kórházakban túletetik az újszülötteket

WINNIPEG, Manitoba, Aug. 22 - Az élettani súlyesés kisebb a kórházban tápszerrel táplált újszülöttek esetében, mint a szoptatottaknál, és ez arra utal, hogy a csecsemőket túletetik – állítják a kutatók.

Az első életnapokban történő tápszeres táplálás a metabolikus imprinting (anyagcsere beállítódás) miatt későbbi túlsúlyhoz és elhízáshoz vezethet – írja Patricia J. Martens, Ph.D., Linda Romphf, a Manitobai Egyetem munkatársai a Journal of Human Lactation on-line változatában.

A szoptatás felülmúlja a mesterséges táplálást

Egy új, rendkívül alacsony születési súlyú koraszülöttek körében végzett vizsgálat során a kutatók azt találták, hogy későbbi életkorban a szoptatott gyermekek jóval a mesterségesen tápláltak felett teljesítenek az értelmi fejlődésüket mérő teszteken. A tanulmány, amely kimutatja az anyatej jótékony hatásait az 1000 g alatti koraszülöttek esetében, egyedülálló a maga nemében.

Feliratkozás RSS - Koraszülöttek szoptatása csatornájára