Szoptatás és környezetszennyezés

A szoptatástámogatásba való befektetés hiánya világszerte sikertelenséghez vezet a szoptatási célok elérése terén

Egy új elemzés szerint újszülöttenként mindössze 4,7 USA dollár (kb. 1200 Ft) befektetés 300 milliárd dollár gazdasági nyereséget termelne 2025-re.
Az Egészségügyi Világszervezet sajtóközleménye

Szoptatás Világhete, 2016

„Szoptatás: a fenntartható fejlődés egyik alapköve”

Az ENSZ 70. közgyűlése 2015 szeptemberében fogadta el azt a 17 Fenntartható Fejlődési Célt, amelyek a következő 15 évre meghatározzák, hogyan is kezeljük a globális problémákat és melyek ebben a fő prioritások.
A Szoptatás Világhete idén arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a szoptatás támogatása kulcsfontosságú ezeknek a céloknak a megvalósításában.

Szoptatás és környezet(védelem) - Ha szoptatsz, a környezetet is véded!

Szoptatás a mezőnAz elmúlt évtizedek során egyre inkább ráébred(t)ünk, hogy ha nem akarjuk kimeríteni természeti erőforrásainkat, gyökeresen változtatnunk kell jelenlegi életstílusunkon. A szoptatásról általában méltatlanul megfeledkezünk, pedig fontos eszköz lehet földünk egészségének megőrzésében, helyreállításában.

Az anyatej értékes, megújuló természeti kincsünk, ráadásul ökológiai szempontból a rendelkezésre álló legkörnyezetkímélőbb élelmiszerforrás. Úgy termelődik és jut el fogyasztójához, hogy ehhez semmiféle más forrást nem igényel és nem szennyezi a környezetet. Ezzel szemben a mesterséges anyatejpótlók (tápszerek) gyártása szennyezi a földet, a vizet és a levegőt és természeti erőforrásokat merít ki. Ezen kívül évente másfél millió kisbaba haláláért és számtalan megbetegedésért felelős. A szoptatás több mint életstílus: egészségügyi kérdés anyának és csecsemőjének, ezen túl pedig társadalmi és környezetvédelmi ügy.

A szoptatás még szennyezett világunkban is a legjobb választás

Schaumburg, Illinois (2003. augusztus) – A szoptatás továbbra is a legjobb a csecsemők táplálására, még akkor is, ha mostanában a figyelem középpontjában az a rengeteg vegyszer áll, ami bekerülhet az anya szervezetébe, állítja a La Leche Liga, a világ első számú szaktekintélye az önsegítő szoptatási csoportok létrehozásában.

A női tej poliklórozott szennyezettsége - az OÉTI sajtóközleménye

Az utóbbi időben számos hír jelent meg a magyar sajtóban a női tej poliklórozott szennyezettségéről, mely értesüléseink szerint a szoptató anyukák egy részét arra indítja, hogy hagyjanak fel az anyatejes táplálással, ne „mérgezzék” gyermeküket a női tejben lévő ártalmas anyagokkal.
A megjelent közlemények többnyire az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetben (OÉTI) végzett vizsgálatok adataira hívatkoznak és helytelen következtetéseket sugallnak, ezért szükségesnek tartjuk az érintettek szakszerű tájékoztatását.

Concentrations of Certain Toxins in Breast Milk Are Low

Newswise — Nursing mothers worried about passing harmful chemicals to their infants through breast milk should be aware that the air inside their home may pose a greater health risk.

Researchers from Ohio State and Johns Hopkins universities measured the levels of harmful gases called "volatile organic compounds" (VOCs) in human milk and in the air inside the homes of three lactating mothers in inner-city Baltimore.

Változatlanul alacsony az ólomszint az anyatejben

NEW YORK (Reuters Health) - Egy új tanulmány felfedezése megnyugtatást nyújthat a szoptató anyáknak. Még ha szervezetük nagy mennyiségű ólomnak van is kitéve, nagyon kevés választódik ki az anyatejbe ebből a mérgező anyagból. Ráadásul kalcium tabletták alkalmazásával még alacsonyabbra csökkenthető az ólom mértéke.

A Szoptatásért Magyar Egyesület közleménye

Az MTI 2005. június 21-én tette közzé az alábbi hírt: Mainz, 2005. június 20., hétfő (MTI) - A csecsemőket csak három hónapos korukig ajánlatos szoptatni, illetve azoknak az anyáknak, akik tovább is anyatejjel akarják táplálni babájukat, érdemes a tejet előbb megvizsgáltatni - erre hívta fel a figyelmet a környezetvédelemmel foglalkozó német orvosok szakmai szövetsége.
Kurt Müller, a szövetség elnöke a ZDF német közszolgálati televíziónak nyilatkozva hangsúlyozta: az anyatejben sok a különféle vegyi anyag, ez teszi indokolttá a szövetség javaslatát, illetve azt, hogy a tovább szoptató anyukák ellenőriztessék tejüket.

Sajnálatosnak tartjuk, hogy a hír háttérinformációk és a szükséges szakmai helyesbítések nélkül jelent meg, így ugyanis megtévesztően hat, elveheti az anyák kedvét a szoptatástól, és megkérdőjelezi, valóban a legegészségesebb táplálási mód-e a szoptatás. A közlemény téves információi ellen a Németországi Szoptatási Szaktanácsadók Szövetsége (www.bdl-stillen.de) is tiltakozott.

Szoptatás: a legjobb választás egy szennyezett világban

A szoptatás még mindig a legjobb választás az emberi csecsemők táplálására annak ellenére, hogy környezetszennyezésből származó anyagokat találtak az anyatejben. A szoptatásnak számtalan jótékony hatása van mind a babára, mind az anyára nézve. A nem-szoptatás kockázatai jól ismertek. Úgy tűnik, hogy a legnagyobb probléma a magzat kiszolgáltatottsága a környezeti ártalmaknak, és az anyatej – miközben jó indikátora a környzeti ártalom mértékének – segíthet legyűrni az ártalmas hatások következményeit.

Poliklórozott vegyületek az anyatejben Magyarországon

Dr. Sohár Judit, Dr. Matyasovszky Katalin, Griff Tamás
Országos Élelmezési és Táplálkozástudományi Intézet, Budapest
National Inst. for Food Hygiene and Nutrition, (OKK-OÉTI), Budapest, Hungary

A többszörösen klórozott vegyületek mint a klórozott szénhidrogén típusú növényvédõszerek, poliklórozott bifenilek (PCB-k), poliklórozott-dibenzodioxinok (PCDD-k) és poliklórozott-dibenzofuránok (PCDF-ok) , mindenütt jelen vannak a környezetben.

Közös tulajdonságuk, hogy zsíroldhatók, perzisztensek és hogy feldúsulnak a táplálékláncban.

A lakosság szervezetébe döntõen az élelmiszerekkel jutnak be. Rendkívül lassan ürülnek, felhalmozódnak és raktározódnak a humán zsírszövetben. Képesek átjutni a placentán, kiválasztódnak a tejjel.

Az élelmiszerek klórozott szénhidrogén tartalma szorosan összefügg a környezeti szintekkel. Számos tanulmány igazolja, hogy a humán tejminták analízise jó alapot szolgáltat egy adott térség környezeti szennyezettségének így az ott lakók teljes expozíciójának becslésére.

Feliratkozás RSS - Szoptatás és környezetszennyezés csatornájára