10 kérdés az anyatejgyűjtésről

Ha az édesanyának nincs elég teje, vagy átmenetileg nem szoptathatja kisbabáját, akkor az a legjobb megoldás, ha anyatejgyűjtőből származó tejet ad neki. Összeállításunkban megtalálják a leggyakoribb kérdéseket és válaszokat.

1. Miért jobb a gyűjtött anyatej, mint a tápszer?
Mert emberi, és nem tehénből származó fehérjét tartalmaz, ezért könnyen tudja hasznosítani a baba, és allergiát sem okoz. Igaz, a hőkezelés miatt valamivel kevesebb vitamint, védőanyagot tartalmaz, mint a friss tej, de még mindig többet és jobban hasznosítható formában, mint bármelyik tápszer. Például nem létezik olyan táplálék, amelyből a vas jobb hatásfokkal és biztonságosabban hasznosulna, mint az anyatejből.

2. Kinek jár gyűjtött anyatej?
A törvény részletesen felsorolja, kinek írhat fel házi gyermekorvosa gyűjtött tejet, amely ingyenesen jár a rászorulóknak, vagyis mindazoknak az egészséges vagy beteg, nyolc hónaposnál fiatalabb babáknak, akiket az édesanya valamilyen okból egyáltalán nem vagy csak részben tud szoptatni. Előnyt élveznek a beteg, koraszülött csecsemők és azok a babák, akik nem bírják a tápszert.

Folytatás a kismama.hu oldalon.