4 szoptatási tanács, amit elereszthetsz a füled mellett

Most olyan tévhiteket és ezekből fakadó káros javaslatokat gyűjtöttünk össze, amelyek gyakran okozzák a tejmennyiség csökkenést. Neked is mondtak ilyeneket? Van visszaút!

Nem keveredhet a pocakban a tej?

A kórházban igény szerinti szoptatást javasoltak, de amikor hazajöttünk, a doktornő rám szólt, hogy legalább két, de inkább három órának el kell telnie két szoptatás közt, különben keveredik a baba hasában a friss tej a félig emésztettel. A kisfiam most egy hónapos, és lassan ott tartunk, hogy tápszert kell kapnia, mert nem hízik eleget. Ráadásul két szopás közt sokat sír.

Mi a megoldás?

A gyarapodási problémát gyorsan és hatásosan megoldotta az, amikor az édesanya visszatért a baba igényei szerinti szoptatásra. A szoptatási tanácsadó gyakran találkozik azzal a vélekedéssel, hogy a babagyomornak előbb tökéletesen ki kell ürülnie, mielőtt újra mellre tennénk a picit. Ennek azonban semmi tudományos alapja nincs, sőt, a mindennapokban pont azt tapasztaljuk, hogy sok kisbabának csökken a gyarapodása, ha nem hagyjuk annyiszor és annyi ideig enni, ameddig ő szeretne. Az anyatejet nagyon gyorsan megemészti, ennek általában tapasztaljuk is a látványos jeleit: a szoptatás hatására megindul a bélműködés, és a baba telerottyantja a pelust. Ha gyakran szopik, egy-egy alkalommal viszonylag kisebb anyatejmennyiség kerül a gyomrába, így könnyen lehet, hogy valóban éhes már egy óra elteltével is. Az újszülöttekre egyébként is jellemző, hogy nagyon gyakran és hosszasan mellen szeretnének lenni.

Éjszaka pihenjen a gyomra!

Azt a tanácsot kaptam, hogy ne szoptassam éjszaka három hónapos lányomat, és fektessem le külön szobában, mert így majd átalussza az éjszakát. Így is történt. Most már mi is nyugodtan tudunk aludni, és az orvos azt mondta, a kislányomnak is jó, ha legalább éjszaka pihen a gyomra. A gond csak az, hogy alig hízik az utóbbi időben, pedig pár héttel ezelőttig minden a legnagyobb rendben volt, két és fél hónapos korára megduplázta a születési súlyát. Most meg ott tartunk, hogy tápszeres pótlást javasolt a doktornő.

Folytatás a babaszoba.hu oldalon