50 éves a La Leche Liga

Ami 1956-ban egy kedves kis helyi csoport találkozójaként indult, az mára egy világméretű nemzetközi szervezetté alakult, ami immár 50 éve segíti az édesanyákat és a babákat világszerte szoptatással, anyasággal kapcsolatos kérdésekben. A Liga története 50 évvel ezelőtt egy pikniken kezdődött, amikor is Mary White és Marian Tompson egy fa alatt ülve szoptatták babáikat és csodálkozva vették észre, hogy milyen sok édesanya áll meg mellettük azzal a sóhajjal, hogy „Én is szerettem volna szoptatni, de…”

Mary és Marian tudták, hogy azok a szoptatási problémák, amikkel ezek a nők szembesültek, nagyon sok édesanya számára ismerősek. Saját tapasztalataikat és az akkor elérhető kevés tudományos ismeretet összeszedve arra jutottak, hogy a sikeres szoptatás titka: a hiteles információ, az elszántság és a támogatás. Nem sokkal később egy szűk körű találkozót hívtak össze, melyen összesen heten vettek részt, és amelyen kirajzolódott előttük egy, a jövőben megalakítható szoptatási csoport terve.

Nyilvánvalóvá vált számukra, hogy az édesanyákban felmerülő két elsődleges szoptatással kapcsolatos aggodalom az, hogy nincsen elegendő tejük, illetve, hogy a tejük nem megfelelő a babájuk számára. Azt is tudták, hogy a más édesanyáktól kapott segítség mindegyikük számára jelentős támogatást jelentett, amikor ők maguk először kezdtek szoptatni.
Az alapítók összeadták saját értékes tapasztalataikat, tudásukat és egyéni képességeiket, megtartották az első szoptatási csoportot 1956 október 17-én a Franklin Parkban.

Folytatás a La Leche Liga oldalán

A La Leche Liga rövid története