A biztonságos együtt alvás szabályai

Újabb hír járta körbe a sajtót az együtt alvás veszélyéről. És egy hír arról, hogy gombamérgezésben halt meg egy férfi. Hogy mi köze ennek egymáshoz?

“Megint emberéletet követelt a tányérból evés!
Csengerbősön egy asszony közös asztalon terített a családjának, melynek végzetes következménye az apa halála volt. Az adott napon az ebédet a délelőtt szedett erdei gombából készítették, melyet nem vizsgáltattak be. Utóbb szakértők megállapították, hogy a gombapörkölt egyik alapanyaga légyölő galóca volt, és a pörkölthöz adott salátába medvehagyma helyett gyöngyvirágleveleket is szeleteltek. Mindenki rosszul lett, de az amúgy is rossz egészségi állapotú apa nem élte túl az ebéd következményeit. A tányérból evésnek évente több ezer áldozata van, hiszen kerülhet a tányérba üvegszilánk, patkányméreg, beléndek és még sok más veszélyes dolog. Az orvosi kamara fontolgatja, hogy közleményt adjon ki a tányérból evés veszélyeiről.”
Hát, ez elég hülyén hangzik, persze, üvölt róla, hogy én találtam ki az imént.

De nézzük egy nemrég megjelent valódi hírt:
“Gondatlanságból elkövetett emberölésért felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte kedden a Budapest Környéki Törvényszék azt a fiatal édesanyát, akinek a két hónapos kisfia álmában megfulladt, miközben együtt aludtak. A tragédia nem a saját házukban, hanem az anya lánytestvérének az otthonában történt. Azt az éjszakát P. B. náluk töltötte a gyerekeivel együtt vendégségben. Nyolcan feküdtek le itt aludni egyetlen L alakú ágyba: a két asszony, valamint összesen hat gyerek.
A védőnő előzőleg figyelmeztette őt az együtt alvás veszélyességére. A bíróság tíz perc alatt meghozta az ítéletet. -Nem úgy járt el, ahogy egy gondos szülőtől elvárható« – fogalmazott a bírónő. Az ítélet szerint az asszonynak az róható fel, hogy nem tette meg a szükséges óvintézkedéseket, azaz nem altatta külön kiságyban a csecsemőt. A bírónő azt mondta: az ítélet elsősorban az általános prevenciót szolgálja, hogy -mások ne essenek ebbe a hibába.«”

A cikk folytatása a babaszoba.hu oldalon olvasható.