A csecsemők és kisgyermekek táplálása szükséghelyzetben – tápszert, csak ha elkerülhetetlen!

Így segíts a menekült családoknak!

Nil nocere! – áll az orvosi esküben. Ne árts!
Ha menekült családot látunk kisgyerekkel, az első reakciónk: táplálni kell a piciket, ne éhezzenek. A csecsemők kiszolgáltatottak, életük, egészségük törékeny, enniük kell. És elindul a jó szándékú gyűjtés: cumisüveget, tápszert vásárolnak, gyűjtenek a jóakarók.

Azt azonban tudni kell, hogy tápszeres kiegészítés mellett könnyen elapadhat az anya teje. Ez sajnos kisbabák életébe kerülhet.
Annak az anyának, aki elkezdi a babáját tápszerrel etetni, bár eddig képes volt valamilyen szinten anyatejjel táplálni, könnyen elapadhat a teje. Ezután sokkal kiszolgáltatottabb lesz a csecsemő és az édesanya is a környezetének. A baba ezután már csak akkor kaphat biztonságos táplálékot, ha rendelkezésre áll:

  • tápszer
  • sterilizálási lehetőség
  • forralt, megfelelő hőmérsékletű tiszta víz.

Ha bármelyik hiányzik, vagy takarékoskodni kell vele, a baba kiszáradhat, megbetegedhet!
Míg, ha az anya tovább tudná szoptatni, a baba bármikor, bármilyen helyzetben biztonságos táplálékhoz juthatna, ha nem választják el édesanyjától.
Ezért fontos, hogy tápszer felajánlása előtt pontos információnk legyen arról, hogy valóban nem elég az anyatej!


Kép forrása: Budapest seen

Mitől apad el a tej?

Az anyatej a közhiedelemmel ellentétben nem apad el könnyen attól, hogy az anya táplálkozása nem kielégítő, és attól sem, ha az anyát stressz éri. Ezek a tényezők némiképp hathatnak a tej mennyiségére és minőségére, de a jelenség nem általános és nem számottevő. A tej attól apad el, ha az anya ritkábban szoptat, mint ahogy a baba igényelné, illetve ha egy szoptatás rövidebb ideig tart, mint ameddig a baba magától szopna. Az anyatej mennyisége attól függ, hogy mennyi tej ürül a mellből. Minél több tej ürül, annál több tej termelődik.
Ha a kisbaba szoptatás helyett tápszert kap, akkor a mell kevesebb tejet fog termelni, hiszen a baba nem szopik, a tej nem ürül a mellből! Ha a kisbaba cumisüvegből kap tápszert, könnyen lehet, hogy a mellet el fogja utasítani! Cumisüvegből tápszert csak akkor kapjon, ha nincs más megoldás!

Mitől lesz több tej?

A nagyon gyakori szoptatástól, attól, hogy az anya nagyobb biztonságban érzi magát. Valójában tehát az anyát kell támogatni, őt ellátni biztonságos élelmiszerrel, és segíteni abban, hogy minél többször mellre tudja tenni a kisbabát.
A gyakori szoptatás hosszú órákon át tartó gyaloglás, vonatozás, teherautóban utazás során is lehetséges. A tápszeres táplálás nem!


Fontos segítség a hordozókendő!

A kisbabát újszülött korától kezdve el lehet helyezni úgy az anya testén hordozókendőben, hogy bármikor hozzáférhessen a mellhez. Nem létszükséglet drága hordozókendőt vásárolni. Elég egy három méter hosszú, hetven centiméter széles, beszegett textilia, amelyet az anya a testére köthet, az egyik vállán átvetve, úgy, hogy a baba az ellenoldali csípője fölött helyezkedjen el, az anyával szemben, a hasa az anya mellkasa felé fordul. Meg lehet kötni a kendőt úgy is, hogy az anya testének középvonalán helyezkedjen el a baba, és megbillenteni az egyik mell felé. Így az anya keze szabad marad a csomagoknak, vagy a másik gyerek számára, a baba pedig akkor szopik, amikor igényli.

Cumizavar

Sajnos vannak olyan kisbabák, akik néhány cumisüveges etetés után is elutasítják az anyamellet. Ezt megelőzendő, ha a tápszeres kiegészítés elengedhetetlen a szoptatott babánál, etessük a kicsit kispohárból, vagy a cumisüveg kupakjából. Így elkerülhető a mell elutasítása.

Bízzunk az anyában!

A nyugati kultúrterületeken nagyon sok anyának kevés a teje, sokan nem tudnak szoptatni. Ez nem természetes, és nem sorsszerű. A szoptatási problémák túlnyomó többsége „civilizációs betegség”, a rossz tanácsokból, a napirendre való kényszerítésből, a túl hamar adott tápszeres pótlásból fakad. A világ számtalan területén ezek a kulturális hatások nem érvényesülnek, szinte mindegyik anya tudja szoptatni gyermekét. Könnyen lehet, hogy a menekültek is ilyen régiókból érkeznek hozzánk. Tekintsük náluk a szoptatási nehézséget különleges problémának. Ne az általunk ismert európai tapasztalatokból induljunk ki, ne feltételezzük eleve, hogy az anyának nincs elég teje!

Mikor kínáljunk tápszert?

Ha egy baba csak anyatejet kap, és naponta öt-hat pisis pelenkája van, akkor több mint valószínű, hogy elegendő folyadékhoz és táplálékhoz jut. Akkor van szükség tápszerre, ha a baba a kiszáradás jeleit mutatja (ezt gyermekorvos tudja megállapítani – a beesett kutacs nem elégséges jel!), és az anyáról biztonságosan megállapítható, hogy a melle nem termel tejet. Ez utóbbi a kulturális különbségek miatt nem biztos, hogy megoldható. Ha van rá lehetőség, kövessük figyelemmel az anya-baba párost, valószínű, hogy néhány alkalommal való tápszeres kiegészítés, és a gyakori mellre tétel fokozza annyira a tejtermelést, hogy a pótlás elhagyható. Fordítsunk figyelmet az anya táplálására, és megnyugtatására. Ha elkerülhetetlen a tápszer adása, lássuk el az anyát több napra való tápszerrel, és babavízzel. A legmegbízhatóbb az eleve oldott állapotban kapható likvid tápszer, biztonságos, steril csomagolásban.

Írta:Sződy Judit, IBCLC laktációs szaktanácsadó
Az írást a szerző engedélyével közöljük. Forrás

A WHO összefoglalója a témáról itt olvasható: Szoptatás – vészhelyzetben életet ment!

Telefonos segítséget itt lehet kérni: www.lll.hu; www.ibclc.hu
Hordozáshoz segítség: www.hordozo.hu; Beli Buba Babahordozó Iskola
Ezen a honlapon egyszerű szoptatási tájékoztatókat találunk, különböző nyelveken: https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/languages/breastfeeding.html

Kérdezhetsz a PAF alapítvány szakértőitől is: mail@nemfogfajni.eu

További források:

Európai Bizottság: Csecsemő- és kisgyermek táplálás szükséghelyzetben – útmutató a tervezéshez (angol)

Infant and Young Child Feeding Practices: Standard Operating Procedures for the Handling of Breastmilk Substitutes (BMS) in Refugee Situations for Children 0 – 23 months

Operational Guidance on Infant and Young Child Feeding in Emergencies

WHO guiding principles for feeding infants and young children during emergencies

Infant Feeding in Emergencies (IYCF-E) orientation package (2010) (oktatóanyag)

Infant Feeding in Emergencies (IFE) Module 2 (oktatóanyag)