A csecsemők védelme katasztrófahelyzetben

A “Csecsemő- és kisgyermektáplálás katasztrófahelyzetekben” elnevezésű munkacsoport, amely több nemzetközi szervezetet foglal magában, egy új dokumentumot dolgozott ki, és jelentetett meg a honlapján. A dokumentum célja, hogy felhívja a figyelmet arra a fontos szerepre, amit a nagyközönség tölt be a csecsemő- és kisgyermektáplálás védelmében katasztrófahelyzetek esetén. A dokumentum feltárja, hogy mi történik krízishelyzetekben, eloszlat néhány tévhitet a csecsemőtáplálással kapcsolatban, és nem utolsó sorban részletesen tárgyalja, hogyan segíthetnek a magánszemélyek a csecsemőhalandóság csökkentésében.
Az alábbiakban a bevezető egy részletét olvashatják:

A nyers valóság

Minden évben több százezer embert érintenek a természeti és az ember által okozott katasztrófák, vészhelyzetek. Vészhelyzet esetén mindig eszünkbe jutnak az érintett gyermekek, és tenni szeretnénk valamit, hogy segítsünk rajtuk. Akik maguk is szülők, azok még inkább beleélik magukat a vészhelyzetbe és el tudják képzelni a kétségbeesett küzdelmet, amit egy csecsemő vagy kisgyermek ellátása jelent ilyen körülmények közepette. Bőkezűen adakozunk az olyan felhívásokra, hogy segítsünk a kataszrófa által érintett gyermekeknek. Ám a csecsemőknek és kisgyermekeknek megfelelő segítség nagyon különleges típusú segítség. Nagyon fontos megbizonyosodnunk arról, hogy adományaink segítenek a gyermekeken, és nem ártanak nekik, valamint biztosítani, hogy a kormányok és a segélyszervezetek is megteszik ezt.

Sajnos viszonylag gyakori, hogy a jó szándékú segítség árt a csecsemőknek és kisgyermekeknek. Nem szokatlan a következő történet:

Yaninak volt egy két hónapos babája, Dara, amikor földrengés sújtotta a városukat. Sok másikkal együtt az ő házuk is megsemmisült, és Yani a férjével és két másik gyermekével együtt egy menekülttáborba került. Szükséghelyzetben használatos sátorban éltek és az ott dolgozó segélyszervezetektől kaptak alapvető szükségleti cikkeket, mint ruházatot, konyhai eszközöket és élelmiszercsomagokat. A kapott élelmiszercsomag tartalmazott tápszert is, és bár Yani Darát a földrengés előtt kizárólag szoptatta, ekkor elkezdte tápszerezni. Azért adott neki tápszert, mert úgy gondolta, hogy ez jó a babának és az adott stresszhelyzetben jobb, mint az ő anyateje. Sajnos kevéssel az után, hogy elkezdte tápszerezni, Dara hasmenést kapott és néhány napon belül súlyos kiszáradás következtében belehalt ebbe a betegségbe. Ha Yani nem adott volna tápszert Darának, Dara nagy valószínűséggel nem halt volna meg. A tápszer formájában nyújtott segítség Dara halálához vezetett.

Katasztrófahelyzetben a csecsemők számára az jelenti a legnagyobb veszélyt, hogy meghalhatnak hasmenésben. A szoptatott csecsemőknek biztonságos a táplálásuk, nincsenek kitéve a betegségeket okozó baktériumoknak és élősködőknek, amelyek megfertőzhetik az ivóvizet, valamint antitesteket és más immunanyagokat kapnak az anyatejjel, amelyek segítenek megelőzni és gyógyítani a betegségeket. Ez megvédi őket a körülmények legrosszabb következményétől.

Azonban a nem szoptatott csecsemők nagy veszélynek vannak kitéve. Vészhelyzet esetén megszakad az élelmiszerellátás, lehetséges, hogy nincs tiszta ivóvíz, gyakori probléma a túlzsúfoltság és valószínű, hogy az egyészségügyi ellátás rendszere a végsőkig túlterhelt. Ilyen körülmények közepette nagyon gyakori a hasmenésjárvány és könnyen terjed. A nem szoptatott csecsemők nagy valószínűséggel kapnak el hasmenést okozó betegségeket a szennyezett víz miatt, és – mivel legyengült az immunrendszerük és korlátozott a kezelés lehetősége – sokan meghalnak (további információkért arról, hogyan járul hozzá a tápszerezés a hasmenés kialakulásához, lásd: www.ennonline.net/ife). A 2005-2006-ban Botswanát sújtó árvíz, amely miatt több száz csecsemő halt meg hasmenésben, alátámasztotta a csecsemők sebezhetőségét. Megfigyelték, hogy a nem szoptatott csecsemők 50-szer nagyobb valószínűséggel kerültek kórházba hasmenéssel és 7-szer nagyobb valószínűséggel haltak bele ebbe a kórházban, mint a szoptatott csecsemők. Több száz tápszeres csecsemő halt meg ebben a katasztrófában, míg szoptatott csecsemő csak néhány…

Fordította: Babcsányi Judit

A teljes dokumentum innen letölthető.