A csecsemőkori kólika probiotikumokkal történő kezelése nem hatékonyabb, mint a placebo

A British Medical Journal-ben nemrég megjelent tanulmány az eddig elvégzett legnagyobb esetszámú, randomizált, kettső vak, placebo-kontrollált vizsgálat. Az eredmények szerint a Lactobacillus reuteri probiotikummal történő kezelés nem csökkentette jobban a kólikás csecsemők sírását és a nyűgösségét, mint a placebo.

A kutatást az ausztráliai Melbourne-ben végezték 167 szoptatott vagy mesterségesen táplált, 3 hónaposnál fiatalabb csecsemő bevonásával, akik megfeleltek a sírás vagy nyűgösség Wessel-féle kritériumainak (a csecsemő 3 hónaposnál fiatalabb, naponta legalább 3 órát „megmagyarázható ok nélkül” sír, egy héten legalább 3 napon, és ez több mint 3 hete tart). A csecsemőket a területi alap- vagy másodlagos ellátást nyújtó centrumokból válogatták, majd random módon két csoportba osztották: 85 csecsemő probiotikumot, 82 pedig placebót kapott egy hónapon át, naponta egyszer, szájon át.

1 hónappal a vizsgálat megkezdése után elemezték a szülők által vezetett naplókat, és azt találták, hogy az átlagos sírás-időtartam mindkét csoportban fokozatosan csökkent (~ 170 perc/nap-ról 80 perc/nap-ra). A nyűgösködés időtartama azonban a probiotikus csoportban változatlan maradt (~ 150 perc/nap), míg a placebo csoportban ~ 50 perccel csökkent. Az anya mentális egészségére, az életminőségre és a csecsemők székletében lévő mikrobiológiai változatosságra vonatkozóan a két csoport között nem volt különbség. 6 hónapos korban hasonló eredményeket találtak.

A kutatók konklúziója szerint a Lactobacillus reuteri adagolása nem gyakorolt semmilyen jótékony hatást a területi ellátásból válogatott, kólikás csecsemők állapotára. Ez az eredmény azt támasztja alá, hogy nem indokolt a probiotikumok általános ajánlása a kólikás csecsemők kezelésére.

Sung, V et al.: Treating infant colic with the probiotic Lactobacillus reuteri: double blind, placebo controlled randomised trial.BMJ. 2014 Apr 1;348:g2107.