A dohányzó anyáknak rövid a pihenőidejük

Azok az újdonsült édesanyák, akik gyermeküket szoptatják, saját maguk, és gyermekük érdekében jobban tennék, ha nem dohányoznának.

A legújabb kutatások alapján, az anyukák saját maguknak segítenének, mivel a dohányzó édesanyák gyermekeinek pihenőideje, az anyatejen keresztül kapott nikotin hatására rövidebb ideig tart. Ezen kívül számos tanulmány hozza összefüggésbe a gyermekkori passzív dohányzást több egészségügyi problémával, beleértve annak nagyobb valószínűségét, hogy a gyermek felnőtt korában dohányozni fog.

A kutatók 15 szoptatott csecsemőt figyeltek meg több mint két napig, három és fél órán át naponta. Egyik nap az anyák 1-3 cigarettát szívtak el közvetlenül szoptatás előtt. Másnap az anyák tartózkodtak a dohányzástól. Az édesanyák mindkét napon adtak le tejükből mintákat, és így a kutatók megvizsgálták azok kotinin szintjét, amely a nikotin egyik fő mellékterméke.

A dohányzó napon a kisbabák átlagosan 53 percet aludtak a három és fél órás időszakban. A nemdohányzó napon körülbelül 84 percig, mintegy 1/3-dal hosszabb ideig szundítottak. Az eredményeket közvetlenül az anyatej kotinin szintjével hozták összefüggésbe.

A szerzők megjegyzik, hogy sok nő terhessége idején abbahagyja, vagy lecsökkenti a dohányzást, de szülés után újra visszaszoknak, vélhetően abban a hitben, hogy az már rendben van, ha nem a gyermek körül dohányoznak. A kutatók arról számolnak be, hogy ez nem igaz: amennyiben a szoptatás idejének közeledtével dohányoznak, az újszülöttnek továbbadják a nikotint.

A kutatók azt ajánlják azoknak az édesanyáknak, akik egyszerűen nem tudják abbahagyni a dohányzást, hogy legalább az etetések előtti három órára (??? – a szerk.) tartsák vissza magukat. Továbbá arról is beszámolnak, hogy több kutatásra lenne szükség, hogy meghatározzák a nikotinos anyatejet fogyasztó csecsemőkre kifejtett rejtett káros hatásokat, illetve közegészségügyi programokat kérnek fel arra, hogy újdonsült édesanyákat a dohányzás kockázatairól oktassanak.

“Egyértelmű, hogy szükség van célzott dohányzás-leszoktató programokra, amelyek szoptató édesanyákra vonatkozó témákról szólnak” – írják a szerzők – “Talán az olyan aggodalmakat, hogy a tejüknek cigaretta íze lesz és kisbabájuk alvási szokása megváltozik, fel lehet használni egy dohányzás-visszaesést megelőző programtervben, ezzel motiválva a szoptató anyákat, hogy tartózkodjanak a dohányzástól és szoptassanak tovább.”

Fordította: Marton-Horváth Krisztina

Forrás

Az eredeti tanulmány kivonata