A H1N1 terjedése idején is a legjobb stratégia a szoptatás a gyermekek védelmére

Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC), az Egyesült Államok Szoptatási Bizottsága, valamint a Laktációs Szaktanácsadók Nemzetközi Szövetsége egyöntetűen arra bátorítja az anyákat, hogy folytassák gyermekük szoptatását a sertésinfluenza-járvány árnyékában.

A szoptatás a legjobb stratégia a csecsemők és kisgyermekek megbetegedésének megelőzésére, mivel az anyatejben lévő specifikus ellenanyagok segítenek leküzdeni a fertőzést. Azok a csecsemők, akiket nem szoptatnak, jobban ki vannak téve a különböző fertőzéseknek, és gyakrabban betegszenek meg pl. légúti fertőzésekben, mint szoptatott társaik.

Az influenza – más légúti fertőző betegségekhez hasonlóan – nem az anyatejen keresztül, hanem cseppfertőzéssel terjed. Ezért, ha az édesanya megbetegszik, nem szükséges felfüggeszteni a szoptatást, viszont ügyelni kell a higiénés rendszabályok betartására: a gyakori kézmosásra és arra, hogy ne tüsszentsen vagy köhögjön a gyermek közelében. Érdemes ilyenkor orr-szájmaszot is viselni.
Az influenza ellen adott vírusellenes szerek szintén nem indokolják a szoptatás abbahagyását, mivel igen kis mennyiségben választódnak ki az anyatejbe.

További információk