A hibás tápszerrel táplált csecsemőket idegrendszeri károsodás miatt még mindig kezelik

A két, kizárólag szójatápszerrel táplált, és B1 vitamin (tiamin) hiány miatt encephalopathiában meghalt izraeli csecsemő halála után egy évvel, kilenc gyermeket súlyos idegrendszeri károsodás miatt még mindig kezelnek.
Bár rendszeresen vesznek tőlük vért és vannak kitéve egyéb vizsgálatoknak, többük nem érez fájdalmat és sohasem sír. Egy némrég készült izraeli dokumentumfilm bemutatta a legsúlyosabban sérült gyermekeket, akik csak bámulnak a semmibe, és alig képesek mozogni. Míg néhány kezelt gyermek állpota javul, mások károsodása visszafordíthatatlannak látszik.

A két csecsemő halála után mindösszesen 35 olyan babát találtak, akiket hónapokig kizárólag a B1 vitamint nem tartalmazó szójatápszerrel tápláltak. Őket azonnal tiamin injekciókkal kezdték kezelni. Közülük tíz csecsemőnek jelenleg nincsen semmilyen tünete, de a hosszútávú idegrendszeri károsodások lehetősége miatt szoros megfigyelés alatt állnak. Mivel a beriberi betegség (tiamin hiány) majdhogynem ismeretlen a fejlett országokban, időbe telt, mire az orvosok számára nyilvánvalóvá vált, mi áll a halálozások és az idegrendszeri károsodások hátterében.

A Humana Milchunion, az észak-rajna-vesztfáliai Herfordban működő gyártó, amely a nem tejalapú tápszerrel ellátta Izraelt, elismerte gondatlanságát, elbocsátotta négy dolgozóját, és elvben megállapodott a kárpótlásról, amelynek összege a várakozások szerint a tárgyalások végére 15 és 25 millió dollár között lesz. A Humana azt állítja, azért állította le a szintetikus tiamin hozzáadását a tápszerhez, mert azt hitte, a szójabab elegendő természetes tiamint tartalmaz.

Egy vezető izraeli nyomozócsoport nemrég vádemelési javaslattal állt elő a Remedia, a tápszer helyi importőre és forgalmazója vezető tisztségviselői ellen. Az izraeli rendőrség folytatja az egészségügyi minisztérium azon tisztségviselőinek kihallgatását, akik felelősek a helyi ill. az importált élelmiszerek biztonságosságának ellenőrzéséért, miközben a német rendőrség is folytatja a nyomozást.

Az egészségügyi minisztérium szerint lehetetlen a hasonló esetek megelőzése, mivel soha nem lesz elég ember arra, hogy ellenőrizzen minden Izraelben gyártott vagy forgalmazott élelmiszert. Egyszerűen bízunk abban, hogy azok a cégek, amelyek szigorú követelményeknek felelnek meg, és működésüket megfelelő gyártási folyamatra vonatkozó rendelkezések mellett hagyták jóvá, ellenőrzik és vizsgálják saját magukat. “Mindenesetre mindent megteszünk azért, hogy hasonló esetek előfordulása minél kevésbé legyen valószínű.” – közölte az egészségügyi minisztérium.

A csecsemők számára készült élelmiszereket most már “érzékeny termékeknek” tekintik, amiket a gyógyszerekhez hasonlóan rendszeresen ellenőriznek. A minisztérium szeretne olyan törvényi szabályozást elérni, amely jelentős büntetéssel súlytaná azokat a törvénysértőket, akiknek a termékei nem felelnek meg a címkén szereplő adatoknak. “A bírságok nagyon elavultak, és nem rettentik el a törvénysértőket.” – állapítja meg a minisztérium.

A csecsemők egészségkárosodásának nyilvánosságra hozása megnövelte a szoptató anyák számát Izraelben. A minisztérium nem támogatja a szójaalapú tápszerek használatát, kifejtve, hogy a tehéntejalapú tápszereket kell előnyben részesíteni. Miközben a tehéntejallergia az újszülötteknek csak 2-3%-át érinti, 5-6-szer ennyi csecsemő kapott nem-tehéntej alapú tápszert téves értelmezés és téves információ miatt. Ez különösen igaz az ultra-ortodox zsidó családokra, akik előszeretettel választják a szója alapú tápszert, hogy elkerüljék a tej és a hús keveredését.
BMJ 2004;329:1128

Az eredeti cikk a British Medical Journal novemberi számában olvasható.