A hosszabb távú szoptatás védi az anyákat a reumatoid arthritis kialakulása ellen

Barcelona, Spanyolország – 2007. június 15.
A Barcelonában megrendezett EULAR 2007 című, Európai Éves Reumatológus Kongresszuson bemutatott új kutatási eredmények szerint a legalább 13 hónapig tartó szoptatás csökkenti az anya kockázatát, hogy későbbi élete során reumatoid arthritisben (RA) megbetegszik. A tanulmány megállapítja, hogy minél tovább szoptat az édesanya, annál kisebb a RA kockázata. Orális fogamzásgátlók vagy hormonpótló terápia alkalmazása nem mutatott jelentős kockázatcsökkentő hatást a reumatoid arthritis tekintetében.

A kutatás vezetője, Dr. Mitra Keshavarz, a Malmöi Egyetemi Kórház munkatársa így nyilatkozott:
„Miközben más tanulmányok arra a feltételezésre jutottak, hogy a reumatoid arthritis kialakulásában hormonális tényezőknek is szerepe van, és azt is látjuk, hogy a várandósság alatt javulnak a betegek tünetei, mi szerettük volna a szoptatás hosszú távú hatásait megvizsgálni. Ez a tanulmány különösképpen rávilágít a természetesen termelődő hormonok védő szerepére a későbbiekben kialakuló reumatoid arthritisszel szemben. Ezen túlmenően újabb adalékkal szolgál arra nézve, hogy a szoptatás jótékony hatással van az egészségre – ezúttal az anyára gyakorolt egyik védő hatást láthatjuk.”

A kutatók úgy találták, hogy a legalább 13 hónapig tartó szoptatás összefüggést mutat a RA kifejlődésének csökkent kockázatával (esélyhányados 0,46; konfidencia intervallum 95% 0,24-0,91). Azon nők esetében, akik 1 – 12 hónapig szoptattak, az esélyhányados 0,74 volt (95% konfidencia intervallum 0,45-1,20) azokkal összehasonlítva, akik sohasem szoptattak.

A tanulmányban 136 reumatoid arthritisben szenvedő nő adatait hasonlították össze 544 kontrolléval. A fogamzásgátló használatára, hormonpótló kezelésre és az életvezetésre vonatkozó információkat egy kérdőív segítségével gyűjtötték be a kutatók. Az elemzést a Malmöi Egyetemi Kórház munkatársai végezték el.

További információ az EULAR kongresszusi sajtóirodától kérhető.

Forrás