A kizárólagos szoptatás hatmillió csecsemő életét menti meg évente

Az Innocenti Kiáltvány 15. évfordulójára

15 évvel ezelőtt az Innocenti Kiáltvánnyal útjára indult egy olyan kezdeményezés, amely több millió csecsemő életét mentheti meg évente. Ez a dokumentum a kormányok azon kötelezettségvállalását tartalmazza, hogy támogatják és bátorítják a kizárólagos szoptatást, amely – az UNICEF meggyőződése szerint – a legjobb életkezdést nyújtja a gyermekeknek. A kezdeményezés bevezetése, 1990, óta a szoptatási arány világszerte 15%-kal nőtt.

Az anyatej teljesértékű és tökéletes táplálékforrás a csecsemők számára, erősíti az immunrendszerüket, és megvédi őket az olyan potenciálisan hallálos betegségektől, mint a hasmenés vagy a tüdőgyulladás. A kizárólagos szoptatás ezen felül jelentősen csökkenti a nem biztonságos ételek vagy víz okozta fertőzésveszélyt, és ezáltal mintegy hatmillió csecsemő életét menti meg évente.

Ennek ellenére még mindig túl sok csecsemő hal meg azért, mert nem szoptatják.

„A kutatások kimutatták, hogy az első hat hónapban történő kizárólagos szoptatás – majd pedig a szoptatás folytatása egyéves korig – 1,3 millió életet menthetne meg évente.” – mondja Miriam Labbok, az UNICEF csecsemő-és kisgyermek táplálással foglalkozó részlegének vezető tanácsadója.

„Ez jóval több mint 3000 élet minden egyes nap. És ha megfelelő kiegészítő táplálás mellett a szoptatás kétéves korig folytatódna, akkor további 5500 kisgyermek maradhatna életben minden egyes napon, minden évben.”

Az Innocenti Kiáltvány ihlette a Bababarát Kórház Kezdeményezést, ahol az édesanyákat bátorítják és támogatják, hogy kisbabájukat kizárólagosan szoptassák. Jelenleg 20 ezer ilyen bababarát kórház van világszerte.

„A szoptatást a baba első oltásának tartják” – mondja az UNICEF ügyvezető igazgatója, Ann M. Veneman. „Óriási szerepe van az éhínség lekűzdésében, a gyermekek túlélési esélyeinek elősegítésében csakúgy, mint abban, hogy 2015-re elérjük a gyermekhalandóság csökkentését úgy, ahogy azt a Millenniumi Célkitűzésekben megfogalmaztuk.”

Az UNICEF egy olyan környezet kialakítására törekszik, amelyben az édesanyáknak lehetőségük van arra, hogy a lehető legjobbat válasszák csecsemőik és kisgyermekeik táplálására. Ennek a célnak az elérésére támogatja azokat az irányelveket és rendszereket, amelyek fejlesztik az egészségügyi dolgozók szakértelmét, és segíti azokat a közösségeket, amelyek a szoptatás jótékony hatásairól tájékoztatják az édesanyákat.

Forrás