A kórházi rutin jelentősen befolyásolja a szoptatás sikerét

Az American Journal of Public Health c. folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerint az újszülöttek kórházi gondozásának módja nagyban befolyásolja, hogy az édesanyáknak sikerül-e megvalósítaniuk a szoptatással kapcsolatos elképzeléseiket.

A vizsgálatban résztvevő édesanyák 70%-a szerette volna kizárólagosan szoptatni kisbabáját, de az első hét végére már csak 50%-uk számolhatott be arról, hogy ez sikerült is. Az eredmények szerint a kórházi rutin jelentősen hozzájárult ehhez a sikertelenséghez.

Az először szülő anyák 49%-a számolt be arról, hogy újszülöttje pótlást és 45%-a, hogy cumit kapott a kórházban. Azoknak, akik olyan szülészeti intézményben szültek, ahol a „Sikeres szoptatáshoz vezető tíz lépés” közül legalább hatot vagy hetet alkalmaztak, hatszor nagyobb esélyük volt arra, hogy kizárólagosan szoptassák a kisbabájukat, mint azoknak, akik olyan helyen szültek, ahol egy lépést alkalmaztak vagy egyet sem. A sikeres kizárólagos szoptatás megvalósítására azoknak volt a legkevesebb esélyük, akiknek újszülöttje pótlást kapott a kórházban. Ahol az újszülött nem kapott pótlást, 4,4 (először szülők) – 8,8 (többedszer szülők)-szoros esély volt arra, hogy sikerül a kizárólagos szoptatás.

A kórházaknak olyan újszülöttellátási gyakorlatot kellene bevezetniük, ami támogatja a szoptatást, azon belül is leginkább az egészséges újszülötteknek adott pótlást kellene megszüntetni – vonták le a következtetést a kutatók.

JJ