A kötődés a legfontosabb

Debrecenben, a Balla professzor vezette koraszülött intenzív osztályon úgy gondolják, hogy az anyai szeretetnél nincs nagyobb gyógyító erő!

– Azért dolgozunk, hogy esélyt adjunk az életre – vallja Balla professzor. – A koraszülöttekért tevékenykedem már harminc éve, mert ez a terület a szívem csücske. Országosan öt-hat csecsemő hal meg ezerből (korábban tíz volt ez a szám), míg nálunk, Hajdú-Bihar megyében csak kettő-három. Az újszülöttek az első hónapban a legesendőbbek, ez a legkritikusabb időszak, ezért mindennél fontosabb, hogy a kis betegek kezdettől fogva a legmagasabb szintű ellátást kaphassák. Ezért vittük át az újszülött intenzív ellátást a szülészeti osztályokra. Ez sokat javított az eredményeinken.

Közben azt is gondoljuk, hogy ha az egészséges újszülöttnek joga van az édesanyja mellett lenni, akkor a betegnek még inkább – nálunk a koraszülötteknek nem kell intézetről intézetre vándorolniuk, így az anya csapattaggá válik. Mi vizitkor nem kiküldjük, hanem behívjuk az édesanyákat. Számítunk rájuk, gyógyító jelenlétükre.

Folytatás a babaszoba.hu oldalon