A leggyakoribb tévhitek 2.rész

10. Próbaszoptatással megállapítható, hogy a baba eleget eszik-e

Nem igaz!
Amint azt az előző részben bővebben kifejtettük, a szopott mennyiségek mérésének nem sok értelme van. Amellet, hogy a szopott mennyiséget a baba aktuális étvágya befolyásolja, a próbaszoptatás alkalmával az édesanya minden bizonnyal feszült, ideges, érzi, hogy most “teljesítenie kell”. Ilyen körülmények között szinte biztosan gátlódik a tejleadó reflex, ezért hiába termeli meg az emlő a tejet, a csecsemő nem jut hozzá. A baba biztosan kevesebbet fog szopni, mint az otthoni nyugodt körülmények között. Próbaszoptatással megállapítani, hogy elegendő-e a tejmennyiség, és az eredmény alapján tápszerpótlást javasolni alapvető hiba!

A tápszerpótlás megkezdése önmagában is elegendő ahhoz, hogy csökkentse a tejmennyiséget, míg egyszer csak az édesanya azt veszi észre, hogy csecsemője egyre kevesebbet szopik, és egyre több tápszert kap.
Ha felmerül a lehetősége, hogy a baba nem eszik eleget, először is alapos kikérdezéssel, legalább egy szoptatás megfigyelésével és egyéb vizsgálatok elvégzésével meg kell állapítani, hogy vajon mi lehet az elégtelen súlygyarapodás oka. Ezután a következő feladat az okok megszüntetése és a tejmennyiség növelése – amennyiben szükséges.

A teljes írás a La Leche Liga honlapján olvasható.