A lenőtt nyelv felszabadítása javítja a szopási készséget

A lenőtt nyelvvel küszködő csecsemők korlátozott nyelvmozgása gyakran okoz nem szűnő szopási problémákat – írják ausztrál kutatók a Pediatrics c. gyermekgyógyászati folyóirat júliusi számában. A nyelv műtéti felszabadítása ezekben az esetekben általában megoldja a problémát, a csecsemő több tejhez jut, az édesanya fájdalmai pedig jelentősen csökkennek.

Dr. Donna T. Geddes és munkatársai a Perthben működő Nyugat-AusztráliaiEgyetemen 24 szoptató édesanyát és 4-131 napos korú csecsemőiket vizsgálták, akiknek folyamatos szoptatási problémáik voltak azután is, hogy képzett szoptatási szakemberrel konzultáltak.

A kisbabák szájüregének szopás közben végzett áll alatti ultrahangvizsgálata azt mutatta, hogy szopás közben a csecsemők összecsípik a mellbimbó csúcsát vagy alapját. A szopott mennyiségek mérésével megállapították, hogy a kisbabák által fogyasztott tejmennyiség nyolcból hat esetben a normálisnál kevesebb volt (< 500 g).

Miután a szülőket felvilágosították a műtét előnyeiről és hátrányairól, a csecsemők nyelvét felszabadították. „Steril olló segítségével egy kis bemetszést ejtettek a nyelvfék elülső részén”, majd a kisbabát rögtön mellre tették. Komplikáció nem fordult elő.

A műtét utáni 7-29. napon azt tapasztalták, hogy a csecsemők tejfogyasztása jelentősen megnőtt (455 grammról 615 grammra), „azt bizonyítva, hogy a kisbabák több tejet tudtak szopni a mellből a nyelv felszabadítása után.”

Az ultrahangvizsgálat azt mutatta, hogy a kisbabák jobban be tudták kapni az emlőt, egy eset kivételével kevésbé nyomták össze a mellbimbót, és az anya fájdalma jelentősen csökkent. Az anyák akár 24 hónapos korig is folytatták a szoptatást (középérték 11,3 hónap).

Dr. Geddes csapata következtetésként ezt írja: „Ez a tanulmány bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a nyelv felszabadítása hatásos megoldás lehet azokban az esetekben, amikor a megfelelő szakemberrel való konzultáció ellenére is folyamatos szoptatási probléma áll fenn, és azt is bemutatja, hogy az ultrahangvizsgálat hatékony eszköz a szopási rendellenességek kimutatására olyan kisbabák esetében, akiknek le van nőve a nyelvük.”

Forrás