A LLLI válasza az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia bölcsőhalállal kapcsolatos állásfoglalására

Schamburg, IL (2005. október) – A La Leche League International (LLLI) aggodalmát fejezi ki az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) hirtelen csecsemőhalállal foglalkozó munkacsoportjának október 10-én kiadott állásfoglalásával kapcsolatban. Az állásfoglalásban szereplő, a cumihasználatot és az együttalvást érintő javaslatok alapvető hiányosságokról tanúskodnak a szoptatás élettanának ismeretét illetően.

A cumi, amelyet ebben az állásfoglalásban ajánlanak, mesterséges helyettesítője annak, amit az anyamell természetes módon biztosít. A szoptatott babák gyakran álomba szopják magukat, akár napközbeni szundításról, akár esti lefekvésről legyen szó. A javasolt cumihasználat csökkentheti a tejmennyiséget a melleket érő kevesebb inger miatt, és befolyásolhatja a szoptatási időszak tartamát.

A LLLI nézete szerint a biztonságos együttalvás elősegítia szoptatást. Az együttalvás módot ad a rendszeres és gyakori szoptatásra, ezáltal kedvez a bőséges tejtermelés megalapozásának. A munkacsoport figyelmen kívül hagyta Dr. James McKennának, a University of Notre Dame Anya-Csecsemő Viselkedéstani Alváslaboratórium igazgatójának jól ismert kutatási eredményeit.

Ugyancsak nyilvánvaló, hogy a Szoptatási Szekció megkérdezésének elmulasztása a felelős azért, hogy a szoptatás élettanával kapcsolatos szempontokat nem vették figyelembe. Dr. Nancy Wight, az Academy of Breastfeeding Medicine elnöke úgy vélekedik, hogy ez az állásfoglalás „az etnocentrikus feltételezések valóban meglepő győzelmét képviseli a józan ész és az orvosi kutatások eredményei felett.” – és hozzáteszi: „az AAP sok tagja nem ért egyet ezekkel az ajánlásokkal”.

Bár a szerzők leszögezik, hogy a szoptatás jótékony hatású és támogatni kell, a cumihasználatra és az együttalvásra vonatkozó javaslataik negatív hatással lehetnek az édesanya azon erőfeszítéseire, hogy szoptassa a babáját. A dokumentum zavart kelt a szülőkben és nagyon távol áll attól, hogy széleskörűen használható legyen.

Az eredeti sajtóközlemény itt olvasható.