A megszokottól eltérő anyatej

Milyen színű valójában az anyatej?

Az anyatej színe változik. A kolosztrum általában sárgás, míg az érett tej többnyire kékes-fehér. Az árnyalatok azonban széles skálán mozoghatnak. Az anyák általában nem is tudják, milyen színű a tejük, hacsak nem fejik le. Az esetek többségében nincs ok aggodalomra a tej színe miatt. Ha azonban az anya aggódik emiatt, érdemes szakemberhez fordulni. Az esetek túlnyomó részében a szín az anya étrendjének következménye. Az ételszínezékek például megváltoztathatják a tej színét.

Rózsaszín tej

Ez leggyakrabban az erős festékanyagot tartalmazó ételeknek, például nagy mennyiségű cékla fogyasztásának köszönhető. Előfordulhat azonban, hogy vér színezi el a tejet. Lásd Vér az anyatejben cím alatt!

Sárga/narancssárga tej

Oka a nagy mennyiségben fogyasztott sárgarépa vagy sütőtökfélék.

Zöld tej

Sok zöld (vagy akár kék) színű zöldség vagy tengeri hínár fogyasztása után jelentkezhet. Ez akkor is előfordulhat, ha ezeket tabletta vagy vitaminkoncentrátum formájában fogyasztjuk. A kék ételfesték tartalmú élelmiszerek is zöld árnyalatot okozhatnak.

Fekete tej

Egyes gyógyszerek (például acne terápiában alkalmazott Minocycline) okozhat fekete elszíneződést. Illetve vér jelenléte – lásd Vér az anyatejben cím alatt!

Vörös vagy barna tej

Ez a szín általában vér vagy vér bomlástermékek jelenlétére utal. (Lásd Vér az anyatejben cím alatt!)

Fényes fehér csomók

Leggyakrabban ez csupán a tejszín, ami állás közben a felszínre vándorol. Ha azonban sok-sok bolyhos fehér csomó ül a tej felszínén, érdemes szakemberhez fordulni, mert ez a korai mastitis jele lehet.

Vér a tejben

Az esetek többségében a vér megjelenése a tejben nem jelez komoly egészségügyi problémát (mint például a mellrák). Azonban ennek tisztázására érdemes orvoshoz fordulni. Gyakran előfordul a kolosztrum véres elszíneződése a szülés utáni első napokban. Ez a tejtermelő sejtek és tejcsatornák növekedésének tudható be és 7 nap után megszűnik. Élénkvörös, rózsaszín, kávé- vagy csokoládébarna, fekete és olajzöld szín megjelenése a tejben valószínűsíti a vér jelenlétét. Ennek leggyakoribb oka a berepedezett mellbimbó. Ritkán előforduló ok az intraduktális papilloma- egy apró, szemölcs-szerű kinövés a tejcsatorna belső felszínén, mely eróziója során vérzik.
Előfordulhat, hogy a csecsemő véreset bukik vagy sötét színű székletet produkál. A vér legtöbbször anyatej eredetű, nem a csecsemő saját vére. Ez akár nagy mennyiségű vérnek is tűnhet, mivel összegyűlik a gyomorban és a baba egyben bukja vissza. Érdemes azonban rögtön orvoshoz fordulni, ha ezt tapasztaljuk.

Szokatlan ízű vagy szagú tej

A tej ízének vagy illatának változása a lipáz enzim zsírbontó aktivitásának köszönhető – ez egy természetes folyamat. Ártalmatlan a csecsemőre, azonban előfordul, hogy egyes babák elutasítják a furcsa szagú tejet. Ez az anyák kis százalékánál fordul elő, náluk azonban tartósan fennmarad a probléma. Ennek megelőzésére a fejés után mielőbb érdemes a tejet kb. 82 C°-ra felmelegíteni (amikor a tej már gyöngyözik, de még nem forr), majd gyorsan lehűteni és ezután hűtve tárolni.
Az édesanyák egy része tapasztalja, hogy az általuk fogyasztott ételek (pl. fokhagyma) illata a tejükben is érzékelhető. Ez a szoptatás egy újabb előnye, hiszen a kisbabák már a hozzátáplálás megkezdése előtt megismerkedhetnek a családi étrend ízeivel. Előfordulhat az is, hogy a hűtőszekrény vagy a tárolóedény szagát veszi át a hűtött anyatej. Ha a tárolás körülményei megfelelőek voltak, a tej nyugodtan adható a babának.

Irodalom
  1. Baird K (1998), Unusual Appearances of Breastmilk. Regional File B5 Nursing Mother’s Association of Australia
  2. Lawrence R, Lawrence R 2010, Breastfeeding A Guide for the Medical Profession (7th ed). Saunders publishing Philadelphia
  3. Spitzer J, Doucet S, Buettner A 2010, The influence of storage conditions on flavour changes in human milk. Food Quality and Preference 21(8):998-1007

Fordította: Dr. Veres Mónika

Forrás