A melamintól való félelem visszahozta a szoptatós dajkákat Kínába

A Kínában zajló tejválság újjáélesztett egy hagyományt, amire annak idején – burzsoá szokásnak bélyegezve – rossz szemmel nézett a kommunista kínai kormány: a szoptatós dajkaságot.

A kínai anyák online hirdetik az eladó anyatejet, és a háztartási alkalmazottakat közvetítő ügynökségek rekord számban regisztrálják a szoptatós dajkákat kereső családokat.

A rossz anyagi körülmények között élő anyák most arra ébrednek, hogy akár havi 10 000 jüant is kaphatnak a saját tejükért, akkora összeget, ami egy kétkezi munkás egyévi bérének felel meg.

Egy szecsuáni asszony, Huang úgy nyilatkozott a CBC News-nak, hogy telefonja egyfolytában csörög azóta, hogy az interneten feladott egy hirdetést, amiben eladó anyatejet kínál. „Szégyennek éreztem volna, ha hagyom kárbaveszni a felesleges tejemet”– mondja.
Huang egy olyan családnak adja a tejét, ahol egy négyhónapos kisbaba van, és ezért havonta kb. 500 dollárt kap.

A dél-kínai Szencsenben egy 35 asszonyt foglalkoztató dajka-ügynökség eddig soha nem tapasztalt forgalmat bonyolít, amióta fény derült az 53 000 csecsemőt megbetegítő melamin szennyezésre.

Ai Xiaoxiong, a szencseni Zhongjia Társaság humán erőforrás menedzsere szerint a szoptatások ára több mint kétszeresére, havi 1750 dollárra nőtt.
Egy guangzui cégnél a szoptatós dajkák száma megkétszereződött a botrány kezdete óta.

Kínában az utóbbi időben csökkent a szoptató anyák száma, elsősorban azért, mert több nő van a munkaerőpiacon. Közülük sokan ingáznak, csecsemőiket pedig a nagyszülőkre bízzák.

A csecsemőtápszer használata státusz szimbólummá vált a növekvő középosztály körében. Sokan a gyártók azon állításának bedőlve, hogy gyermekük a tejportól okosabb lesz, választották a tápszeres táplálást.

Az Egészségügyi Világszervezet megduplázta erőfeszítéseit a szoptatás támogatására Kínában, megerősítve, hogy minden csecsemő számára a kizárólagos szoptatás ajánlott élete első hat hónapjában.

Forrás