A „mellre kúszás” jótékony hatással van az anyára és az újszülöttre

NANDURBAR, India – 2007. augusztus 8. – A korai szoptatás egyszerű, természetes módszer a kisbaba tökéletes táplálásának biztosítására. Sok anya azonban nincs tisztában a szoptatás különleges értékével. Számukra a szoptatás gyakran csupa küszködés.

Mellre kúszás

A Szoptatás Világhetének közeledtével az UNICEF és társszervezetei egy természetes jelenség, a „mellre kúszás” jelentőségére hívják fel a figyelmet, amely az egész világon az édesanyák és újszülöttjeik javára válhat. Minden újszülött képes arra, hogy felkússzon az édesanyja melléig és önállóan szopni kezdjen, ha születése után közvetlenül az édesanyja hasára fektetik.

Egyre több a bizonyíték arra, hogy ez a jelenség áttörést jelent a gyakran előforduló korai szoptatási problémák leküzdésében*. Az anyák és a szülés körül segítők sok esetben tisztában vannak a korai szoptatás jótékony hatásaival, de bizonytalanok abban, hogyan lehet azt megfelelően kivitelezni. A „mellre kúszás” éppen ezt a nehézséget oldja meg.

Mellre kúszás

Egy csodálatos élmény

Nemrégiben India Nandubar tartományában egészségügyi dolgozók és önkéntesek egy csoportja végignézett egy bemutatót, ahol egy újszülött felkúszott az édesanyja melléhez és szopni kezdett. Az egészségügyi dolgozókra olyan mély benyomást tett ez a tapasztalat, hogy elhatározták, bevezetik a kórházi rutinba ezt a „technikát”.

„Csodálatos élmény volt nemcsak nekem, hanem a szülők és az egész személyzet számára is” – mondja Dr. Prashant Gangal, az Indiai Szoptatást Támogató Hálózat munkatársa.

Dr. Gangal szerint a legnagyobb előnye ennek a módszernek, hogy erősebb anya-gyermek kötődést biztosít, aminek hosszú távon is felbecsülhetetlen értéke van mind az anya, mind a gyermek számára. „A [bőrkontaktus] segít melegen tartani a kisbabát” – magyarázza – „és az újszülött azonnal hozzájut a kolosztrumhoz, amiben nagyon nagy az ellenanyagok koncentrációja. Ez védelmet nyújt a fertőzésekkel szemben, ami létfontosságú a csecsemő túlélése szempontjából. A „mellre kúszás” és a korai szoptatás az anyákra szintén jótékony hatással van, mivel elősegíti a méhösszehúzódásokat, így gyorsabban megszületik a méhlepény és csökken a szülés utáni vérzés, ami elejét veszi a vérszegénységnek” – folytatja Dr. Gangal.

Együttműködések a szoptatás támogatására

Ennek a kezdeményezésnek az előmozdítására az UNICEF Maharashtrában működő irodája együttműködést kezdeményezett különböző állami és közegészségügyi intézményekkel, többek között Indiai Szoptatást Támogató Hálózattal.

Az UNICEF támogat egy, a kormányzati és civil szolgáltatók oktatására irányuló programot is a csecsemő- és kisgyermektáplálás alapjairól. A „mellre kúszás” folyamatát bemutató oktatófilm kiadását is tervezik.

„A közhiedelemmel ellentétben – mely szerint egy újszülött semmire sem képes önállóan – a baba nagyon is éber közvetlenül a születése után” – mondja Rajlakshmi Nair, az UNICEF alkalmazottja. „A szülés után röviddel meg lehet kezdeni a szoptatást. A „mellre kúszás” egy egyszerű módszer ennek elérésére.”

*A tapasztalatok szerint az újszülött helyes technikával kezd szopni, amennyiben önállóan kezdeményezheti a szopást ebben a hasonfekvő helyzetben – ellentétben azzal a szokásos módszerrel, amikor egy felnőtt megpróbálja a szájába gyömöszölni a mellbimbót. A helyes szopási technika a legfontosabb előfeltétele annak, hogy a mellbimbó kisebesedését elkerüljük.
Ha az újszülöttet a születése után kellemetlen procedúráknak vetjük alá – pl. leszívás, szondázás, szemébe cseppentés stb. – komolyan akadályozzuk a szoptatás megkezdését, mivel a fájdalmas élmények miatt jó darabig semmit nem akar a szájába venni. Gyakori szoptatási nehézséget okoz az is, ha az újszülött cumit vagy cumisüveget kap először édesanyja melle helyett.
Ha a kisbaba lehetőséget kap arra, hogy önállóan kússzon fel édesanyja melléhez, és kezdjen szopni, mindezeket a nehézségeket egyszerűen elkerülhetjük. (A ford.)

Forrás

Kapcsolódó anyagok és oldalak: