A sclerosis multiplexben szenvedő anyáknak kisebb az esélye, hogy betegségük fellángol, ha szoptatnak

Az Amerikai Ideggyógyászati Akadémia – április 25. és május 2. között Seattle-ben tartott – 61. ülésén bemutatott új tanulmány eredményei szerint a szoptatás jelentősen csökkenti a sclerosis multiplex fellángolásának valószínűségét, ha az anya legalább két hónapig kizárólagosan szoptat.

A kutatók 32 sclerosis multiplexben szenvedő és 29 egészséges várandós nő egészségi állapotát követték nyomon várandósságuk minden trimeszterében és a szülés után egy évig. A sclerosis multiplexben szenvedő anyák 52%-a nem szoptatott vagy tápszeres kiegészítést kezdett a szülés után két hónapon belül. 87%-uknak rosszabbodott az állapota, miközben azok közül az anyák közül, akik legalább két hónapig kizárólagosan szoptattak, csak 36% tapasztalta betegségének fellángolását.

Az anyák 60%-a azért nem szoptatott kizárólagosan, mert újra szedni kezdte a gyógyszereit. Azok a nők, akik két hónapon belül ismét gyógyszert szedtek, jelentősen gyakrabban szenvedtek el visszaesést a betegségükbe, mint azok, akik nem kezdtek korán gyógyszert szedni – függetlenül attól, hogy szoptattak-e vagy sem. A kizárólag szoptatók menstruációs ciklusa késb tért vissza, mint a nem-szoptatóké és a korán kiegészítést adóké.

Az eredmények felvetik a kérdést, vajon érdemes-e a nem-szoptatást választani vagy a szoptatást korán befejezni annak érdekében, hogy az anya elkezdhesse a gyógyszerszedést. Az eredmények megerősítéséhez nagyobb mintán elvégzett kutatások szükségesek.

Forrás