A szopás jobban csillapítja az újszülöttek fájdalmát, mint a cukros víz

NEW YORK (Reuters Health) – Azok az újszülöttek, akik szopnak, miközben vért vesznek a sarkukból, kevesebb fájdalmat éreznek, mint azok, akiknek cukros vizet adnak fájdalomcsillapítás céljából, mutatta ki egy új tanulmány.

„Ha az eredményeinket megerősítik, úgy tekinthetünk a kisebb, fájdalmas beavatkozások alatti szoptatásra, mint egy noninvazív, természetes, könnyen kivitelezhető fájdalomcsillapító módszerre”– vonják le a következtetést az olaszországi Turinban működő Agnelli Kórházban dolgozó Dr. Luigi Codipietro és kollégái.Születésük után nem sokkal gyakran vesznek vér az újszülöttek sarkából a vércukorszint meghatározására vagy egyéb laboratóriumi vizsgálatok elvégzésére. Mióta nem olyan rágen felfedezték, hogy az újszülöttek is éreznek fájdalmat – sőt, valójában sokkal érzékenyebbek a fájdalomra, mint az idősebb gyermekek – többféle fájdalomcsillapító módszert megvizsgáltak, hogy segítsék a kisbabákat a fájdalmas beavatkozások elviselésében.

Korábbi kutatások felfedték, hogy cukor adásával a fájdalom valamelyest csökkenthető, és a szoptatásról is kimutatták már, hogy rendelkezik fájdalomcsillapító hatással. Jelen tanulmányban a kutatók a két módszert hasonlították össze, 101 érett újszülött bevonásával.

A sarkuk megszúrása közben szoptatott újszülöttek jelentősen alacsonyabb pontszámot értek el egy szabványosított fájdalom skálán, ahol az arckifejezést, a viselkedést, a szívritmust és a vér oxigéntelítettségét pontozták 0-21-ig. A legtöbb szoptatott kisbaba 3 pontot ért el. Összehasonlítva: a cukros vízet kapók esetében ez az érték 8,5 volt.

A legtöbb szoptatott kisbaba az első alkalommal 3 másodpercig sírt, a cukros vizet kapók ellenben 21 másodpercig sírtak. A szoptatott újszülöttek szívritmusa kevésbé lassult le, kevésbé csökkent a vérük oxigéntelítettsége és a bevatkozást követő két perc 8%-át töltötték sírással, míg a cukros vizet kapók 56%-át.

A szoptatás számos aspektusa szerepet játszhat a fájdalomcsillapító hatásban, a bőrkontaktus, az anyatej összetevői és a kisbaba karban tartása egyaránt – mondják Codipietro és munkatársai.

Forrás

Az eredeti tanulmány