A szoptatás csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát

Egy tanulmány alapján 20 cukorbetegség közül 1 a tápszeres táplálás következménye

Salynn Boyles WebMD Medical News

2006. november 16.– egy új tanulmány szerint a szoptatott babák esetében a II. típusú cukorbetegség kialakulása kevésbé valószínű. Az elemzés megmutatta, hogy az iparosodott nemzetek lakossága körében húsz II. típusú cukorbetegség közül egyet a csecsemőkori tápszeres táplálásnak tulajdoníthatunk.

A 7 vizsgálat során közel 77 ezer embertől begyűjtött adatok alapján PhD. Christopher G. Owen kutató szerint a szoptatás hozzávetőleg 39 százalékkal csökkenti a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

Az eredményeket az American Journal of Clinical Nutrition (Amerikai Klinikai Táplálkozástudományi Szemle) című folyóiratban publikálták a szerzők 2006. novemberében. Owen elmondta a WebMD munkatársának, hogy “a szoptatás és a II. típusú cukorbetegség kapcsolatban áll egymással, szoptatott babáknál ritkábban alakul ki a betegség.” Felvetődött a kérdés, hogy ezt a kapcsolatot az anyatej és a tápszer összetevőiben meglévő különbség okozza vagy az a családi környezet és szülői gondoskodás, amely a szoptatás során a csecsemő körül természetes módon kialakul.

1 milliónál is több eset évente

A II. típusú cukorbetegségben szenvedő amerikaiak száma az utolsó 30 évben megduplázódott; hasonló emelkedést tapasztalhatunk a többi fejlett országban is szerte a világon.

2004-ben hozzávetőleg 1.4 millió 18 és 79 év közötti amerikainál diagnosztizáltak II. típusú cukorbetegséget. Noha az elhízás a betegség legfőbb oka, felmerültek olyan elképzelések, hogy az élet korai szakaszában történő táplálkozás módja és minősége szerepet játszhat a betegség későbbi kialakulásában. A korábbi tanulmányok alapján a szoptatás szerepe a cukorbetegség kialakulásában ellentmondásos volt. Egyes vizsgálatok szerint fontos védő szerepe van, mások szerint a jótékony hatás ennél kisebb.

A fenti munka alapján a szoptatás cukorbetegség ellen védő szerepe érthetőbbé válik. Owen és munkatársai a Londoni Egyetemről (University of London) irányították a kutatást. A csecsemők táplálásának és a cukorbetegség kialakulásának összefüggéseit 23 relációban vizsgálták.

7 tanulmány

Amikor a 7 tanulmány eredményeit összevetették, a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a szoptatás legalább 15%-kal, de akár 56%-kal is csökkentheti a II típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát a későbbi élet során. A legóvatosabb 15%-os rizikócsökkenéssel számolva a kutatók arra következtettek az eredményekből, hogy a II típusú cukorbetegségek 5%-a a tápszeres táplálásnak tulajdonítható. Owen még hozzátette, “noha ez a hatás fontos, nem csökkenti az elhízás és az elhízás elleni harc jelentőségét, azzal összehasonlítva szerény szerepe van.”

További vizsgálatok szükségesek

Owen szerint további vizsgálatok szükségesek még, amelyek megerősítik a betegség és a szoptatás közötti fordított kapcsolatot. Nem ismert a szoptatás időtartamának jelentősége. Szintén nem világos, hogy a szoptatás független védő szerepet játszik vagy ez a védő szerep azáltal érvényesül, hogy a szoptatott babák a későbbi élet során kisebb valószínűséggel válnak elhízott felnőtté. Korábbi vizsgálatok megerősítették, hogy a szoptatott babák kevésbé hajlamosak elhízásra gyermek- és felnőttkorukban, mint tápszerrel táplált társaik.

Jelen tanulmányban 15 ezernél több gyermek vett részt, és a kutatók megállapították, hogy igaz az az elképzelés, hogy a gyermekeknek nagyobb az esélyük a betegség kialakulására, ha az édesanyjuk túlsúlyos vagy cukorbeteg.

Az American Academy of Pediatrics (AAP) (Amerikai Gyermekgyógyászok Akadémiája) az élet első hat hónapjában a kizárólagos szoptatást ajánlja, majd javasolja az anyáknak, hogy a szoptatást folytassák tovább a baba első életévében. A Rochester Egyetem (University of Rochester) gyermekgyógyász professzora MD. Ruth Lawrence, aki az AAP irányelveinek kidolgozásában is részt vesz, azt nyilatkozta, hogy a publikált tanulmányok alábecsülik a szoptatás szerepét a gyermek- és felnőttkori elhízásban.
Hozzátette még, hogy “a kizárólag szoptatott babáknak hatalmas előnyük van, nincsen egyetlen olyan vizsgálat sem, amely felvetné, hogy a tápszer bármilyen szempontból is jobb az anyatejnél.”

Fordította: dr. Kovács Bettina

Forrás