A szoptatás csökkenti a bölcsőhalál kockázatát – állítja az Academy of Breastfeeding Medicine

Saját Szoptatási Szekciójának is ellentmondva az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) hirtelen csecsemőhalállal foglalkozó munkacsoportja egy meggondolatlan és nem megfelelő információkon alapuló állásfoglalást (1) adott ki. A dokumentum, amely helyteleníti a csecsemők szülői ágyban altatását, és a cumi általános használatát javasolja, dr. Nancy Wight, az Academy of Breastfeeding Medicine elnöke szerint „az etnocentrikus feltételezések igazán meghökkentő diadalát valósítja meg a józan ész és az orvosi kutatások eredményei felett.”

Ezek az ellentmondásokat részletesen tárgyalja majd az Academy of Breastfeeding Medicine hamarosan induló, független szerkesztőbizottság által felülvizsgált, hivatalos lapja, a Breastfeeding Medicine.

A CDC (Centers for Disease Control and Prevention = Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ) aktuális kutatásai (3), valamint az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia szoptatással és az anyatej felhasználásával kapcsolatos érvényben lévő állásfoglalása (2) megállapítják, hogy a szoptatás csökkenti a bölcsőhalál kockázatát. 1992 óta, az együttalvás és a szoptatás arányának növekedésével párhuzamosan, csökkent a hirtelen csecsemőhalál előfordulása. Kimutatták, hogy a csecsemő közelében ill. a közös szobában való alvás csökkenti a bölcsőhalál kockázatát, ill. – tágabb értelemben – a szoptatás megkönnyítése révén javítja az anya és a gyermek egészségi állapotát. Mivel a kizárólagosan szoptatott babák az éjszaka során gyakran felébrednek enni, feltételezhető, hogy a szoptatás ugyanazokon a mechanizmusokon keresztül csökkenti a bölcsőhalál előfordulását, mint a javasolt háton altatás vagy a cumihasználat, nevezetesen azáltal, hogy kevésbé mély alvást és gyakori rövid ébredéseket eredményez. A szoptatott csecsemőknek nincs szükségük mesterséges cumira ahhoz, hogy megkapják a szükséges ingereket, mivel a szopás védő hatását már amúgy is élvezik az éjszaka folyamán.

Ismert dolog, hogy a cumihasználat fokozza a fülfertőzések, a későbbi fogászati problémák és a korai elválasztás kockázatát. Minthogy az idő előtti elválasztás növeli a fertőző és egyéb betegségek előfordulási gyakoriságát, egyetértünk azzal, hogy a cumit ne kezdjék használni addig, amíg a szoptatás megfelelően be nem indult, és hogy a cumit soha ne erőltessék rá a csecsemőre. A cuminak kizárólag akkor lehet valami haszna a csecsemőre nézve, ha nincs lehetősége arra, hogy éjszaka természetes módon elégítse ki szopási igényét (azaz szopjon).

A csecsemők alvásával kapcsolatos kiterjedt kutatás feltárta, hogy a szülőkkel való együttalvás esetén a szülők mozgásának hatására a baba gyakran kerül felületesebb alvási szakaszba. Dr. James McKenna, a University of Notre Dame kutatója az AAP tanácsadója volt az új állásfoglalás kialakítása során, de következtetéseikkel egyáltalán nem ért egyet (4). Dr. McKenna rámutat, hogy az együttalvásnak számos formája van, és hogy a BIZTONSÁGOS együttalvás mikéntjének kellene nagyobb nyilvánosságot adni. Az együttalvás – meghatározás szerint – a csecsemő közelében való alvást jelenti, de ez nem foglalja magában szükségszerűen az egy ágyban alvást. A csecsemők soha ne aludjanak együtt a testvéreikkel, dohányzó vagy drogfüggő szülővel, kanapén vagy vízágyon, puha, süppedős matracon vagy ágyneműben illetve olyan rések közelében, amelyekbe beszorulhatnak. Ugyanúgy, ahogy a kiságyban, a babát a hátára kell fektetni szilárd matracra és csak egy vékony takaróval betakarva.

Az Academy of Breastfeeding Medicine olyan szervezet, amely az egész világról tömöríti azokat az orvosokat, akik elkötelezték magukat a szoptatás elősegítése, védelme és támogatása mellett.

1. AAP Task Force on Sudden Infant Death Syndrome. The Changing Concept of Sudden Infant Death Syndrome: Diagnostic Coding Shifts, Controversies Regarding Sleeping Environment, and New Variables to Consider in Reducing Risk. Pediatrics November 2005; 116(5):1245-1255
itt megtalálható

2. American Academy of Pediatrics, Section on Breastfeeding, Policy Statement: Breastfeeding and the Use of Human Milk. Pediatrics 2005; 115(2):496-506
itt olvasható

3. Chen A, Rogan WJ. Breastfeeding and the Risk of Postneonatal Death in the United States. Pediatrics 2004; 113:e435-439 URL: http://www.pediatrics.org/cgi/content/full/113/5/e435
itt található

4. McKenna JJ, McDade T. Why babies should never sleep alone: A Review of the co-sleeping controversy in relation to SIDS, bedsharing and breast feeding. Pediatric Respiratory Reviews 2005; 6:134-152 (available on line at www.sciencedirect.com)

Az eredeti cikk itt vagy itt olvasható.