A szoptatás csökkenti az anya kardiovaszkuláris megbetegedéseinek kockázatát

Az Obstetrics & Gynecology c. orvosi folyóirat májusi számában megjelent tanulmány szerint a szoptatás dózisfüggően csökkenti a kardiovaszkulásris megbetegedések kockázatát a későbbi életben.

A csaknem 140 000, a tanulmány kezdetén 50 – 79 év közötti asszony bevonásával készült nagyszabású felmérés eredményei egyértelműen kimutatták, hogy azoknak a nőknek, akik életük során legalább 12 hónapon át szoptatták gyermekeiket, mintegy 10 százalékkal csökkent az esélyük arra, hogy szívrohamot, sztrókot vagy szívbetegséget kapjanak – azokhoz képest, akik szültek, de soha nem szoptattak.

Már egy hónapnyi szoptatásnak is jelentős hatása van, ugyanis azok között, akik legalább egy hónapot szoptattak, kevesebb a cukorbetegség, a magasvérnyomás és a koleszterin értékeik is alacsonyabbak. Az egy évnél hosszabb szoptatás a magasvérnyomás esélyét 12%-kal, a cukorbetegség és a magas koleszterinszitn esélyét pedig 20%-kal csökkenti. Márpedig a cukorbetegség, a magasvérnyomás és a magas koleszterinszint a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából rizikófaktoroknak számítanak.

Az eredemények akkor is ugyenezek maradtak, amikor a kutatók számításba vették az alanyok életkorát, testtömegindexét, fizikai aktivitását, étrendjét, a családban előforduló szívbetegségeket és egyéb tényezőket is.

Korábbi kutatásokból tudjuk, hogy a szoptatás véd az emlő-és petefészekrák, valamint a csontritkulás ellen. Ez a tanulmány újabb adalékot szolgáltat a szoptatás és az anya hosszútávú egészsége közötti összefüggésekre vonatkozóan.

Az eredeti tudományos cikk