A szoptatás felülmúlja a mesterséges táplálást

Egy új, rendkívül alacsony születési súlyú koraszülöttek körében végzett vizsgálat során a kutatók azt találták, hogy későbbi életkorban a szoptatott gyermekek jóval a mesterségesen tápláltak felett teljesítenek az értelmi fejlődésüket mérő teszteken. A tanulmány, amely kimutatja az anyatej jótékony hatásait az 1000 g alatti koraszülöttek esetében, egyedülálló a maga nemében.

Az orvostudomány fejlődésével a kórházakban egyre több extrém kis súlyú kisbabát mentenek meg, akik közül nem egy akár három hónappal korábban érkezik. Az agyfejlődés normális körülmények között az anyaméhben megy végbe, mégpedig jelentős mértékben éppen a harmadik trimeszterben. Ezeknek a koraszülötteknek az esetében, azonban az agyfejlődés a kórház intenzív osztályán zajlik – mondja a tanulmány társszerzője dr. Betty Vohr.
Úgy tűnik, hogy az anyatej összetevői, különösen a zsírsavak segítik a megfelelő agyfejlődést. A legkisebb, legbetegebb, az életképesség határán lévő kisbabák anyatejjel történő táplálása a későbbiekben csökkentheti az oktatási költségeket – mondja dr. Vohr.
A kutatók 1035 – 15 különböző intézményben született – rendkívül kis súllyal világrajött gyermeket vizsgáltak. A csecsemők csaknem háromnegyede kapott legalább valamennyi anyatejet, a többiek kizárólag tápszert fogyasztottak. A kutatók úgy találták, hogy 18 hónapos korban a szoptatott gyermekek jobban teljesítettek az értelmi fejlődést mérő teszteken, mint tápszerrel táplált társaik. Az anyatejnek nem volt hatása az idegrendszeri bénulás, a vakság ill. a hallásproblémák arányára.
Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia javasolja a koraszülött és magas kockázatú babák szoptatását. A tanulmányban azok a koraszülött babák, akik még nem tudtak szopni etetőszondán vagy üvegből kapták édesanyjuk lefejt tejét.
Az eredményeket az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia lapjának, a Pediatrics-nak júliusi számában tették közzé.

Forrás

Az eredeti tudományos cikk