A szoptatás folytatása felére csökkenti a cöliákia kialakulásának kockázatát

A csecsemők szoptatása a gluténtartalmú élelmiszerek bevezetésének idején felére csökkentheti a cöliákia kialakulásának esélyét – írja egy nemrégiben elkészült meta-analízis.

Hat eset-kontroll vizsgálat elemzése során úgy találták, hogy azoknál a csecsemőknél, akiket a glutén bevezetésekor szoptattak, 52%-kal kevesebb cöliákia megbetegedés alakult ki, mint azoknál, akiket nem szoptattak.

Az Archives of Disease In Childhood című tudományos folyóiratban megjelent cikk szerint a tanulmány azt is feltárta, hogy a hosszabb szoptatás csökkentette a cöliákia kockázatát.

„Az elsődleges tanulmányokból még nem világos, hogy a szoptatás csak a betegség fellépését késlelteti vagy hosszútávú védelmet nyújt a kialakulása ellen.” – nyilatkozták a kutatók.

Dr Patricia McVeagh, gyermekgyógyász elmondta, ezek az eredmények megerősítették, hogy a tápszeres táplálás és a korai hozzátáplálás veszélyeket hordoznak a csecsemők számára.

Akinek elsőfokú rokona cöliákiában szenved, 10% esélye van arra, hogy nála is kialakul a betegség. Ugyanennyi a kockázata a cöliákiás beteg gyermekének vagy testvérének is. Éppen ezért az az általános javaslat, miszerint a csecsemőket kizárólag szoptassák hat hónapos korukig, majd pedig rizspéppel kezdjék a hozzátáplálást a szoptatás folytatása mellett, a legmegfelelőbb.

Dr Louise Baur, aki szintén konzultáns gyermekgyógyász, elmondta, az eredmények fényében még nagyobb hangsúlyt kap az az elgondolás, hogy azokat az édesanyákat, akiknek családjában vagy a partnerük családjában előfordul a cöliáka, feltétlenül támogatni és bátorítani kell, hogy szoptassák gyermekeiket.

A kutatók feltételezik, hogy a szoptatás folytatása a gluténtartalmú ételek bevezetése idején csökkenti a gyermek által elfogyasztott glutén mennyiségét, ezáltal csökkenti a tüneteket.

Az anyatej megelőzheti a gyomor-bélrendszeri betegségeket is, amik egyébként fogékonyabbá tennék a gyermeket a cöliákiára. Ugyanakkor az anyatejben lévő IgA antitestek is csökkenthetik a gyermek gluténra adott immunválaszát.

Forrás

A tudományos cikk kivonata