A szoptatás jótékony hatással van a lelki egészségre

Egy új tanulmány szerint azok a gyermekek, akiket csecsemőkorukban több mint hat hónapig szoptattak, lényegesen jobb lelki egészségnek örvendenek.
Az eredmények az úttörő jelentőségű Raine Tanulmány adatain alapulnak, amelyet a Telethon Gyermekegészségügyi Kutatóintézetben végeztek. A tanulmány több mint 2500 nyugat-ausztráliai gyermek növekedését és fejlődését követte 16 éven keresztül.

Dr. Wendy Oddy, kutató elmondta, hogy egyre gyűlnek a bizonyítékok arra nézve, hogy az anyatej bioaktív anyagai fontos szerepet játszanak az agynak az első életév során végbemenő gyors fejlődésében.
„Még ha korrigáljuk is az eredményeket olyan tényezők számításba vételével mint a szülők társadalmi-gazdasági helyzete, iskolai végzettsége, boldogságérzetük szintje, a család működőképessége, akkor is azt látjuk, hogy azoknak a gyerekeknek, aki legalább hat hónapig szoptak, kisebb a kockázatuk a mentális problémákra” – állítja Dr. Oddy.
A kutatók azt találták, hogy – összehasonlítva azokkal a gyerekekkel, akiket hat hónapig vagy tovább szoptatott az édesanyjuk – azoknak a gyermekeknek, akik hat hónapnál kevesebb ideig szoptak, 2 éves korban 52%-kal, 6 éves korban 55%-kal, 8 éves korban 61%-kal, míg 10 éves korban 37%-kal nagyobb a kockázatuk a lelki problémákra.
Dr. Oddy elmondta, hogy azok között a gyermekek között, akiket szoptattak, különösen kis arányban fordult elő a bűnöző, agresszív és antiszociális viselkedés, és általában kevésbé voltak depressziósak, idegesek vagy visszahúzódók.
„Ezek a eredmények nyomós érvként szolgálnak arra, hogy az édesanyák még több támogatást kajanak ahhoz, hogy hosszabb ideig szoptassák gyermekeiket.” – állapítja meg a kutató.

Forrás