A szoptatás nem okoz lógó melleket

Az Amerikai Plasztikai Sebészek Társaságának éves ülésén eloszlatták ezt a tévhitet

BALTIMORE, Oct. 28 /PRNewswire/ – Miközben a szoptatás jótékony hatásai megkérdőjelezhetetlenek, sok újdonsült édesanya nem választja ezt a táplálási formát attól való félelmében, hogy a szoptatás után megereszkednek a mellei. Ám a szoptatás önmagában nincs hatással a nők mellformájára, ahogyan azt az a maga nemében egyedülálló tanulmány megállapította, amit ma mutattak be az Amerikai Plasztikai Sebészek Társaságának „Plasztikai Sebészet 2007” című konferenciáján Baltimore-ban.

„Sok nő, aki mellműtétre jön hozzánk azt állítja, hogy a melle azért ereszkedett meg, és vált kevésbé feszessé, mert szoptatott” – mondja Brian Rinker, MD, a Társaság tagja, a tanulmány egyik szerzője. „Bár a megereszkedés mértéke úgy tűnik, növekszik minden egyes terhességgel, úgy találtuk, hogy a szoptatás nem ront a helyzeten.”

A tanulmány során 93 nőt vizsgáltak meg, aki legalább egyszer várandósak voltak mielőtt kozmetikai mellműtétet hajtottak volna végre rajtuk. A páciensek 58%-a szoptatott egy vagy több gyermeket. A szoptatás időtartama 2 és 25 hónap között változott, átlagosan 9 hónap volt. A válaszadók 55%-a számolt be a mellformája nemkívánatos változásáról a terhesség után.

Első tanulmányként, amely azt vizsgálta, hogy mi befolyásolja a mell alakját a terhességgel összefüggésben, a plasztikai sebészek úgy találták, hogy a szoptatás ténye, a szoptatott gyermekek száma, az egyes gyermekek szoptatásának tartama vagy a várandósság alatt felszedett súlytöbblet nem volt jelentős hatással a mellforma elveszítésére. Ugyanakkor a testtömeg index (BMI), a terhességek száma, a terhességek előtti nagyobb mellméret, a dohányzás és az életkor jelentős kockázati tényezők voltak a nagyobb mértékú mellmegereszkedés vonatkozásában.

Az Amerikai Plasztikai Sebészek Társaságának adatai szerint közel 104 000 nő varratta fel a mellét 2006-ban, ami 96%-os növekedést jelent 2000 óta. Ezen felül 329 000 nőnek volt mellnagyobbító műtétje, így ez volt a leggyakrabban elvégzett kozmetikai sebészeti beavatkozás 2006-ban.

„Az a megalapozatlan mítosz, hogy a szoptatás a fiatalos mellek végét jelenti, a nők egy részét arra vezetheti, hogy vonakodnak szoptatni gyermeküket” – mondja Dr. Rinker. „Most végre megnyugodhatnak a várandós anyák, nem kell attól félniük, hogy a szoptatás ártani fog a mellük alakjának.”

A szoptatás vitathatatlan előnyökkel jár a csecsemők egészségére nézve. A kutatások kimutatták, hogy a szoptatott csecsemőknek jobb az általános egészségi állapotuk, a növekedésük és a fejlődésük, mint mesterségesen táplált társaiké, ezen felül sok akut és krónikus betegség kialakulásának is kisebb a kockázata náluk.

Forrás

A kutatást leíró cikk