A szoptatás ugyanolyan kedvező hatással van a gyerekek vérnyomására, mint a sószegény diéta és a testmozgás

A szoptatás ugyanolyan kedvező a gyerekek vérnyomása szempontjából, mint a sószegény diéta és a testmozgás – állapította meg egy, az Archives of Disease in Childhood c. tudományos folyóiratban megjelent kutatási eredmény. Ráadásul, minél tovább tartott a szoptatási időszak, annál alacsonyabb a vérnyomásérték – mutatta ki a kutatás.

A kutatócsoport a szoptatásnak a metabolikus szindrómára gyakorolt hatását vizsgálta több mint 2000 véletlenszerűen kiválasztott, 9 és 15 év közötti dán és észt gyermeken.

A metabolikus szindróma több olyan körülmény együttes megjelenését jelenti, amely a koronária-betegség magas kockázatával jár együtt. Ezek közé tartozik a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a magas inzulinszint, a magas triglicerid szint és az alacsony „jó”-koleszterin (HDL) szint.

A szoptatás nincsa hatással a metabolikus szindróma valamennyi elemére, de a kizárólag szoptatott gyermekek szisztolés vérnyomása alacsonyabb, mint azoké, akiket nem szoptattak.

A kutatók úgy találták, hogy ez mindkét ország gyermekeire igaz volt, a társadalmi, kulturális, étrendbeli különbségek ellenére.

A szisztolés vérnyomás a legmagasabb nyomásérték az artériákban a szív összehúzódása alatt. Ez a vérnyomásérték első száma (pl.120/80).

Miután kiküszöböltek minden olyan tényezőt, ami befolyásolhatja az eredményeket – mint pl. a testsúly, testmagasság, pubertás – , a kutatók úgy találták, hogy átlagosan 1,7 Hgmm-rel volt alacsonyabb a szisztolés vérnyomása azoknak a gyermekeknek, akiket valaha kizárólagosan szoptattak azokénál, akiket soha nem szoptatak kizárólagosan. Minél tovább tartott a gyermek kizárólagos szoptatása, annál alacsonyabb volt a szisztolés vérnyomása.

A hatás a gyermek korának előrehaladtával minden valószínűség szerint fokozódik, mivel úgy találták, hogy minél idősebb a gyermek, annál nagyobb a szoptatás befolyása, bár a különbség nem volt statisztikailag szignifikáns.

A kizárólagos szoptatás befolyásának mértéke és a szoptatási időszak hosszának erőteljes hatása arra a következtetésre vezette a kutatókat, hogy a szoptatás közvetlen összefüggésben van az alacsonyabb szisztolés vérnyomással.

„A vérnyomásra gyakorolt hatás nagyságrendje összemérhető azzal a hatással, amit a sószegény diéta és a testgyakorlás fejt ki a felnőttek vérnyomásértékeire, ami azt jelenti, hogy közegészségügyi jelentősége van.” – állapították meg a kutatók.

Az eredeti cikk itt olvasható.

A tudományos cikk kivonata