A szoptatás újabb előnye: fájdalomcsillapító az újszülötteknek

A születés utáni első 24 órában majdnem minden amerikai újszülöttől vért vesznek különböző szűrővizsgálatok céljára. A legtöbb esetben a beavatkozást fájdalomcsillapítás nélkül végzik. Azonban a bizonyítékoknak nemrégiben elvégzett felülvizsgálata arra utal, hogy a szoptatás csökkentheti az effajta rutin újszülöttkori eljárások során elszenvedett fájdalmat.

„Azok a csecsemők, akiket szoptattak, kevesebb fájdalmat éreztek azokhoz képest, akik nem kaptak semmit, akiket csak bepólyáltak vagy akik csak placebót (steril vizet) kaptak.” – mondja a kutatás vezetője, Prakeshkumar Shah, a torontói Mount Sinai Kórház neonatológusa.
Shah csapata tizenegy tanulmányból, összesen több mint ezer újszülött adatait gyűjtötte össze. A vizsgálatok a szoptatás és az anyatej fájdalomcsillapító hatását írták le a cukros vízzel vagy cumival összehasonlítva – az újszülöttek első vérvétele során.
A szoptatás a placebónál hatékonyabbnak bizonyult a fájdalom jeleinek megszüntetésében, miközben a szoptatás ugyanolyan hatásos volt, mint a nagy koncentrációjú, cukros víz.
Az még bizonytalan, hogy pontosan hogyan tompítja a szoptatás a fájdalmat, de a kutatók feltételezik, hogy az anya vigasztaló jelenléte, a bőrkontaktus, a figyelemelterelés és az anyatej édes íze együttesen eredményezi a csecsemő megnyugtatását.
Ez az átfogó elemzés a Cochrane Database of Systematic Reviews, a Cochrane Collaborations kiadványának legutóbbi számában jelent meg. A Cochrane Collaborations egy nemzetközi szervezet, amely a kutatások értékelésével fogllakozik. Rendszeres áttekintéseik alapján bizonyítékokon alapuló következtetéseket fogalmaznak meg, figyelembe véve az adott témában keletkezett tanulmányoknak mind a tartalmát, mind a minőségét.
„Az, hogy egy rutin beavatkozás során az újszülött fájdalmát csillapítják-e vagy sem, kórházról kórházra, sőt baba-mama párosról baba-mama párosra változhat. Vannak, akik nem tartanak olyan jelentősnek egy tűszúrást, hogy emiatt szükségesnek éreznék a fájdalomcsillapítást” – mondja Shah.
Lawrence Gray, a Chicagoi Egyetemi Kórház gyermekorvosa az újszülöttek viselkedését és fejlődését tanulmányozza. „A kórházi személyzetnek sok mindent el kell végeznie a születés utáni 48 órában. Ezért van az, hogy a dolgok egyfajta automatizmussal történnek. A feladatoknak ez az automatikus végrehajtása vezet ahhoz, hogy a babákat csak úgy megszúrják. Nem arról van szó, hogy a kórházban egy rakás elvetemült ember dolgozik, ők egyszerűn csak teszik a dolgukat, és igyekeznek végezni, hogy a család időben hazamehessen.” – magyarázza Gray.
„A Cochrane vizsgálat azt mutatja, hogy a szoptatás igazoltan jó alternatíva a fájdalomcsillapításra, és az általános újszülöttelátás részeként kellene felajánlani a szülőknek. Természetesen ahhoz, hogy a szoptatást ilyen módon a kórházi ellátás részévé tegyék, sokkal munkaigényesebb, mint egy cumit dugni a baba szájába… Ez a kórházi kultúra megváltozását igényli.” – állítja Gray.
Az áttekintés olyan vizsgálatokból származó bizonyítékokat foglal össze, amelyekben egyetlen fájdalmas beavatkozásnak voltak kitéve érett, egészséges újszülöttek. Az eredmények azonban azt sugallják, hogy a szoptatás a picike koraszülöttek számára is fájdalomcsillapítási lehetőséget nyújt. A koraszülöttek gyakran sok fájdalmas beavatkozáson mennek keresztül, amíg az intenzív osztályon vannak.
„Természetes, olcsó, könnyen elérhető lehetőséget keresünk ezen kisbabák fájdamának enyhítésére.
Az ismétlődő fájdalmas beavatkozások megemelhetik a koraszülöttek vérnyomását és szívfrekvenciáját, és csökkenthetik az oxigén szintet. Stressz hatására nő az extrém koraszülött babák kockázata az agyvérzésre.” – mondja Shah.
„Jelenleg számos kórházban követik azt a gyakorlatot, hogy cukros vizet adnak ezeknek a babáknak fájdalomcsillapítás céljából. Azt azonban nem tudjuk, hogy hosszútávon milyen hatása van az ilyan nagy mennyiségű cukornak a csecsemőkre.
Miközben a hosszútávú hatások nem világosak, néhány rövidtávú hatást vizsgáló kutatás késleltetett mozgásfejlődést és rosszabb neurológiai fejlődést állapított meg azoknál a koraszülötteknél, akik cukoroldatot kaptak fájdalomcsillapításra.
Az anyatej kb. 7% cukrot tartalmaz, a cukoroldatnak azonban igen magas – 20-25% – koncentrációban kell cukrot tartalmaznia ahhoz, hogy ugyanazt a fájdalomcsillapító hatást elérje.”- teszi hozzá a kutató, majd így fejezi be:
„Úgy gondolom, több vizsgálatra van szükség a szoptatás és az anyatej hatékonyságának felméréséhez. Ebben az áttekintésben azt a javaslatot tettük, hogy a vizsgálatokat terjesszék ki azokra a beteg kisbabákra, akik többszörös fájdalmas beavatkozásoknak vannak kitéve.”

Forrás

Az eredeti tudományos cikk