A szoptatás védelmet nyújt a fülgyulladásokkal szemben

GALVESTON, Texas, december 11 (UPI)

Amerikai kutatók felismerték, hogy a szoptatás védelmezi a gyermekeket a fülgyulladásoktól még abban az esetben is, amikor arra hajlamossá teszi őket egy emberre jellemző genetikai eltérés.

A Texasi Egyetem Orvosi Karának (University of Texas Medical Branch) kutatói és galvestoni kutatók elmondták, hogy hozzávetőleg a gyermekek 19 százaléka hajlamos krónikus, visszatérő fülgyulladásra, arra a betegségre, amelyet az orvosok otitis media néven, másképpen középfülgyulladásként határoznak meg. Ezek a fertőzések beszédfejlődési zavarokhoz és tanulási problémákhoz vezethetnek.
A tanulmány a Gyermekgyógyászat (Pediatrics) című tudományos folyóiratban jelent meg. A vizsgálat során 505 Texasban és Kentuckyban élő gyermektől vettek genetikai vizsgálatokra mintát, a gyermekek 60 százaléka volt “középfülgyulladásra hajlamos”. Középfülgyulladásra hajlamosként sorolták be azokat, akik

  • 6 hónapos koruk előtt szenvedtek el középfülgyulladást vagy
  • 6 hónapos perióduson belül 3 vagy több alkalommal volt középfülgyulladásuk vagy
  • 12 hónapos perióduson belül 4 vagy több alkalommal volt középfülgyulladásuk vagy
  • 6 éves korukig 6 vagy több alkalommal volt középfülgyulladásuk.

Janak A. Patel elmondása szerint a kutatók azt találták, hogy a szoptatás még abban az esetben is hatástalanítja a fertőzést, amikor a gyermek genetikailag hajlamos a középfülgyulladásra.
Hozzátette még: “Nemcsak a szoptatás időtartama alatt, hanem még annak befejezése után, gyermekkorukban is védettek a visszatérő fertőzésektől ezek a gyermekek”.

Fordította: dr. Kovács Bettina

Forrás