A Szoptatás Világhete: augusztus 1-7

A Szoptatás Világhete a leghatásosabb figyelemfelkeltő eszköz a szoptatási kezdeményezések népszerűsítésére. 1992 óta minden évben, napjainkban már a világ 120 országában ünneplik az UNICEF, a WHO és a FAO jóváhagyásával. A Szoptatás Világhetének teljes körű szervezését a WABA malajziai központja végzi, ahol kiválasztják az adott év témáját és jelmondatát. Az általuk készített tájékoztató anyagok segítenek a Szoptatás Világhetének országos vagy helyi szintű megünneplésében.

A Szoptatás Világhetének szervezője, a WABA. A World Alliance for Breastfeeding Action (WABA) olyan, magánszemélyekből és szervezetekből álló szövetség, melyet 1991-ben alapítottak, és amely egyrészt az Innocenti Deklaráción, amely a szoptatás védelmét, elősegítését támogatja, másrészről a 10 lépés a sikeres szoptatásért általános feltételrendszerén alapszik. A WABA célja, hogy széles társadalmi rétegeket mozgósítson és tájékoztasson a szoptatás elősegítése érdekében.

Magyarországon 2005 óta ismét működik az Innocenti Dekalráció szellemében létrehozott Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság, amely az érintett civil szervezetek és egészségügyi dolgozók összefogásával működik. A bizottság célja, hogy összehangolja a szoptatással kapcsolatos, rendkívül sok területre kiterjedő tevékenységeket, hogy figyelemmel kísérje a szoptatás kérdését érintő irányelvek, törvények és egyéb szabályozások megalkotását, megszövegezését valamint az ezzel kapcsolatos oktatást, s mindezt azzal a szándékkal, hogy az anyatejes táplálást leginkább elősegítő, a tudományos kutatások eredményeinek megfelelő, egymással is összhangban levő határozatok, irányelvek és akciótervek szülessenek.

A szoptatás világhetének témája 2006-ban:

Az Anyatejet Helyettesítő Készítmények Marketingjének Nemzetközi Kódexe: 25 év a szoptatás védelmében.

Az Anyatejet Helyettesítő Készítmények Marketingjének Nemzetközi Kódexe 25 éves, 1981-ben fogadta el a 34. WHO Közgyűlés ajánlás formájában.
A Kódex célja az, hogy a szoptatás védelmével és támogatásával hozzájáruljon a csecsemők biztonságos és megfelelő táplálásához, és biztosítsa az anyatejet helyettesítő készítmények helyes használatát – ha az utóbbiakra van szükség, alkalmazásukra alapos tájékoztatás után kerüljön sor, valamint a szoptatást nem aláásó marketing és forgalmazás segítségével jussanak el kizárólag azokhoz, akiknek erre szükségük van. Az óvatosság és a szigorú szabályozás azért indokolt, mert a tápszeres táplálás a gyermek és az anya rövid és hosszú távú egészsége szempontjából is hátrányos, ezért megengedhetetlen, hogy gazdasági érdekek visszaszorítsák az anyatejes táplálást bármely életszakaszban, bármely anya-gyermek páros esetében.

Folytatás a La Leche Liga honlapján