A Szoptatásért Magyar Egyesület közleménye

Az MTI 2005. június 21-én tette közzé az alábbi hírt: Mainz, 2005. június 20., hétfő (MTI) – A csecsemőket csak három hónapos korukig ajánlatos szoptatni, illetve azoknak az anyáknak, akik tovább is anyatejjel akarják táplálni babájukat, érdemes a tejet előbb megvizsgáltatni – erre hívta fel a figyelmet a környezetvédelemmel foglalkozó német orvosok szakmai szövetsége.
Kurt Müller, a szövetség elnöke a ZDF német közszolgálati televíziónak nyilatkozva hangsúlyozta: az anyatejben sok a különféle vegyi anyag, ez teszi indokolttá a szövetség javaslatát, illetve azt, hogy a tovább szoptató anyukák ellenőriztessék tejüket.

Sajnálatosnak tartjuk, hogy a hír háttérinformációk és a szükséges szakmai helyesbítések nélkül jelent meg, így ugyanis megtévesztően hat, elveheti az anyák kedvét a szoptatástól, és megkérdőjelezi, valóban a legegészségesebb táplálási mód-e a szoptatás. A közlemény téves információi ellen a Németországi Szoptatási Szaktanácsadók Szövetsége (www.bdl-stillen.de) is tiltakozott.

A környezetvédelemmel foglalkozó német orvosok szövetsége (BUND) 2005. június 15-én tanulmányt tett közzé, amelyben a vegyi anyagokkal foglalkozó törvények, rendelkezések hiányosságaira hívták fel a figyelmet: „Számos hétköznapi tárgyban találhatók mérgező vegyszerek. A nappali arckrémben ugyanúgy, mint az új pólóban vagy a cumisüvegekben. Évek hosszú sora alatt egész méregkoktél gyülemlik fel szervezetünkben, s nem is vagyunk tudatában annak, hogy ez növeli az allergiás megbetegedések, a meddőség és a rák kockázatát. Hihetetlen, ám szinte semmit sem tudunk azokról a szennyező anyagokról, amelyek a szervezetünkbe kerülnek. A piacra kerülő vegyszerek 95 százalékáról a legalapvetőbb információk is hiányoznak.” A 2006-ra várható új európai uniós szabályozás alapelve, hogy a vegyiparnak kell a forgalomba kerülő különböző anyagok ártalmatlanságát igazolnia.

Sajnálatos, hogy a szóban forgó tanulmányból csupán az anyatej szennyezettségére vonatkozó figyelmeztetés jelenik meg a híradásokban. Való igaz, hogy az anyatejből jelenleg több mint 350-féle szennyező anyag mutatható ki, arra vonatkozóan azonban nincs adat, hogy ezekből mennyit vesz fel a gyermek szervezete. Valójában már magzatként kapcsolatba kerül a méhlepényen keresztül ezekkel a méreganyagokkal, ezért azonban senki sem javasolná az anyának, hogy ne vállaljon terhességet vagy szakíttassa meg. A szoptatástól függetlenül egyéb úton-módon is terheljük szervezetünket káros vegyi anyagokkal, elég, ha a levegőszennyeződésre vagy a dohányzásra utalunk. Németországban a nyolcvanas évek elejétől vizsgálják rendszeresen az anyatej szennyező anyag tartalmát, az értékek az utóbbi 15 évben csökkenő tendenciát mutatnak. Éppen ezért a németországi Nemzeti Szoptatást Támogató bizottság NEM javasolja a szoptatás korlátozását. Továbbra is érvényben van az ajánlás, hogy csecsemők számára nem létezik egészségesebb táplálék az anyatejnél. Az ipar máig nem tudott olyan termékkel előállni, amely a gyerekek táplálására az első hónapokban akár csak közelítően olyan jó volna, és védene a betegségektől, mint az anyatej.

Egyesületünk is kiemelkedően fontosnak tartja, hogy környezetünkben, mindennapi használati tárgyainkban és élelmiszereinkben csökkenjen a káros, mérgező anyagok mennyisége. Ez az anyatejben megjelenő káros anyagok mennyiségét is csökkenteni fogja. A jelenlegi helyzetben is a WHO (Egészségügyi Világszervezet) ajánlását tekinthetjük mérvadónak és megalapozottnak, eszerint hat hónapos korig kizárólagos szoptatás javasolt, és az anyatejes táplálást érdemes kétéves korig vagy azon túl folytatni. A szoptatás csökkenti az allergiás megbetegedések, a felnőttkori túlsúly, a szív-és érrendszeri betegségek, a I-es típusú diabétesz és még egy sor egyéb betegség kockázatát, valamint aktív védelmet jelent a fertőzésekkel szemben. Ezeket az előnyöket sajnos egyetlen tápszer sem tudja biztosítani. Éppen ezért megalapozatlan pánikkeltéssel felelőtlenség elbizonytalanítani az anyákat, hogy vajon a legjobbat teszik-e gyermeküknek, ha szoptatják. A válasz egy határozott IGEN!

További cikkek a témában

A szoptatás és környezetszennyezés kérdéseivel foglalkozó tudományos cikkeket itt találja.