A szoptatással kapcsolatos kutatásról szóló félrevezető közlemények kárvallottjai az anyák és a csecsemők

Az Academy of Breastfeeding Medicine állásfoglalása

New Rochelle, NY, January 13, 2010 – A cikkek, amelyek azt adják hírül, hogy a „szoptatás közel sem olyan jótékony hatású, mint korábban gondolták” nélkülözik a tényeket.

A riporterek papagájként ismétlik a Norvég Tudományegyetem sajtóközleményét, amely így kezdődik: „Bűntudata van, amiért nem szoptatta a gyermekeit vagy nem elég ideig? Nyugodjon meg. Egy új kutatás úgy találta, hogy az anyatej nem is annyira fontos sem az anya, sem a gyermek egészsége szempontjából.”

A tanulmány valójában nem vizsgálta a szoptatás hatását az anya vagy a gyermek egészségére, se nem hasonlította össze a szoptatott gyermekeket a mesterségesen tápláltakkal. A tanulmány mindössze egy nem következetes kapcsolatot talált a várandósság alatti hormonszintek valamint a szoptatási arány és időtartam között.

„A sajtóközlemény és a szerző, Sven M. Carlsen állításai felháborítóak és felelőtlenek” – mondja Dr. Arthur Eidelman az Academy of Breastfeeding Medicine alelnöke, a Héber Egyetem gyermekgyógyász professzora. „Kibocsátani egy olyan nyilatkozatot, ami látszólag olyan kutatási adatokra van alapozva, amiknek semmi közük nincs a közölt állításokhoz, megsérti a felelősségteljes tudomány legalapvetőbb elveit. Senki sem állíthatja, hogy az anyatej nincs pozitív hatással az egészségre, ha az egészségre gyakorolt hatást nem vizsgálta.”

Dr. Gerald Calnen, az Academy of Breastfeeding Medicine elnöke aggodalmának adott hangot, miszerint a nem megfelelő tájékoztatás aláássa az anyák szoptatási kedvét. „Az az anya, aki szoptatni szeretne, akadálypályán kell, hogy végigfusson, ahol olyan csapdák nehezítik a dolgát, mint a nem megfelelő szülészeti ellátás, a fizetett anyasági szabadság hiánya, zaklatás, amikor nyilvános helyen szoptat és fejési tilalom a munkahelyén” – mondja Calnen. „Carlsen megalapozatlan kijelentése, miszerint a csecsemőtápszer ugyanolyan jó, mint az anyatej, feljogosítja a jogalkotókat, a dühös idegeneket és munkáltatókat, hogy folytassák az anyák szoptatási törekvéseinek meghiúsítását.”

Egy, az amerikai kormány felkérésére készült, nemrégiben napvilágot látott összefoglaló tanulmány szerint azok a csecsemők, akiket nem szoptatnak, kétszer olyan gyakran betegszenek meg fülfertőzésekben, csaknem négyszer olyan gyakran kapnak tüdőgyulladást és kétszer gyakrabban szenvednek hasmenéstől. Azok az anyák, akik nem szoptatnak, a cukorbetegség, a metabolikus szindróma, a mell-és petefészekrák megnövekedett kockázatával néznek szembe.
„A szoptatás jó az anyáknak és jó a gyermekeknek.” – monjda Calnen. „Azok az anyák, akik szoptatni akarnak, megérdemlik a támogatást.”

Az Academy of Breastfeeding Medicine olyan szervezet, amely az egész világról tömöríti azokat az orvosokat, akik elkötelezték magukat, hogy az oktatás, kutatás és kiállás eszközeivel elősegítik, védik és támogatják a szoptatást és a humán laktációt. Az ABM független, önfenntartó, a maga nemében egyedülálló, nemzetközi orvos-szervezet, amelynek küldetése, hogy egyesítse a különböző orvosi területekről érkező tagjait az orvosok képzésén, a szoptatás és humán laktáció tudományának kiterjesztésén, az optimális szoptatási gyakorlat előmozdításán és a szervezetek közötti információcsere bátorításán keresztül.

Forrás

Az Academy of Breastfeeding Medicine honlapja