A szoptatást támogató szakemberek a keksz ajánlásának visszavonását javasolják

Válasz az Országos Gyermekegészségügyi Intézet nyilatkozatára A “Szoptatásért” Magyar Egyesület és a La Leche Liga Magyarország Egyesület sajtóközleményével kapcsolatban

A “Szoptatásért” Magyar Egyesület és a La Leche Liga Magyarország Egyesület vezetősége sajnálatosnak tartja, hogy a vélemények közeledése helyett a glutén bevezetésének ajánlásával kapcsolatos konfliktus inkább elmérgesedni látszik. Az alábbiakban az OGYEI néhány kijelentésére szeretnénk reagálni.

 1. A konszenzus megbeszélés összehívása a SZTNB nevében történt, de nem a Bizottság kezdeményezésére, és nem a tagok döntése alapján.
 2. Ahogyan azt már többször hangsúlyoztuk: nincs kellő bizonyíték arra, hogy a glutén bevezetésének időpontja befolyással lenne a cöliákia kialakulásának kockázatára. Ezért az ezzel kapcsolatos ajánlást megalapozatlannak és elhamarkodottnak tartjuk, ami teljesen feleslegesen csökkenti a kizárólagos szoptatás időtartamát.
 3. A nyilatkozatnak ez a kitétele: “Ezek alkalmazására történt tehát javaslat, nem hozzátáplálásként, hanem a szoptatás változatlan folytatása mellett. (napi 100 mg-nak megfelelő gluten preventiv célú adása nem is válthat ki étkezést!) A 6 hónapos kor körüli kizárólagos szoptatás fontosságára a megelőzésben a konszenzus dokumentum is utal.” arra enged következtetni, hogy az ajánlást megfogalmazók nincsenek tisztában a kizárólagos szoptatás fogalmával. Az Egészségügyi Minisztériumnak az egészséges csecsemő táplálásáról szóló szakmai protokollja ugyanis a következő definíciókat tartalmazza:

  “Kizárólagos szoptatás (exclusive breastfeeding): a csecsemő anyatejet- beleértve a saját anya lefejt tejét és idegen női tejet- kap. Ez a definíció megengedi a vitaminok, ásványi anyagok, és gyógyszerek csepp és szirup formában történő adását, de ezen kívül semmi mást.”

  és


  “Szoptatás kiegészítő táplálással (breastfeeding with complementary foods): anyatej mellett minden egyéb: szolidok (az anyatejen és tápszeren kívüli ételek) vagy nem-humán tej és tápszer adása. Ez a definíció nem tesz különbséget olyan táplálási módok között, amikor az anyatejen kívül csak tápszert, csak nem-humán tejet, csak szilárd és pépes ételeket vagy ezeket különböző kombinációban vagy arányban alkalmazzák. Ugyancsak nem veszi figyelembe, hogy a 24 órás táplálékban milyen az anyatej aránya. Ez a definíció fedi a kevert táplálás fogalmát.”

  illetve

  “Az ESPGHAN a Kiegészítő táplálás (hozzátáplálás, complementary feeding) szempontjából definiál. Ebből az aspektusból a „kiegészítő táplálás” magában foglal valamennyi szolid és folyékony táplálékot, ami nem anyatej, tápszer vagy követő tápszer.”

 4. A csecsemőtáplálási protokollban eredendően és nagyon helyesen ez szerepel a gyümölcsök bevezetésénél: “Ne cukrozzuk, ne adjunk hozzá kekszet, babapiskótát!”
 5. A „Szoptatásért” Magyar Egyesület és a La Leche Liga az OGYEI állításával ellentétben nem “laikus civil szervezetek”, hiszen jelenleg ez a két egyesület az, amelyik a laktáció területén legmagasabban képzett, és nemzetközi vizsgát tett szakembereket tömöríti. Az a szó, hogy civil, helytálló, de nem szinonimája a hozzá nem értésnek, hanem inkább a “kereskedelmi érdektől független” kifejezés jellemzi.
 6. Az OGYEI válaszában úgy minősíti kifogásainkat, hogy a véleményünk “szakmailag nem megalapozott különvélemény”. Ez már csak azért is furcsa, mert szó sincs különvéleményről: a szakirodalom elemzése alapján a témával foglalkozó angliai tudományos bizottság ugyanarra a következtetésre jutott, mint mi.
  http://www.sacn.gov.uk/pdfs/SMCN1101 – Draft SACNOT gluten.pdf
 7. Végül szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy az Egészségügyi Világszervezet, az UNICEF, az Academy of Breastfeeding Medicine és más szakmai szervezetek is éppen a közelmúltban erősítették meg a 6 hónapos korig tartó kizárólagos szoptatással kapcsolatos ajánlásukat, mert a kutatási eredmények alapján továbbra is úgy tartják, hogy ez szolgálja legjobban a csecsemők egészségét.
  Exclusive breastfeeding for six months best for babies everywhere (WHO)
  UNICEF UK response to media reports questioning the recommendation to introduce solid food to babies at 6 months
  Undeniable Benefits of Breastfeeding — Support for Evidence-Based International Guidelines (ABM)
  Seeing the bigger picture: evidence to policy to practice (SACN)
  Valóban meg kell-e kezdeni a hozzátáplálást 6 hónapos kor előtt? A La Leche Liga angliai szervezetének válasza a British Medical Journal című orvosi szaklapban 2011 januárjában megjelent cikkre

Mindezek alapján javasoljuk, hogy az elhamarkodott, szakmailag nem megalapozott ajánlást mielőbb vonják vissza, ne várjanak egy évet a felülvizsgálattal.

2011. február 22.

A „Szoptatásért” Magyar Egyesület és a La Leche Liga vezetősége