A szoptatástámogatásba való befektetés hiánya világszerte sikertelenséghez vezet a szoptatási célok elérése terén

2017. augusztus 1. | GENF/NEW YORK – A világon egyetlen ország sem felel meg a szoptatásra vonatkozó ajánlásoknak – ez szerepel az UNICEF és a WHO új jelentésében, amelyet a Globális Szoptatási Munkaközösséggel (Global Breastfeeding Collective), egy a globális szoptatási arányok növelésére létrejött új kezdeményezéssel együttműködve készítettek.

Globális Szoptatási Munkaközösség

A “Globális szoptatási eredményjelző-rendszer” (Global Breastfeeding Scorecard), amely 194 nemzetet értékelt, úgy találta, hogy a hat hónapnál fiatalabb gyermekeknek csak 40% -a szopik kizárólagosan (azaz anyatejen kívül nem kap mást), és csak 23 országban haladja meg a kizárólagos szoptatás aránya a 60% -ot.

A bizonyítékok azt mutatják, hogy a szoptatás kognitív és egészségügyi előnyökkel jár mind a csecsemők, mind az édesanyjuk számára. Az élet első hat hónapja különösen kritikus, amikor a szoptatás segít megelőzni a hasmenést és a tüdőgyulladást, a csecsemők két fő halálozási okát. A szoptatás csökkenti az anyák petefészek- és mellrák kockázatát, ami két vezető halál-ok a nőknél.

“A szoptatás a csecsemők számára a lehető legjobb kezdetet biztosítja az életben” – mondta Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója. “Az anyatej úgy működik, mint a kisbaba első oltása, amely védi a csecsemőket a potenciálisan halálos megbetegedésektől, és biztosítja mindazt a táplálékot, amelyre szükségük van a túléléshez és a fejlődéshez.”

Az eredményeket a Szoptatás Világhetének kezdetén adták ki azzal az új elemzéssel együtt, amely kimutatja, hogy mindössze 4,7 USA dollár befektetésére van szükség újszülöttenként ahhoz, hogy a hat hónaposnál fiatalabb gyermekek körében a kizárólagos szoptatás aránya világszerte 50 %-ra emelkedjen 2025-ig.

“A nemzetek egészségének és jólétének táplálása: befektetés a szoptatásba” című kiadvány megjegyzi, hogy ennek a célnak az elérése 520 000 öt év alatti gyermek életét mentheti meg, és potenciálisan 300 milliárd dollár gazdasági hasznot hozna 10 év alatt a kevesebb betegség, csökkent egészségügyi kiadások és a fokozódó termelékenység nyomán.

“A szoptatás az egyik leghatékonyabb és költséghatékonyabb befektetés, amelyet a nemzetek tehetnek legfiatalabb tagjaik egészségéért, illetve gazdaságaik és társadalmaik jövőbeni egészségéért” – mondta az UNICEF ügyvezető igazgatója, Anthony Lake. “Ha elmulasztunk invesztálni a szoptatásba, mulasztást követünk el az anyákkal és csecsemőkkel szemben, és dupla árat fizetünk: az elveszett életeket és az elveszett lehetőséget.”

A “befektetés a szoptatásba” azt mutatja, hogy a világ legnagyobb feltörekvő gazdaságai közül öt – Kína, India, Indonézia, Mexikó és Nigéria – esetében a szoptatásba való beruházás hiánya becslések szerint évente 236 000 gyermek halálához és 119 milliárd dollár gazdasági veszteséghez vezet.

A szoptatásba való beruházás világszerte túlságosan alacsony. A kis- és közepes jövedelmű országok kormányai évente körülbelül 250 millió dollárt költenek a szoptatás támogatására; és az adományozók csupán további 85 millió dollárt nyújtanak.

Globális Szoptatási Munkaközösség felszólítja az országokat, hogy:

  • Növeljék a pénzforrásokat a szoptatási arányok emelésére születéstől kétéves korig.
  • Teljes mértékben hajtsák végre “Az anyatejet helyettesítő készítmények marketingjének nemzetközi kódexét” és az Egészségügyi Világszervezet közgyűlésének vonatkozó határozatait olyan erőteljes jogi intézkedések révén, amelyeket érdekellentétektől mentes, független szervezetek hajtanak végre és ellenőriznek.
  • Hozzanak rendeletet a fizetett anyasági szabadságról és a munkahelyi szoptatást támogató irányelvekről, minimum követelményként a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet anyaságvédelmi iránymutatásaira építve, beleértve az informális szektorra vonatkozó rendelkezéseket is.
  • A szülészeti intézményekben vezessék be “A sikeres szoptatáshoz vezető tíz lépést”, és biztosítsanak anyatejet a beteg és gyenge újszülöttek számára.
  • Javítsák a szakszerű szoptatási tanácsadáshoz való hozzáférést az egészségügyi intézményekben az átfogó szoptatást támogató irányelvek és programok részeként.
  • Erősítsék a kapcsolatot az egészségügyi intézmények és a közösségek között, és bátorítsák a közösségi hálózatokat, amelyek védik, elősegítik és támogatják a szoptatást.
  • Erősítsék az ellenőrző rendszereket, amelyek nyomon követik az irányelvek, programok és pénzforrások előrehaladását mind a nemzeti, mind a globális szoptatási célok elérése felé. 
  • A szoptatás létfontosságú a fenntartható fejlődés céljainak eléréséhez. Javítja a táplálkozást (2. cél), megelőzi a gyermekhalandóságot és csökkenti a nem fertőző betegségek kockázatát (3. cél), valamint támogatja a kognitív fejlődést és az oktatást (4. cél). A szoptatás hozzájárul a szegénység megszüntetéséhez, a gazdasági növekedés előmozdításához és az egyenlőtlenségek csökkentéséhez is.

A globális szoptatási teljesítményértékelési-rendszerről

Az eredménymutató-rendszer adatokat gyűjt a világ összes országából a Globális Szoptatási Munkaközösség által meghatározott, a szoptatási arányok növelését célzó hét prioritás állapotáról.

A Globális Szoptatási Munkaközösségről

Az UNICEF és WHO által közösen vezetett Globális Szoptatási Munkaközösség küldetése a szoptatás politikai, jogi, pénzügyi és állami támogatásának erősítése, amely az anyáknak, a gyermekeknek és a társadalomnak is előnyére válik.

Forrás

 

További információ: