A szoptató anyáknak kisebb a kockázata, hogy metabolikus szindróma alakul ki náluk

American Journal of Obstetrics & Gynecology 2008;198:3 268.e1-e6

MedWire News: Azoknak a nőknek, akik szoptatnak, kisebb a kockázata, hogy metabolikus szindróma alakul ki náluk mire középkorúvá válnak, állítják kutatók, akik azt is hozzáteszik, hogy minél többet szoptatott az anya élete során, a kockázat annál jobban csökken.

Ez a jótékony hatás talán „az inzulintrezisztencia, a belső szervek körüli zsírfelhalmozódás és/vagy a szabad zsírsav anyagcsere változásainak köszönhető”, mondják Nanette Santoro és kollégái.

A kutatók 2516 középkorú anya körében vizsgálták a metabolikus szindróma előfordulási gyakoriságát. Közülük 1620-an szoptattak, az átlagos szoptatási időtartam 1,16 év volt. Összesen 536 (21,3%) asszony szenvedett metabolikus szindrómában, a szoptatók között ezek aránya 18,3%, míg a nem szoptatók között 26,7% volt.

Miután korrigálták az adatokat életkorra, dohányzási szokásokra, szülésszámra, etnikumra, társadalmi-gazdasági helyzetre, kalóriabevitelre, középiskolás kori testtömeg indexre, azt találták, hogy azon a nők esetében, akik szoptattak, 23%-kal kisebb valószínűséggel alakult ki a metabolikus szindróma, mint a nem szoptatóknál.

A kutatók beszámoltak arról is, hogy a szoptatás időtartama jelentős összefüggést mutatott a metabolikus szindróma kifejlődésével: minden szoptatással töltött év 20%-kal csökkentette a kockázatot. Mindamellett azt is megjegyezték, hogy a szoptatás hatása a negyedik terhességgel – úgy tűnik – eléri a küszöbértéket.

„A szoptatásnak az anya egészségére gyakorolt jótékony hatásai talán több anyát bátorítanak arra, hogy elkezdjék és folytassák a szoptatást” – vélik Santoro és munkatársai.

Forrás