A szoptató nők kisebb valószínűséggel lesznek cukorbetegek

NEW YORK (Reuters Health) – Azoknak a középkorú és idősebb nőknek, akik szoptatták gyermekeiket, kisebb lehet az esélyük a 2-es típusú cukorbetegségre, mint azoknak, akik nem szoptattak – áll egy új tanulmányban.

Ausztrál kutatók azt találták, hogy 53.000 45 év feletti nő esetében a cukorbetegség kialakulásának kockázata hasonlóan alakult a gyerekesek és a gyermektelenek körében. Viszont a gyerekes nők között minden szoptatással töltött év a cukorbetegség veszélyének 14%-os csökkenésével hozható összefüggésbe.

A Diabetes Care című folyóiratban publikált eredmények nem bizonyítják, hogy a szoptatás magában védelmet nyújt a 2-es típusú cukorbetegség ellen az élet folyamán.

Azonban egybecsengenek számos korábbi tanulmánnyal, amelyek a szoptatást szintén összefüggésbe hozták a cukorbetegség rizikójának csökkenésével, a tápszeres táplálással összehasonlítva- állítja Dr. Bette Liu, a Western Sidney Egyetem kutatója.
Ami itt újdonság – tájékoztatta a Reuters Health-et emailben -, az az, hogy a kutatás gyermektelen nőket is vizsgált.

A gyermektelen nőkkel összehasonlítva, azoknál a gyermekes nőknél, akik nem szoptattak, 50%-kal nagyobb valószínűséggel találtak 2-es típusú diabéteszt. Ellenben azok körében, akik minden gyermeküket legalább 3 hónapig szoptatták, a rizikó nem volt magasabb.
“Más szóval” – mondta Dr. Liu -, “úgy tűnik, hogy a gyermekvállalással növekszik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűsége a nők körében későbbi életük folyamán, viszont a szoptatás lecsökkentheti a kockázatot a gyermektelenek szintjére.”

A tanulmányban 53.726 nő vett részt egészségről és életmódjukról szóló kérdőívek kitöltésével. Abból az 5700 nőből, akiknek nem volt gyermekük, 274-en (tehát kb. 5%) mondta, hogy cukorbetegséget állapítottak meg nála. Hasonlóképpen annak a több, mint 25.000 nőnek, akik minden gyermeküket legalább 3 hónapig szoptatták, szintén 5%-ánál számoltak be diabéteszről.

Azonban a 6.171 gyermekes nőből, akik egyáltalán nem szoptattak, 591- tehát 9,5%- számolt be cukorbetegségről. Abból a 15.400 nőből pedig, akik 3 hónapig vagy annál rövidebb ideig szoptatták gyerekeiket, kicsit kevesebb mint 7% számolt be cukorbetegségről.

A kutatók ezután számításba vettek bizonyos más tényezőket is, amelyek befolyásolhatták a szoptatás és/vagy a cukorbetegség valószínűségét: kor, súly, a cukorbetegség előfordulása a családban, testedzési szokások, képzettség és jövedelem. Ezek számításba vételével is összefüggés mutatkozik a szoptatás és a diabétesz valószínűsége között- állapították meg a kutatók.

Dr. Liu szerint több tényező befolyásolja annak a valószínűségét, hogy egy nő esetében megjelenik-e a 2-es típusú cukorbetegség. Vannak olyan tényezők, amelyek nem befolyásolhatók, mint a kor (45 év felett megnő a kockázat), az öröklött hajlam és a származás (a feketék és a dél-amerikaiak körében gyakoribb a diabétesz). De mások, mint a súlyfelesleg, befolyásolhatók.

“Ha a szoptatás is egy befolyásoló tényező, akkor ez fontos” – mondja dr Liu -, “mert ez egy olyan dolog, amiben a nők dönthetnek.”

Nem világos, a szoptatás hogyan befolyásolja a 2-es típusú cukorbetegség későbbi kialakulásának kockázatát. Dr. Liu szerint valószínű, hogy a szoptatás által kiváltott hormonális változásoknak hosszú távú hatása van arra, a női test hogyan dolgozza fel a vércukrot.

Dr. Liu szerint a jelenlegi kutatások arra jutottak, hogy a cukorbetegség alacsonyabb kockázata a szoptatás egy újabb előnye.
“A szoptatásnak nem csak a csecsemőkre van jótékony hatása, hanem a szoptató anyákra is hosszú távú pozitív hatással van.” – mondja.

Forrás

Fordította: Vidovszki Noémi