A szoptatott babák ritkábban válnak túlsúlyossá

Jótékony hatás a testsúlyra még akkor is, ha az anya elhízott vagy cukorbeteg

Tények röviden
17 tanulmány elemzése alapján a legújabb eredmények szerint a szoptatás minden egyes hónapja a gyermekkori elhízás kockázatát 4%-kal csökkenti. Kilenchónapnyi szoptatás után a kockázatcsökkenés 31%.

(WebMD) A kutatás megerősítette, hogy a szoptatott babák kisebb valószínűséggel válnak elhízott gyermekké, mint tápszerrel táplált tárasaik. Igaz ez akkor is, ha édesanyjuk elhízott vagy cukorbeteg. Az adatok elemzése szerint a kizárólag szoptatott babáknak a kizárólag tápszerrel táplált babákkal összehasonlítva hozzávetőleg 34%-kal kisebb a rizikójuk arra, hogy gyermekkoruk során túlsúlyossá váljanak. A tanulmányba több mint 15 ezer gyermeket vontak be, és az adataikból készítették az elemzést. Elizabeth J. Mayer-Davis kutató véleménye szerint az eredmények arra utalnak, hogy a szoptatással megtörhető az az ördögi kör, amely a cukorbeteg anyától született gyermekeket veszélyezteti.

“Igen fontos, hogy a cukorbeteg anyák vagy azok, akik a betegség kialakulására fokozott rizikóval rendelkeznek, tudják, hogy van a kezükben olyan eszköz, amellyel megvédhetik gyermekeiket attól, hogy hasonló betegségtől szenvedjenek későbbi életük során.” Mayer-Davis elmondta a WebMD-nek, hogy a szoptatás az első fontos lépés, amellyel csökkenthető a gyermek kockázata az elhízás vagy az ezzel kapcsolatban álló II. típusú cukorbetegség kialakulására.

Születéskor magas a rizikó
A legutolsó 2003-2004-es kormányzati statisztika alapján az Egyesült Államokban 12,5 milliónál is több túlsúlyos gyermek és tinédzser él. Ez a 2-19 éves korosztály 17,1%-a. A CDC (az USA egyik fontos közegészségügyi intézménye) jelentése szerint a túlsúlyosnak tekintett fiatalok aránya az Egyesült Államokban 1980 óta megháromszorozódott. Ez az emelkedés összhangban van a II. típusú cukorbetegségben szenvedők számának emelkedésével. A II. típusú cukorbetegség közvetlen kapcsolatban áll a túlsúllyal és az elhízással, és korábban kivételesen fordult elő gyermek- és tinédzserkorban. A CDC munkatársa, Katherine Shealy MPH, IBCLC elmondta a WebMD-nek, hogy széles körben elfogadott az a nézet, hogy a szoptatás védelmet nyújt a későbbi élet során kialakuló túlsúly és elhízás ellen. 17 tanulmány elemzése alapján a legújabb eredmények szerint a szoptatás minden egyes hónapja a gyermekkori elhízás kockázatát 4%-kal csökkenti. Kilenchónapnyi szoptatás után a kockázatcsökkenés 31%. Azonban az előzetes kutatások alapján az még nem tisztázódott, hogy a családi kórtörténetnek köszönhető elhízás vagy cukorbetegség esetén, amikor a gyermek magasabb kockázattal rendelkezik, a szoptatás milyen fokú védelmet nyújt a babáknak.

15 ezer gyermek a tanulmányban
Mayer-Davis elemezte a Harvard School of Public Health (Harvard Közegészségügyi Iskola) adatait. A tanulmány neve: Nurses Health Study II.
A vizsgálatban 15253 gyermek vett részt, koruk 9 és 14 év között volt. Az adatokat a gyermekekhez tartozó édesanyákról is bekérték. Hozzávetőleg 6000 anya volt túlsúlyos vagy elhízott cukorbetegség nélkül; 473 cukorbeteg.
Az adatok azt mutatták, hogy az első életévük során szoptatott gyerekek kevésbé váltak túlsúlyossá vagy elhízottá, függetlenül édesanyjuk súlyától vagy meglévő cukorbetegségétől. Az eredményeket az októberi Diabetes Care (Cukorbeteg Gondozás) című lapban publikálták.

A védelem növelhető
Az American Academy of Pediatrics (AAP) (Amerikai Gyermekgyógyászok Akadémiája) az élet első hat hónapjában a kizárólagos szoptatást ajánlja, majd az anyákat arra ösztönzi, hogy a szoptatást folytassák tovább a baba első életévében.
A Rochester Egyetem (University of Rochester) gyermekgyógyász professzora MD. Ruth Lawrence, aki az AAP irányelveinek kidolgozásában is részt vesz, azt nyilatkozta, hogy a publikált tanulmányok alábecsülik a szoptatás szerepét a gyermek- és felnőttkori elhízásban.
Hozzátette még: “A kizárólag szoptatott babáknak hatalmas előnyük van, nincsen egyetlen olyan vizsgálat sem, amely felvetné, hogy a tápszer bármilyen szempontból is jobb az anyatejnél.”

Shealy, aki a CDC közegészségügyi szoptatási szakértője, elmondta, hogy a túlsúlyos vagy cukorbeteg anyák igen sokat tehetnek azért, hogy gyermekük kockázatát csökkentsék.
“Cukorbeteg vagy túlsúlyos mamától született gyerekek kockázata egyértelműen magasabb, de ez nem azt jelenti, hogy az elhízás elkerülhetetlen. Egyértelműen bizonyított, hogy jobb a hosszabb szoptatás.”

Fordította: dr. Kovács Bettina

Forrás