A szoptatott babákból karcsúbb gyermekek lehetnek

Egy új tanulmány azt állítja, minél tovább szoptatják a csecsemőket, annál kevesebb az esélye, hogy serdülőként túlsúllyal fognak küszködni, és úgy tűnik, ez az összefüggés független a társadalmi – kulturális tényezőktől.

Az eredmény, amelyet az Epidemiology c. tudományos folyóiratban tettek közzé, újabb adalékot szolgáltat a szoptatás és gyermekkori súlygyarapodás témakörében eddig született, és nem mindig következetes kutatási eredményekhez. Míg számos tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a szoptatott csecsemők kevésbé vannak kitéve az elhízás veszélyének, mint mesterségesen táplált társaik, más tanulmányok nem tapasztaltak ilyen összefüggést vagy úgy találták, hogy a súlykülönbség a későbbi gyermekkorban már nem észlelhető.

Ebben az új tanulmányban azonban a harvardi kutatók úgy találták, hogy még egy családon belül is azoknak a gyermekeknek, akiket hosszabb ideig szoptatott az édesanyjuk, valamivel kisebb az esélyük az elhízásra, mint rövidebb ideig szoptatott testvéreiknek.

A családon belül feltárt különbségek megegyeztek azzal, amit a populáció egészére vonatkozóan is megállapítottak: hogy minden 4 hónapnyi növekedés a szoptatás tartamában mintegy 6 százalékkal csökkentette a serdülőkori túlsúly esélyét.

Mivel a testvérek gyakorlatilag azonos környezetben nevelkednek, ezek az eredmények hitelessé teszik azt az elképzelést, miszerint maga a szoptatás az, ami ezt a jótékony hatást biztosítja – nyilatkozta Dr. Matthew W. Gillmann, a tanulmány vezetője.

A szoptatásnak a gyermekek súlyára gyakorolt hatását célzó vizsgálatok egyik akadálya, hogy mindkettőt befolyásolja a társadalmi környezet – magyarázza Gillmann, a bostoni Harvard Népegészségügyi Iskola docense.

Például a magasabb iskolai végzettségű vagy a nagyobb jövedelmű anyák nagyobb valószínűséggel szoptatnak, és az ő gyermekeik ritkábban túlsúlyosak. Ezért ezeknek az összefüggéseknek a vizsgálatához tanulmányokra van szükség.

Azoknak a családoknak a nyomon követése, ahol a testvéreket különbözőképpen szoptatták, nagymértékben hozzájárul ennek a célnak az eléréséhez.

Tanulmányukhoz Gillmann és munkatársai 5614, 9 és 14 év közötti testvért vizsgált meg, akik korábban egy olyan nagyobb tanulmány résztvevői voltak, amely a hosszabb szoptatási időszakot kisebb elhízási kockázattal hozta összefüggésbe.

A kutatók szerint az a tény, hogy a családokon belül megállapított eredmények nagyon közel állnak az egész csoportra vonatkozó eredményekhez arra utal, hogy a szoptatás önmagában az, ami befolyásolja a testsúlyt a későbbi élet folyamán.

Az okok még nem egészen tisztázottak, de az egyik elmélet szerint az anyatejnek olyan hosszú távú hatásai vannak az anyagcserére, amelyek segítik a testsúly szabályozását. A másik ok az lehet, hogy a szoptatás hatással van a viselkedésre is: szoptatáskor az etetés időtartama elsősorban a babától függ, míg abban az esetben, ha az édesanya üvegből táplálja csecsemőjét, hajlamos addig etetni, amíg az üveg ki nem ürül.

Ily módon – mondja Gillmann – a szoptatás elősegíti a kalóriabevitel önszabályozását a későbbi élet során.

Akármilyen hatása is van a szoptatásnak a gyermek testsúlyára, az anyatej a csecsemők legjobb tápláléka, így a testsúlyra gyakorolt jótékony hatására úgy tekinthetünk mint egy egészséges gyakorlathoz ráadásként kapott, lehetséges külön jutalomra – teszi hozzá a kutató.

A szakemberek azt javasolják, hogy a csecsemőket életük első hat hónapjában kizárólag szoptassák az édesanyák.

Forrás

Az eredeti tudományos cikk kivonata