A szoptatott csecsemőknek jobb lesz a látásuk

Egy kutatás kimutatta, hogy a tápszerrel táplált csecsemőkhöz képest a szoptatott babáknak később jobb lesz a látásuk. A tudósok megállapították, hogy az anyatejen felnőtt gyerekeknek jobb a térlátásuk, mint tápszeres társaiknak.

A brit kutatás eredményei újabb bizonyítékkal szolgálnak arra, amit egyre több tudományos kutatás is megerősít: a csecsemő számára az anyatej a legjobb táplálék.

Dr. Geoff Lawson, a Sunderlandi Kórház gyermekorvosa elmondta: „Ez az újabb tudományos bizonyíték azt a nézetet támasztja alá, mely szerint a tápszer mindig is csak módosított tehéntej marad, szemben az emberek számára ideális anyatejjel, aminek rengeteg előnye van. Ezek közé tartozik az immunitás, az optimális agyi fejlődés és az optimális gyarapodás. És akkor még nem is említettük az anya és gyermeke közötti kötődés kialakulását. Senki sem állítja, hogy a szoptatás minden esetben könnyű, de a befektetett energia százszorosan, ezerszeresen megtérül, annyira sok bizonyított előnnyel jár az anyatejes táplálás.”

A londoni Gyermekegészségügyi Intézet 262 négy és hat év közötti gyereket vont be a vizsgálatba. Közülük csecsemőkorában 78-at szoptatott az édesanyja, 184-et tápszerrel táplált. Az utóbbiak közül néhányan omega-3 illetve omega-6 zsírsavval dúsított tápszert kaptak. Van olyan tudományos vélemény, amely szerint az anyatejben található omega-3 zsírsav a felelős a gyerekek látásának megfelelő fejlődéséért.

A vizsgálat megállapította, hogy a korábban anyatejjel táplált gyerekek körében számottevően nagyobb volt a jól látók aránya. A kutatást vezető Dr. Atul Singhal elmondta: „Az eredményeink újabb bizonyítékkal szolgálnak arra, hogy a szoptatás hosszú távon jótékony hatással van a látásra.”

Az American Journal of Clinical Nutrition című táplálkozástudományi folyóiratban publikált tanulmány megállapította, hogy az omega-3, illetve omega-6 zsírsavval dúsított, valamint a sima tápszert fogyasztó gyerekek látása között nem volt szignifikáns eltérés. Dr. Singhal úgy véli, a jobb látás az anyatej valamely másik összetevőjének lehet köszönhető.

Roger Clarke, a tápszergyártók érdekvédelmi szövetségének vezetője azt nyilatkozta, hogy a kutatás eredményei nyomán a gyártók újra górcső alá veszik majd az omega zsírsavakat. Hozzátette: „a korábbi kutatások alapján joggal feltételezhető, hogy a zsírsavaknak igenis van szerepük a látás megfelelő fejlődésében”.

Egy tavalyi tanulmány megállapította, hogy a szoptatott csecsemők boldogabb gyerekek lesznek: mentálisan egészségesebbek, valamint kevésbé hajlamosak antiszociális viselkedésre és fiatalkori bűnözésre. Más kutatások kimutatták, hogy az anyatej megvédi a csecsemőket a gyomorvírusoktól, a légúti fertőzésektől, az asztmától, az ekcémától és az allergiától.

Fordította: Draskovics Mariann

Forrás